EM håndbold

Virolog vurderer smitterisikoen i Danmarks trup

Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, fortæller, at der er risiko for yderligere smitte i den danske trup.

Danmark har længe klaret sig udenom coronasmitte, og indtil fredag var målmand Jannick Green den eneste dansker, der har været ramt under slutrunden.

Nu er Hans Lindberg også testet positiv, og der er en risiko for, at han ikke bliver det sidste danske tilfælde. Det fortæller Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme.

Bekymringen for, at der kan ske noget med folks helbred, er meget lille

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme

- Vi håber alle, at det går godt med vores landshold. Men fagligt set har vi at gøre med en meget smitsom virus, og når først det er sluppet ud, er dem, der er nære kontakter, i risiko for at blive smittet.

- Selvom der bliver gjort alt det, der bliver gjort, er der en risiko for, at han (Hans Lindberg, red.) trods alt har nået at smitte andre, siger Jens Lundgren til TV 2 SPORT.

Håndboldspillere er mere udsatte

Professoren hæfter sig dog ved, at det i andre situationer er lykkes for nærkontakter at undgå smitte. Desværre er der blandt håndboldspillere bare en lidt større risiko for at smitte hinanden.

- I andre situationer er det lykkedes at forhindre, at andre bliver smittet, så det kan også ske her. Men jo tættere fysisk kontakt man har med hinanden - specielt i ansigtsområdet - jo højere er risikoen naturligvis, hvis folk er smittet, uden at de er klar over det. Men det ligger i håndboldens natur.

- Så det er risikofyldt. Og det er det samme, man har set på andre hold, selvom man har gjort alt muligt for at undgå det fører en smittet til mange flere, siger Jens Lundgren.

Lav risiko for alvorlige sygdomsforløb

Siden slutrundens begyndelse er op mod 70 EM-spillere testet positiv for corona, og der er lige nu ikke meget, der indikerer, at tendensen vil stoppe de kommende dage.

Det er i udgangspunktet dårligt nyt, men ifølge Jens Lundgren behøver man ikke bekymre sig over de helbredsmæssige konsekvenser for de smittede spillere. Ikke på den lange bane i hvertfald.

- Det er yngre raske personer, og når de også er vaccinerede, er risikoen ved at blive smittet, hvad angår folks helbred, lille. Både hvad angår at blive alvorligt syg under den akutte infektion. Men også det vi så, da epidemien startede med lange symptomer og senfølger. De er også betydeligt reduceret med vaccination.

- Så bekymringen for, at der kan ske noget med folks helbred, er meget lille, fortæller professoren.

Dermed tyder det på, at det har en betydning for ens sygdomsforløb, hvorvidt man er vaccineret, og samtlige af de danske EM-spillere er fuldt vaccineret.

Jens Lundgren fortæller i øvrigt også, at det med omikron ser ud som om, at man ofte tester positiv 2-4 dage efter, man er blevet smittet. Hans Lindbergs positive coronatest blev taget torsdag aften, og dermed er det muligt, at han er blevet smittet under mandagens sejr over Nordmakedonien.