EM håndbold

Hjertet vandt på en af de smukkeste håndbolddage nogensinde

Lørdag 22. januar 2022 var en af de smukkeste dage i håndboldhistorien.

Kom, vi smutter lige op på de høje håndboldnagler – vil du med?

Hvis du mener, at EM i herrehåndbold er ødelagt af corona, så skal du kun læse videre, hvis du gerne vil overbevises om noget andet. Har du bestemt dig, så ha' en fortsat god dag.

Man skal passe på med at lade sine følelser styre af øjebliksbilleder. Og her dagen derpå er jeg stadig høj på oplevelsen. Nuancerne forsvinder ofte, når man melder bombastisk ud. Forleden læste jeg om en 58-årig mand, der skulle giftes for fjerde gang, og ”dette føles mere rigtigt end nogensinde”, sagde han. Is på, loverboy, det sagde du sikkert også de andre gange, da amorinerne fortærede forelskede lille du.

Ingen, som i INGEN, kunne have spottet ét eneste af de scenarier, der udspillede sig i de tre kampe lørdag eftermiddag

Der vil måske optræde nuancer undervejs, men jeg svinger mig alligevel op til at kalde lørdag 22. januar 2022 for en af de smukkeste dage i håndboldens historie.

Det kan virke respektløst over for de stakkels spillere, der her i Budapest er låst inde på deres hotelværelser og ikke må komme ud før om nogle dage. Fældet af verdens på nuværende tidspunkt dummeste svin.

Der er absolut intet smukt over corona, men i dens skygge groede der lørdag noget helt specielt. Noget, som elitesport heldigvis stadig har. Noget, som ikke handler om antallet af euro.

Selv den klummeskribent i Berlingske Tidende, der med sin småkedelige pen forleden lirede den klassiske, finkulturelle januarskraldespand ud over håndbold, må have overgivet sig. Arh okay, måske ikke hende, men alle med muld under skoen kan sikkert se det.

Jeg hopper lige ind på alle elitesportsfolks rygrad og låner en sætning: Jeg tager en kamp ad gangen.

Montenegro-Holland

Holland har turneringen igennem været lammet af corona. En efter en blev hoteldøre smækket, og holdkortet svandt ind. I det beskedne håndboldland har man ikke alverden at vælge imellem, så EM virkede forbi, da begge holdets målmænd testede positiv.

Hjemme på sit arbejde sad Thijs van Leuwen og knoklede med medicinske implantater. Klokken 11 ringede telefonen, og 30 timer senere løftede den hollandske reservemålmand trofæet som kampens spiller i en af verdens største håndboldhaller i Budapest.

Thijs van Leuwen fra belgiske Sporting Pelt! Man of the Match i vigtig EM-kamp. Mal lige det, Monet!

Island-Frankrig

Jeg sad i OB-vognen på den forblæste P-plads i Budapest og fik lyst til at klappe Gudmundur Gudmundsson på skulderen. Måske ligefrem kramme og trøste ham. Som ethvert menneske bør gøre, når de ser et fortvivlet, opgivende menneske.

Han var lige ankommet til hallen og stod i et tv-interview - ædt op af afmagt. Endnu to spillere var lige blevet taget til fange af eget spyt. Dermed stod han og hans drenge foran Frankrigs olympiske mestre uden otte vigtige spillere. Det var næsten synd, at de overhovedet skulle stille op. Ydmygelse coming up.

To timer senere stod Gudmundsson der igen. Utrooooolig stolt af sine spillere, var han. Og med rette også sig selv, for han havde lige leveret en af de største trænerpræstationer i sin karriere. Måske den største.

Blændet af udsigten til det islandske B-hold lagde franskmændene deres hjerte ude i omklædningsrummet og tog på arbejde. 60 minutter, hvor tiden bare skulle gå.

I kender udfaldet. Islandske reserver, der forærede dem selv i landets tjeneste, vandt. Tilmed stort. Deres sejr var aldrig i fare. Toptre over de mest sindssyge håndboldresultater.

Danmark-Kroatien

De stolte kroater var mere eller mindre ude af EM. Ødelagt af over ti coronatilfælde - strøet hen over turneringen og ødelagt alt for dem. Et par dage forinden udtryksløse og ydmyget af Montenegro. Og foran dem stod verdens bedste håndboldhold.

Var der et lille felt af banen i MVM Arena, der ikke var i berøring med kroatisk sved? I 60 minutter spillede de ramte kroater helt lige op med overmagten. Lauge, Hansen og Gidsel forlod den såkaldt nemme kamp mod færdige Kroatien med tømte batterier. Pljesak, Hrvatska.

Lørdag 22. januar 2022 mindede os om mange ting. Frem for alt, at dem, der vil det mest, ofte får succes. Dernæst, at intet er givet på forhånd i håndbold. End ikke heroppe på den største scene med verdens dygtigste spillere og hold.

Fascinationen ved elitesport opstår i høj grad ved det uforudsigelige. Ingen, som i INGEN, kunne have spottet ét eneste af de scenarier, der udspillede sig i de tre kampe lørdag eftermiddag. Jeg kender en del påståelige håndboldprofessorer. Også de måtte give fortabt.

Så nej, Mr. Omikron har ikke ødelagt EM i håndbold.