Island vinder stort - nu er deres EM-skæbne i Danmarks hænder

Danmark kan med en sejr hjælpe Island i semifinalen og samtidig sende Frankrig ned og spille om femtepladsen.

Island slog Montenegro stort i holdets sidste gruppekamp i mellemrunden, og dermed holder islændingene liv i drømmen om en plads i semifinalen ved EM.

Den bliver sikret, hvis Danmark i aftenens kamp mod Frankrig klokken 20.30 vinder. Så er danskerne videre som gruppevinder, mens Island bliver toer.

- Vi hepper på Danmark i aften. "Vi er røde, vi er hvide", kommer vi til at synge på hotellet. Forhåbentlig får de os videre til semifinalen, siger den tilbagevendte stjerne Bjarki Már Elísson til TV 2 SPORT.

- Det bliver hårdt (at se kampen, red.), men der er ikke noget, vi kan gøre ved det. Vi må bare vente og se, hvad der sker. Det bliver spændende og fyldt med nerver.

Danmark-Frankrig kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.

Island er med sejren som minimum sikret en kamp om femte- og sjettepladsen ved EM. Vinderen af dén kamp sikrer adgang til næste års VM.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Anders Eggert oplevede en lignende situation ved EM i 2012, hvor Danmarks skæbne afhang af en anden kamp. Og det er ikke rart, fortæller han.

- Det med, at det er ude af ens egne hænder, er en forfærdelig fornemmelse. Man vil altid gerne selv kunne afgøre det, så man selv kan stå på banen og mærke nerverne.

- Det med at stå udenfor og blive irriteret over, hvad de andre laver inde på banen. Det er bare en irriterende fornemmelse.

Kroatien og Holland, som mødes klokken 18, har ikke noget at spille for.

Sådan forløb kampen

Af Ritzau

Island overlod ikke alverden til tilfældighederne, og Montenegro gjorde ikke meget for at yde en modstand, der kunne overrumple islændingene.

Det var tilfældet, selv om montenegrinerne havde chancen for at komme i en situation, hvor de kunne kvalificere sig til VM. I stedet så de slidte ud, og Island havde det let.

Den islandske maskine fik dog en ridse i lakken. Den store stjerne Aron Palmarsson var tilbage på holdkortet efter coronasmitte, men allerede inden det tiende minut forlod han hallen med en skade.

Men så var det godt, at Ómar Ingi Magnússon ikke er uvant med at gå forrest for sin nation. Fra sin højre back sendte han fem bolde i kassen før pausefløjt.

I den anden ende diskede Viktor Hallgrimsson op med otte redninger og havde dermed en redningsprocent på 50 i første halvleg - det er ikke så ringe endda.

Island var foran med 17-8 ved pausen.

Efter pausen fik Montenegro en udmærket start, mens Island sløsede en smule. Montenegrinerne havde i første halvleg virket, som om de ikke gad være i hallen i Budapest, men det blev en tand bedre.

Dog ikke godt nok. Island fik hurtigt styr på tingene, Ómar Ingi Magnússon scorede igen mål på samlebånd, og Montenegro knækkede.