EM håndbold

Ringet op på arbejdet: Jeg lagde alt og fortalte chefen, at jeg gerne ville til EM

Den hollandske reservemålmand Thijs van Leeuwen blev hentet ind som erstatning for to coronasmittede målmænd.

- Det er virkelig mærkeligt. I går formiddags klokken 11.00 var jeg stadig på arbejde, og nu er alt det her sket. Det er så mærkeligt.

Ordene kommer fra en lettere forbavset hollandsk målmand ved navn Thijs van Leeuwen.

Han har lige været i kamp for det hollandske landshold ved EM. Det var hans første kamp ved en slutrunde nogensinde, og så blev han tilmed kåret som kampens bedste spiller.

Derfor forstår man godt, at han havde lidt svært ved at forstå situationen efter kampen.

- Jeg har kun vidst det i en dag. Træneren ringede i går (fredag, red.), hvor jeg så tog en test. Og så skulle jeg ellers til at arrangere det hele, siger van Leeuwen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Jeg var på arbejde, så jeg var nødt til at lægge alt fra mig og tage afsted. Og så måtte jeg jo fortælle min chef, at jeg gerne ville derover. Han sagde, at jeg bare skulle tage afsted og forfølge min drøm, siger han.

Stor præstation

Drømmen blev til virkelighed, og den 34-årige målmand stod med en imponerende redningsprocent på 42 i Hollands sejr over Montenegro.

Her var han på banen med en gruppe spillere, som han knapt nok kendte.

Jeg er nødt til at have min computer med mig for at arbejde

Thijs van Leeuwen

Thijs van Leeuwen blev hentet ind til truppen, fordi de to oprindelige målmænd Bart Ravensbergen og Dennis Schellekens fik corona undervejs ved EM.

Det samme gjorde holdets målmandstræner, der tidligere i turneringen måtte i kamp som afløser. Derfor måtte man langt ned på listen for at finde den næste målmand.

Her stod Thijs van Leeuwen, der ikke en gang nåede at træne med holdet, inden de skulle i kamp.

- Jeg mødte dem først i morges, og så spiste vi morgenmad. Men det er et dejligt hold, som er virkelig nemt at integrere sig på, siger han.

Designer implantater

Til dagligt spiller van Leeuwen i den belgiske klub Sporting Pelt, hvor han altså har et arbejde, som han skal passe ved siden af håndbolden.

Og det bliver der ikke lavet om på, selvom han nu er med til EM. Målmanden arbejder nemlig med at designe medicinske implantater, og de skal altså leveres til tiden.

- Derfor er det også svært at tage afsted, fordi vi har nogle operationsdatoer, hvor vi skal levere implantaterne. Så jeg er nødt til at have min computer med mig for at arbejde, når vi har tid til at slappe af, siger han.

Så du skal altså arbejde ved siden af?

- De ting, jeg virkelig er nødt til at få lavet, laver jeg mellem kampene. Jeg sagde, at jeg ville gøre alt for at komme afsted, og så sagde jeg også, at jeg ville tage min computer med, siger han.

Stor ros fra holdenes stjerner

Om han er god til sit arbejde, ved vi ikke, men i lørdagens kamp var han i hvert fald god til at stå på mål.

Efter kampen blev Van Leeuwen hyldet af holdkammeraterne, der stormede mod ham for at lykønske ham.

Så man kampen, forstår man udmærket deres reaktion, men hovedpersonen selv var ikke helt med på, hvorfor det lige var ham, de flokkedes om.

- Jeg forstår ikke, hvorfor alle sammen kom hen til mig, for jeg tænkte bare, at... Ja, det var en god kamp, men jeg forstod det ikke helt, siger han.

En af de holdkammerater, der omfavnede målmanden, var holdets helt store profil Kai Smits, der havde flotte ord til overs for det nye medlem af truppen.

- Han var fantastisk. Det var utroligt. Han hjalp os rigtig, rigtig meget. Han kom fredag aften, så at han præsterer sådan i den her turnering, er fantastisk, siger Smits, der følges op af Montenegros målmand Nebojsa Simic:

- Jeg vil gerne sige tillykke til den hollandske målmand for at rejse herned uden at træne og spille fantastisk. Han var helt sikkert kampens spiller, siger han.

Flere oplevelser i trøjen?

Efter præstationen fredag er det nærliggende at spørge, om van Leeuwen tror, at den fine kamp vil føre til flere kampe i landsholdstrøjen efter EM. Men det tror han nu ikke.

- Nej, men jeg ville blive glad. Men jeg tror, at det er bedst for de yngre generationer og for resten af holdet, hvis de går med de yngre spillere, siger han.

Samtidig understreger han dog, at "det ikke er slut endnu", da der er mindst to kampe tilbage ved EM.