EM håndbold

Dansk nederlag får islandsk politiker til tasterne: Nu skal kongekrone fjernes

Danmarks nederlag til Frankrig kostede Island en plads i semifinalen. Det får en islandsk politiker til at dele sit forslag om at fjerne dansk emblem.

Danske Christian 9.’s krone og emblem skal fjernes fra Alþingishúsið, der huser Altinget i Island.

Dette forslag meldte den islandske politiker Björn Leví Gunnarsson, der er medlem af Altinget for Piratpartiet, ud onsdag aften, kort tid efter at Danmark havde tabt til Frankrig. Nederlaget betød, at Island missede en EM-semifinaleplads.

Ingen skal fortælle mig, at Danmark ikke spillede for at vinde den kamp

Bent Nyegaard, håndboldekspert TV 2 SPORT

Björn Leví Gunnarsson forklarer, at han havde indgivet forslaget tidligere, men da EM-drømmen bristede, følte han, at det var et godt tidspunkt at dele det på.

- Det (forslaget, red.) har været hos mig i et stykke tid, men der var på en eller anden måde følelse af, at det var et passende tidspunkt (at dele det på, red.), siger han til islandske Visir.

- Man har en følelse af ubrugelighed, så jeg huskede dette og delte det.

Opslaget på Twitter er indtil videre liket næsten 1000 gange og delt over 60 gange i alt.

Stjerne trængte til pause

Det islandske medie Visir skriver, at opslaget har tiltrukket sig stor opmærksomhed på sociale medier, og at forslaget måske kan skabe genklang, mens "der stadig er frustration iblandt befolkningen."

Og frustrationen er tydelig at se på de sociale medier, hvor flere fra Island skriver, at Danmark praktisk talt forærede sejren til Frankrig.

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard kan godt forstå, at der er stor skuffelse at spore, efter Danmark tabte med Mikkel Hansen, Mathias Gidsel og Magnus Saugstrup på tribunen.

- Men jeg har også skrevet stolpe op og stolpe ned om, at belastningen på spillerne har været for stor de seneste 18 måneder, hvor der har været fuldt blus på. Det kan spillerne ikke holde til. At der er trænere, der vælger at spare spillere for at kunne være bedre forberedt til finaleweekenden, bakker jeg fuldstændig op om, siger Nyegaard.

- Jeg synes, det danske landshold har gjort nøjagtigt, hvad de kunne for at forberede sig så godt som muligt til weekenden. Hvad folk har af meninger om A, B og C, har de lov til. Men ingen skal fortælle mig, at Danmark ikke spillede for at vinde den kamp mod Frankrig.

Emblemet og kronen har været ubehagelig

Leví Gunnarssons forslag går på, at Christian 9.’s krone og emblem skal erstattes af et passende symbol for den islandske nation.

Han synes desuden, at det er ubehageligt at have Christian 9.’s krone på taget af Alþingishúsið.

- Jeg kan ikke helt huske grunden til, at jeg skrev dette til at begynde med. Det har været ubehageligt i lang tid. Selvfølgelig skulle Christian 9.’s logo have været fjernet for længe siden. Forslaget forklarer i øvrigt sig selv, da det islandske parlament ikke handler på vegne af den danske krone.

Alþingishúsið er en historisk bygning fra 1800-tallet på torvet Austurvöllur i Islands hovedstad Reykjavík, der huser det islandske parlament.

I 1874 blev Christian 9. den første konge, der besøgte Island.