EM håndbold

Karabatic fik lov til at spille trods positiv test

Nikola Karabatic spillede lørdag mod Island, selvom han to dage forinden afleverede en positiv coronatest. 

Torsdag aften indleverede Nikola Karabatic en positiv coronatest.

Men det hindrede ikke den franske stjernespiller i igen at være på håndboldbanen, da han lørdag tog del i Frankrigs overraskende nederlag til Island.

Og selvom det lyder både suspekt og ulogisk, findes der en fornuftig forklaring på situationen.

Tilbage i december blev Karabatic nemlig smittet med corona, og derfor kan han fortsat teste positiv, selvom han ikke længere udgør en smittefare.

Franskmandens CT-værdier var så høje i den positive test, han afleverede torsdag aften, at det blev vurderet, at han ikke udgjorde nogen smittefare. Det skriver EHF til TV 2 SPORT.

- Det er korrekt, at der for Nikola Karabatic kom en test med et positivt resultat efter kampen mod Holland. Hans medicinske "covid-historie" blev efterfølgende set på af vores medicinske eksperter, da han tidligere har været smittet.

- Han blev testet igen, og baseret på CT-værdierne og evalueringen af ​​hans sygehistorie blev det vurderet, at han var klar til at spille, skriver EHF.

Svært at fastsætte CT-værdier

Flere forskere har, på baggrund af laboratorie-studier, foreslået at lave et såkaldt "cut-off" ved en CT-værdi på over 30. Det vil sige, at det er vurderet, at personer med en CT-værdi på over 30 har så lille en virusmængde i sig, at de ikke udgør nogen smittefare.

Men ifølge Sundhedsstyrelsen viser et andet studie, at det ikke er muligt at sætte et præcist cut-off for smittefare, idet selv personer med en meget lav virusmængde i deres prøve (CT = 38) er i stand til at smitte.

Det er fortsat uklart, hvor høje CT-værdier der har været i den positive test, Karabatic torsdag afleverede.

Kan spille videre

Derfor kan Karabatic som udgangspunkt fortsat spille, selvom han afleverer positive coronaprøver. Men det kræver altså, at stjernens CT-værdier ikke falder.

Frankrig og Karabatic spiller igen mandag aften, hvor Montenegro venter. Her har Frankrig lagt et pres på sig selv, efter de lørdag tabte 21-29 til Island. Her spillede Karabatic ikke ligefrem sit livs kamp, hvor stjernen blot scorede ét mål på seks forsøg.

Onsdag aften mødes Danmark og Frankrig i de to mandskabers sidste mellemrundekamp. Alle kampe under EM kan ses direkte på TV 2 PLAY.