EM håndbold

Nikolaj Jacobsens taktiske kneb sikrede vital sejr

Danmark blev udfordret, da en storspillende Mikkel Hansen og et taktisk greb fra landstræneren sikrede den femte sejr i træk.

For nylig blev Nikolaj Jacobsen kåret som årets træner i Danmark.

Lørdag aften viste landstræneren for det danske herrelandshold noget af det, han er i stand til, da Danmark jagtede den femte sejr på stribe ved EM.

For da problemerne var størst i mellemrundekampen mod Kroatien, tog Nikolaj Jacobsen et greb i sin store værktøjskasse. Et greb, der blev afgørende for, at Danmark fortsatte sejrstimen i Ungarn.

Dermed er Danmark nu alene på førstepladsen i mellemrundens gruppe 1, hvor de med tre point i de to sidste kampe er sikret en plads i semifinalen.

Men det holdt hårdt i Budapest.

Aggressiv kroatisk start

Fra kampens første minut stod det klart, at det ville blive en kamp, hvor det fysiske aspekt ville få stor betydning for kampens udfald.

Det danske forvar startede kampen disciplineret og fik fremprovokeret fejlslagne indspil til Marin Sipic på stregen.

Med en underhånd sørgede Rasmus Lauge for, at Danmark kom på scoringstavlen, da han scorede på det første danske angreb i kampen.

For bare to dage siden så kroaterne opgivende ud, da de overraskende tabte til Montenegro. Denne lørdag var attituden en helt anden.

Et kroatisk inferno skabte vild kulisse

På banen viste de en uhyggelig aggressivitet, og på lægterne blev de i dén grad bakket op af tusindvis af kroatiske tilskuere, der havde krydset grænsen til Ungarn for at sikre et massivt overtal.

De danske verdensmestre skulle lige tilvænne sig den hårdhændede behandling, men det tog ikke lang tid. Fem minutter spillet, og Mathias Gidsel kunne bringe Danmark foran med fire.

Danmark fik hurtigt kontrollen - blandt andet takket være to stensikre scoringer fra Emil Jakobsen. Flensburg-Handewitt-fløjen øgede sin imponerende scoringstime til 37 mål i træk uden at brænde på det danske landshold.

Men alting har en ende. Også Emil Jakobsens evne til at score. For efter et kvarter, hvor fløjspilleren havde muligheden for at bringe Danmark foran med fire, gik den ikke længere.

Så gik den ikke længere for den danske fløj! Video: TV 2 SPORT

En kontramulighed blev brændt på målmandslegenden Mirko Alilovic. Det var dog ikke noget, der slog den tidligere GOG-spiller ud, skulle det senere vise sig.

Firemålsføringen kom minuttet senere, da Mathias Gidsel med sit andet mål i kampen sendte Danmark foran med 8-4.

Da Kroatien kom tilbage, tog landstræneren taktisk kneb i brug

På tilskuerpladserne fortsatte det kroatiske inferno ufortrødent, og lidt efter lidt forplantede det sig på banen.

Danmark havde svært ved at komme igennem det aggressive kroatiske forsvar, og inden de havde set sig om, var Kroatien helt tilbage i kampen. 10-10 efter 25 minutter. MVM Dome i Budapest kogte.

Minuttet senere havde Kroatien også muligheden for at komme foran, men Niklas Landin stod i vejen med sin syvende redning i kampen.

Og så var det tid til et våben, der blev taget i brug for første gang under dette EM. Syv mod seks. Det gav omgående pote, da Rasmus Lauge flot lagde bolden ud til Emil Jakobsen, der stensikkert scorede sit femte mål i kampen.

Målene væltede ind efter pausen

Danmark gik til pause foran med 12-11. En kneben føring, men opskriften til mål havde de fundet.

Da 2. halvleg blev fløjtet op, fortsatte det danske mandskab med at spille en mand i overtal i angrebet, og det skulle vise sig at være en god idé.

Mikkel Hansen opførte sig som en fisk i vandet. For med flotte solopræstationer og et overblik, der er de færreste forundt, var han den helt store årsag til, at Danmark scorede på de seks første angreb efter pausen.

Den danske talisman gør lige, hvad der passer ham. Video: TV 2 SPORT

Til danskernes store ærgrelse havde Kroatien - og i særdeleshed Luka Cindric - også fundet hullerne i det danske forvar, og derfor var føringen ikke på mere end to mål med 20 minutter igen.

Hvis 1. halvleg var en defensiv fornøjelse, udviklede kampen sig i 2. halvleg til at være et festfyrværkeri af flotte angreb. Det gjorde ikke noget dårligt for atmosfæren i Budapest.

Kroaterne fortsatte det massive tryk på tilskuerpladserne, og de knap 700 danskere, der havde billet til kampe, gjorde, hvad de kunne for at følge med - selvom de havde det svært.

Mikkel Hansen fortsatte sit storspil

Da kampen gik ind i sit sidste kvarter, skiftede opgøret igen karakter. For som så ofte før, når det er spændende, viste Niklas Landin sit værd. To store muligheder blev afværget.

Alligevel havde Danmark svært ved at trække fra, da en række tekniske fejl sneg sig ind i det danske angreb.

Fem minutter før tid kom den danske forløsning omsider. Mathias Gidsel med et gennembrud og en scoring. 25-21 til Danmark.

Kroatien gav ikke op, og med to hurtige mål i træk var der igen spænding, da kampen gik ind i de sidste tre minutter.

Men hvad gør det, når Mikkel Hansen har en af de store aftener, som han har haft så mange gange før?

På grænsen til at blive dømt for passivt spil sendte Danmarks nummer 24 et stående skud afsted, som Mirko Alilovic måtte se langt efter. 26-23. To minutter tilbage.

Det kunne kroaterne ikke hente, og dermed vandt Danmark med 27-25.

Mikkel Hansen noterede sig for otte mål og blev kåret som kampens spiller.

Se den aktuelle stilling ved EM i håndbold 2022.