EM håndbold

Ni spillere kommer ikke til at gå i fred efter EM

TV 2 SPORTs håndboldeksperter giver her deres bud på, hvilke spillere der kommer til at være ekstra stor rift om efter EM-slutrunden.

Ved en håndboldslutrunde har vi hvert år fornøjelsen af at nyde verdens bedste håndboldspillere.

Men enhver slutrunde byder også på en række spillere, der overrasker alt og alle og spiller sig ind i bevidstheden hos enhver håndboldelsker.

Og EM-slutrunden i Slovakiet og Ungarn 2022 har bestemt ikke været nogen undtagelse. Tværtimod har det corona-plagede mesterskab givet plads til endnu flere spillere fra periferien, der har udnyttet muligheden til at spille sig ind på den helt store scene.

En stribe af TV 2 SPORTs håndboldeksperter er hver især blevet bedt om at udpege tre spillere, der ikke kommer til at kunne gå i fred efter en flot EM-slutrunde. Tre spillere, som Europas storklubber nu vil jagte. Eksperterne har udpeget dem uafhængigt af hinanden, og derfor går flere spillere igen.

Herunder kan du se listen og de ord, eksperterne har beskrevet deres slutrunde-præstationer med.

JULIAN KÖSTER, 21 år, Tyskland

 • Peter Bruun Jørgensen: - Han har udnyttet de mange corona-afbud hos Tyskland til et gennembrud. Han har et godt hopskud, hvor han udnytter sine to meters højde, og hans løbeskud kommer overraskende for modstanderne. Han har et rigtig godt blik for spillet, hvilket stregspillerne nyder godt af. Og så dækker han godt op.
 • Daniel Svensson: - Han har et enormt potentiale i begge ender af banen. Han kan og skal udvikles yderligere, men råmaterialet er utroligt spændende. Han er bevægelig og hurtig trods sin størrelse.
 • Bent Nyegaard: - Der er bare noget ekstraordinært i ham. Han har ikke spillet en absurd god turnering, men har immervæk lavet 19 mål på 27 forsøg og leveret 19 assists. Ham skal man hæfte sig ved. Han er en stor dreng, men med fart og tempo - og ekstraordinære forsvarskvaliteter. Han er kreativ og har adskillige skudformer at benytte.
 • Rasmus Boysen: - En 2. Bundesliga-spiller, der har imponeret stort ved slutrunden. Hvis der er noget, som de fleste Bundesliga-klubber gerne vil have, er det tyske landsholdsspillere. Læg dertil, at Köster har den alsidighed, der gør ham komplet som håndboldspiller. Offensivt kan han skyde med høj arm både fra gulvet og i luften samt spille både med flow og gennembrud. Defensivt dækker han fremragende op. Han spiller næppe i Gummersbach for evigt.

OSCAR BERGENDAHL, 26 år, Sverige

 • Daniel Svensson: - Han har fået sit internationale gennembrud. I fraværet af Max Darj har den brede svensker styret defensiven flot. Han har fundet en balance i råstyrke og bevægelighed. Han er forudseende og doserer sine tacklinger flot. Offensiven er blevet løftet, og skiftet til Stuttgart virker til at være foretaget for tidligt.
 • Anders Eggert: - Han har haft sit store gennembrud. Han har jo gjort det rigtig, rigtig godt i GOG i den danske liga, men han er gået lidt under radaren, fordi der jo har været Mathias Gidsel, og han er ikke en, man har lagt mærke til. Her har han i fraværet af Max Darj fået en meget central rolle i det svenske midterforsvar. Nu skal han til Stuttgart, men jeg er sikker på, der er mange, der sidder derude og tænker: "Ham skulle vi da have haft".
 • Claus Møller Jakobsen: - Han har spillet godt i GOG, men det lå ikke i kortene, at han ville blive central for Sverige ved EM. Forleden tog han fuldstændig pynten af Sander Sagosen i defensiven, og han er en afgørende faktor for, at svenskerne igen er i en finale.

KAY SMITS, 24 år, Holland

 • Anders Eggert: - Han er i Magdeburg, men kommer fra en lille håndboldnation, hvor herrehåndbold ikke har fyldt særlig meget indtil nu. Han var relativt ukendt, men under EM har der pludselig været meget fokus på det hollandske landshold. Og Kay Smits har bare været ustyrligt god.
 • Claus Møller Jakobsen: - Vi vidste godt, at han var dygtig fra tiden i TTH Holstebro, men i Magdeburg sidder han mest på bænken og kigger på, at Omar Ingi Magnusson spiller fantastisk, så EM har været et kæmpe gennembrud for Smits, der har bidraget med masser af mål, assists og et fint forsvarsspil.

DANI BAIJENS, 23 år, Holland

 • Bent Nyegaard: - Holland har imponeret, og her har han stået for fart, kreativitet og tempo. Han har været en rigtig fin spiller, og det, han har vist, kan de godt bruge i større klubber. Han har lavet 35 mål på 51 forsøg. Og så har han lavet 21 assists, hvilket afspejler, at det er en spiller med overblik. Det er en vigtig faktor i moderne håndbold. Han er en god duelspiller.
 • Rasmus Boysen: - Hollands bagkæde har været en af de helt store oplevelser under slutrunden. Smits og Steins spiller i forvejen i topklubber, mens deres legekammerat, Baijens, spiller i 2. Bundesliga-klubben ASV Hamm-Westfalen, efter han ikke fik slået igennem i Bundesligaen i hverken Flensburg eller Lemgo. Den 23-årige hollænder er et bevis på, at det kan være en god idé at tage et skridt tilbage for at tage to skridt frem. Dani Baijens har mange af de kvaliteter, som de store europæiske klubber eftersøger: Fart, gåpåmod, gennembrudsstyrke og et lavt tyngdepunkt.

KARL KONAN, 26 år, Frankrig

 • Anders Eggert: - Han er et ungt talent, som ikke mange kendte på den internationale scene inden den her slutrunde. Han er gået fra at være en ukendt størrelse til at spille en turnering, hvor han flere steder bliver udråbt som den bedste forsvarsspiller. Han har virkelig været god.
 • Claus Møller Jakobsen: - Han har i min optik været EM's bedste forsvarsspiller. Han har fornemt lukket hullet i Luka Karabatics fravær, hvor han nu spiller sammen med Ludovic Fabregas. Det ser lidt skræmmende ud. Han er en fantastisk historie, hvor han er gået fra en opvækst i Elfenbenskysten til at være en central spiller for de olympiske mestre.

TIN LUCIN, 22 år, Kroatien

 • Peter Bruun Jørgensen: - Han er en stor, stærk og bevægelig venstre back. Han er meget direkte i sit spil og har stor skudstyrke. Jeg kunne godt se ham som den nye store kroatiske stjerne efter Ivano Balic, Domagoj Duvnjak og Luka Cindric.
 • Bent Nyegaard: - Han er i en klub, der er et springbræt til at komme videre. Han er en stor spiller med kvaliteter i begge ender af banen. Har lavet 28 mål på 47 forsøg. Han har lavet 19 assists og har spillet hele 256 minutter. Kroatien har haft mange problemer, så de har haft brug for de her unge spillere til at give den gas. Og det har Lucin gjort.

AGUSTIN CASADO, 25 år, Spanien

 • Peter Bruun Jørgensen: - Han har fået en kæmpe rolle på det spanske landshold, efter et par af de gamle er stoppet. Han er typisk spansk, god i sine gennembrud, god til spillet med stregen - og han udmærker sig specielt ved, at han kan skyde både stående og hoppende.

AYMERIC MINNE, 24 år, Frankrig

 • Daniel Svensson: - Han spiller allerede i en fin klub, men kan snildt tage endnu et skridt op. Hvis han får lidt flere kilo på kroppen, så vil han være tæt på komplet. Han er arvtageren, der er udset til at blive den næste store højrehåndede bagspiller for Frankrig. Har nærmest en poetisk evne til at forstå og læse ethvert forsvar.

MATEJ KLIMA, 22 år, Tjekkiet

 • Rasmus Boysen: - Endnu en spiller fra 2. Bundesligaen herfra, som virker som et godt ynglested for fremadstormende talenter ved denne slutrunde. 22-årige Matej Klima fra Lübeck-Schwartau, der kaldes for “den nye Filip Jicha”, fik i den grad vist prøver på sit talent for et godt spillende tjekkisk landshold. Den fysisk stærke venstre back er sprængfyldt med power, gennembruds- og skudstyrke. Kompetencer, der vil passe glimrende ind på større adresser.

Således kom seks håndboldeksperter med en række vidt forskellige bud. Og så alligevel ikke. For der er flere spillere, der går igen.

Tyske Julian Köster og svenske Oscar Bergendahl bliver dog nævnt af flest som de mest eftertragtede.