EM håndbold

Danmark smed føring væk og tabte gruppefinale

Længe så det ud til, at de danske reserver skulle sikre den syvende EM-sejr på stribe, men en sikker føring blev smidt i kampens afslutning.

Det kan gå hurtigt i håndbold. Rigtig hurtigt.

Momentum kan skifte på ingen tid, og komfortable forspring kan fordufte på få minutter.

Utallige gange er det sket, og det gjorde det igen onsdag aften. Længe så det ud til, at de danske håndboldherrer skulle tage en sikker sejr over Frankrig.

I en kamp, hvor Frankrig havde alt på spil, og islændingene for en stund havde hjertet placeret i Danmark.

En føring på fem mål blev smidt i løbet af det sidste kvarter, og de franske OL-guldvindere kunne i sidste ende ånde lettet op.

For Danmark var konsekvenserne minimale, men for Island var de gigantiske. Øboerne skal nu spille om femtepladsen ved EM, mens Danmark og Frankrig skal spille om medaljer.

Fredagens semifinaler

  • 18.00 Spanien - Danmark
  • 20.30 Frankrig - Sverige

Island skal i kampen om femte- og sjettepladsen møde Norge. Vinderen af den kamp sikrer sig kvalifikation til næste års VM-slutrunde.

Franskmænd blev overløbet fra start

At Danmark ikke havde det store at spille for, var til at få øje på, da holdkortet blev frigivet. Ingen Mathias Gidsel. Ingen Magnus Saugstrup. Ingen Mikkel Hansen.

Det var bredden, der skulle trække læsset denne onsdag aften i Budapest.

Fra start var der fundet plads til spillere som Kevin Møller, Simon Hald og Niclas Kirkeløkke. Da sidstnævnte senest startede inde, skulle han bruge tre forsøg, inden han fik hul på bylden.

Det skulle han ikke mod Frankrig. 30 sekunder spillet, og Kirkeløkke havde braget Danmark foran.

Foran 3-0 efter to minutter må siges at være en god start. Video: TV 2 Sport

Lige så effektive var franskmændene ikke, og det blev udnyttet af de rødblusede. 5-1 til Danmark efter fem minutter. Til stor glæde for ikke kun danske, men i særdeleshed også de islandske fans i MVM Dome.

Tydeligt var det, at verdensmestrene havde lyst til at spille håndbold. Også selvom betydningen var minimal.

En katastrofal start for de pressede franskmænd. Det skulle der rettes op på, og den vikarierende landstræner, Erick Mathe, kaldte til en tidlig timeout.

Kirkeløkke og Holm strålede i stjernernes fravær

Frankrig fik bragt mere fysik ind i spillet, og danskerne måtte indstille sig på at kæmpe hårdere for at komme på tavlen.

10 minutter spillet, og det var tid til den første danske udskiftning. Simon Hald skulle have en puster, og René Antonen blev sendt på banen.

Kortvarigt fik de olympiske guldvindere reduceret det forspring til to mål, da de kom på 7-5. Men så ville Kirkeløkke ikke have dem tættere på.

Tre danske mål i træk fra Rhein Neckar-Löwen-spilleren, der tilsyneladende havde besluttet sig for at spille endnu en stor kamp, og Danmark var foran med 10-6.

Igen gjorde de blåklædte franskmænd tilnærmelser, og igen blev de afvist.

Kevin Møller, der i Tyskland går under kælenavnet ”Der Kevin”, pillede et straffekast fra Hugo Descat, og i den anden ende var det Jacob Holm, der både viste storspil og havde heldet på sin side.

Flere afslutninger blev rettet af til stor gene for Wesley Pardin, der havde erstattet førstemålmanden, Vincent Gerard. Det var Jacob Holm ligeglad med. Han scorede nærmest efter behag.

Danmark trak fra igen, og da de første 30 minutter rindede ud, var det med en rød-hvid føring på 17-12. Sejrsstimen så ud til at fortsætte, og islændingene stod med ét ben i semifinalen.

Ja, stemningen var god blandt hovedparten af de 5300 tilskuere i MVM Dome.

Landin kom ind, og Danmark fortsatte

Da de danske spillere gik til pause, blev Niklas Landin på banen. Det var der en grund til. Landsholdsanføreren skulle i aktion.

Han fik svære arbejdsforhold fra start. For franskmændene fandt huller i den danske defensiv, og i løbet af de første 10 minutter efter pausen noterede han sig blot for en enkelt redning.

Konsekvenserne var dog minimale. For i den modsatte ende fortsatte Kirkeløkke og Holm med at spille stort. Otte mål hver.

Og så kom Landin i gang. Tre store redninger i træk. Det var noget, de kunne forholde sig til på lægterne, hvor der i kor blev råbt: ”Landin! Landin! Landin!”.

23-18 til Danmark.

Frankrig i stort comeback

Frankrigs håb så ud til at ligge på skuldrene af Barcelona-stjernen Dika Mem, der var som en énmandshær i angrebet. Men han kunne ikke gøre det alene.

De franske muligheder syntes ikke at blive større, da forsvarsgeneralen Ludovic Fabregas fik et rødt kort efter sin tre tominutters udvisning.

Men det var som om, der skete noget. For det angrebsspil gik helt i stå, og lidt efter lidt nærmede de olympiske mestre sig.

Med seks minutter tilbage på kampuret steg Dika Mem til vejrs og sørgede for, der nu kun var ét mål mellem de to nationer. 27-26 til Danmark.

Franskmændene kom tilbage, og med et halvandet minut igen kom de minsandten også foran. 29-30 med et halvandet minut tilbage.

Nikolaj Jacobsen tog timeout. Men lige lidt hjalp det.

På en ellers stor aften smed Niclas Kirkeløkke bolden væk med ét minut tilbage, og da franskmændene blot skulle bruge ét point syntes semifinalen at være i hus.

Det kom den. For første gang under EM tabte Danmark en håndboldkamp. Et nederlag, der kostede Island en plads i semifinalen.

.