EM håndbold

Danske stjerner i skarp kritik efter smittekaos ved EM

En række EM-spillere er enige i, at det, som situationen er nu, fortsat er den bedste løsning at spille turneringen til ende.

Har EM fortsat sin sportslige berettigelse? Giver det mening at fortsætte? Er sikkerheden god nok?

Spørgsmålene trænger sig på.

Det har lidt virket, som om der ikke har været den helt store respekt for de ting

Mikkel Hansen

For EM i herrehåndbold er hårdt ramt af coronavirus. Den ene spiller efter den anden tester positiv, og kun ganske få hold har været forskånet.

En stor del af ansvaret hviler på skuldrene af Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, mener danske Henrik Møllgaard.

- Jeg synes, det har været en slap udgave at opleve den her slutrunde. Det kan ikke komme som en overraskelse for EHF, hvordan smitten spreder sig. Det er vel fjerde eller femte slutrunde, de står bag nu, og de ved godt, hvordan sådan noget skal afholdes, siger den danske Aalborg-spiller.

Henrik Møllgaard står ikke alene med kritikken i den danske lejr. Også Mikkel Hansen undrer sig over, at der ikke er blevet gjort mere for at holde smitterisikoen på et minimum.

- Jeg har ikke den store forståelse for, at vi ikke har været i en boble på hotellet, hvor der har været andre gæster og så videre. Man har ikke kunnet finde et hotel og lukke det ned for os og sørge for, at vi har de bedste muligheder for ikke at blive smittet eller bringe smitte ind. Det har lidt virket, som om der ikke har været den helt store respekt for de ting.

Flere end 65 spillere er siden starten på EM testet positiv, og en række nationer har de seneste dage haft svært ved at stille hold - heriblandt Tyskland og Kroatien.

"Det har været meget slapt"

På et pressemøde fredag erkendte EHFs generalsekretær, Martin Hausleitner, at det har været svært at følge med udviklingen i løbet af de seneste uger.

- Vi er klar over, at vi på meget kort tid har været nødt til at indstille os til et nyt miljø. Situationen er helt anderledes, end den var til VM for kvinder i december. Omikron-varianten har ændret situationen, og den har vi skullet vænne os til.

- Men alle har haft viljen til at spille under de nye omstændigheder, og nu forsøger vi så at tilpasse os dag for dag, sagde generalsekretæren.

Men ifølge Henrik Møllgaard kunne EHF godt have gjort mere for at adskille holdene fra hinanden og undgå unødvendig kontakt med omverdenen.

- Vi har jo oplevet, at der er gæster på hotellet, som spiser i samme buffet som os. Der er folk uden mundbind, der er familier fra andre hold. Der sidder også andre hold, der måske er mere løse omkring det end os, der sidder nedenunder og drikker kaffe og hygger sig.

- Det kan EHF ikke diktere, at de ikke må, men jeg synes, det har været meget slapt, og derfor er jeg måske ikke overrasket over, at vi nu også står og ikke helt ved, om vi sportsligt finder den rigtige afgørelse. Det er jo det, det hele er sat op imod, siger Møllgaard.

Danmark er ét af de hold, der indtil nu har været heldige. Tidligt i januar blev Jannick Green testet positiv, mens også Hans Lindberg nu er smittet.

EM-spillere enige: Vi skal fortsætte

TV 2 SPORT har spurgt en række EM-spillere, om det i deres optik giver mening at fortsætte.

  • Luc Steins, Holland: Det er svært at sige stop, for turneringen er allerede i gang, og vi vil gerne spille det færdigt, for ellers har vi været her for ingenting. Jeg kan godt forstå, at vi fortsætter, men for hold som vores er det meget svært.
  • Dika Mem, Frankrig: Jeg synes, det giver mening at fortsætte, for sådan er det i øjeblikket. Vi forsøger alle at have en sikkerhed på hotellet med masker og alt muligt. Det er sådan, det er. Vi lever med virussen nu, så ja, jeg synes, vi skal fortsætte.
  • Mikkel Hansen, Danmark: Det gør det naturligvis. Vi spiller indtil, der bliver sagt andet, men det er klart, at man må stille en lille smule spørgsmålstegn ved den protokol, der har været, og at man ikke har lukket af fra andre mennesker, som man så i for eksempel Tokyo og i Egypten, hvor der var væsentligt mere styr på det.
  • Mads Mensah, Danmark: Det var enten en beslutning, man skulle have taget inden, eller også skal man ikke tage den. Nu spiller vi ud fra de forudsætninger, der er, og jeg ved, det ikke kun er noget, man kan være dygtig til, men det er bare blevet en del af det, at man gør, hvad man kan for at skulle levere på nogle parametre, som er udenfor håndbolden normalt.
  • Nebojša Simić: Hvis vi kunne gøre det (komme tilbage fra stort smitteudbrud, red.), så kan alle gøre det. Der er flere registrerede håndboldspillere i Tyskland og Frankrig, end vi har mennesker i Montenegro. Jeg vil ikke høre om det, alle kan organisere sig selv. Vi skal ikke bruge det her som en undskyldning, og vi skal bare fortsætte med at spille.

Det Europæiske Håndboldforbund, EHF, vurderer ligeledes, at det fortsat giver mening at spille turneringen til ende, men situationen bliver vurderet på daglige krisemøder.

- Vi ser turneringen an dag for dag, og vi ved ikke, hvilke udfordringer vi har i morgen. I øjeblikket er det planen at fuldføre turneringen. Vi er i kontakt med alle holdene, og vi har mandskab til at løse alle problemer, der opstår på holdene, sagde Martin Hausleitner på fredagens pressemøde.

EM-slutrunden, der nu er nået til mellemrunden, løber frem til 30. januar.