EM håndbold

Islandsk supermarkedskæde aflyser 'Danske dage' efter EM-skuffelse

Danmark kunne med en sejr over Frankrig sende Island i EM-semifinalen, men med ti minutter igen smed Danmark en komfortabel føring.

Den islandske skuffelse vil ingen ende tage, efter Danmark onsdag tabte til Frankrig og dermed ødelagde Islands semifinalemuligheder.

Jeg synes, det er den rigtige beslutning

Bjarki Mar Elisson, islandsk landsholdsspiller om Hagkaups udskydelse

Onsdag aften kom det frem, at nederlaget fik en islandsk politiker til at dele sit forslag om at fjerne Christian 9.’s krone og emblem fra Altinget i Island. Og torsdag fortsætter fortællingen.

Her er det kommet frem, at den store islandske supermarkedskæde Hagkaup vil aflyse de såkaldte 'Danske dage' på grund af omstændighederne.

- Det skal være det rigtige tidspunkt for den slags begivenheder. Vi vil være forsigtige og sikre, at folk har glemt (kampen, red.), er mere optimistiske med hensyn til fremtiden, har efterladt Covid-19 bag sig og er begyndt at smile igen, når vi har 'danske dage', siger Sigurður Reynaldsson, der er administrerende direktør i Hagkaup, til det islandske medie Visir.

Direktøren siger samtidig, at de i forvejen kiggede på flere datoer for danskerdagene, men at de efter EM-skuffelsen nu er sikre på, at det skal flyttes.

- Det her har i det mindste forstærket vores tro på, at vi ikke skal have det for tidligt i år, siger han.

'Danske dage' er en tradition, der normalt finder sted først på året, hvor Hagkaup sælger et stort udvalg af danske produkter og pynter op med danske flag i butikken i en uges tid. Men i år bliver det altså anderledes.

Kæden vil dog "tage pulsen" igen senere på året for at se, om det giver bedre mening der.

Hagkaup skriver også på Facebook, at de har valgt at aflyse eventet.

- I lyset af omstændighederne mener vi ikke, at landet er helt klar til danske dage, så vi har besluttet at udskyde dem på ubestemt tid, skriver de.

Islandsk profil forstår beslutningen

Skuffelsen er ikke kun stor udenfor den islandske håndboldlejr.

Internt på holdet er de heller ikke ligefrem glade for udfaldet af onsdagens kampe.

Derfor forstår den islandske profil Bjarki Már Elísson også udmærket, hvorfor supermarkedskæden har valgt, som de har.

Har du hørt om udskydelsen?

- Ja, og jeg synes, det er den rigtige beslutning, for de ville ikke have solgt noget som helst, siger han til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Det er den følelse, der er på Island lige nu, som jeg ser det gennem de sociale medier. Så det er formentlig den rigtige beslutning, siger han.

Danmark var foran med fem mål med lidt over ti minutter tilbage af onsdagens kamp mod Frankrig.

Den føring smed de, og Frankrig vandt. Derfor missede Island muligheden for en semifinale, der i høj grad var i danskernes hænder.

Danmark møder Spanien i semifinalen fredag klokken 18.00. Kampen kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.