EM håndbold

Stjerne forklarer islandsk vrede: - I ser en smule ned på os med arrogance

Island ser Danmark som en storebror, forklarer stjernespilleren Bjarki Már Elísson.

Danmark havde Islands skæbne i hænderne, og det så godt ud, da danskerne med et kvarter tilbage havde Frankrig helt nede i sækken.

Så vendte kampen totalt. En fransk sejr på 30-29 kostede Island en plads i semifinalen, og det har medført voldsomme reaktioner på vulkanøen.

Men lad det være slået fast med det samme: Ingen fra den islandske EM-lejr mener, at Danmark tabte med vilje for at få Spanien som modstander i semifinalen.

- Jeg har ikke set kampen, så jeg kan ikke udtale mig om det. Men jeg kan ikke tro andet. Jeg er sikker på, de gav, hvad de kunne, siger landstræner Gudmundur Gudmundsson til TV 2 SPORT.

- Mikkel Hansen og Mathias Gidsel spillede ikke kampen, men det er stadig virkelig gode spillere, som kommer ind i stedet for dem. Jeg tror 100 procent, at Danmark har spillet for at vinde, siger GOG-spilleren Viktor Gísli Hallgrímsson.

"Vi følte, I skyldte os én"

De voldsomme reaktioner er kommet fra nær og fjern. På sociale medier har det kogt over med vredesudbrud mod Danmark, efter sejren blev tabt på gulvet.

Ifølge stjernespilleren Bjarki Már Elísson, der er delt topscorer i den tyske Bundesliga, skyldes reaktionerne skuffelse og den nære relation mellem Danmark og Island.

- Vi bærer ikke nag. Der er måske en smule frustration rettet mod jer, det indrømmer jeg gerne, siger han.

- Vi islændinge var en lille smule skuffede i går. Og jeg tror, der er noget frustration over, at I over de senere år har været vores storebrødre, og vi ser sådan på det, at I ser en smule ned på os med arrogance og den slags. Så vi følte, at I skyldte os én. Men det er, hvad det er.

Tager afstand fra trusler

Samtidig tager han afstand fra de personlige hadbeskeder og trusler, som flere af de danske landsholdsspillere er blevet udsat for efter kampen.

- Det er selvfølgelig ikke okay. Jeg ved ikke, hvem der har gjort det. De repræsenterer selvfølgelig ikke os og heller ikke 90 procent af befolkningen. Det meste af det, jeg læste, var små drillerier og den slags, men trusler er aldrig okay.

Danmarks tidligere landstræner Gudmundur Gudmundsson, der siden 2018 har stået i spidsen for Island, nægter at kommentere på de voldsomme reaktioner på Danmarks nederlag,

- Jeg blander mig ikke i det. Jeg udtaler mig ikke om det. Mine tanker går på at forberede mig på Norge. Det er slut med det. Vi fik ikke plads i semifinalen. Vi kan også sige, at vi havde skæbnen i vores hænder mod Kroatien, men scorede ikke på to afgørende muligheder til sidst. Man kan ikke stole på andre i sportens verden, siger Gudmundsson.

Island tabte knebent til Kroatien i mellemrunden. Havde de vundet den kamp, var Danmark, Frankrig og Island sluttet á point, og grundet indbyrdes målscore var franskmændene blevet sorteper i spillet om semifinalepladserne.

Frustreret over én udskiftning

Nikolaj Jacobsen besluttede at spare stjernerne Mikkel Hansen, Mathias Gidsel og Magnus Saugstrup til kampen mod Frankrig, så de kunne få et hvil inden finaleweekenden.

Danmark var på forhånd sikret en plads i semifinalen.

- Nikolaj går efter at vinde mesterskabet. Hvis han mener, det er vejen frem (at spare spillere, red.), så er det hans beslutning. Vi må se, om det er nok til at vinde. Men når de sparer spillere, kommer spillere som Jacob Holm og Kirkeløkke ind. Det er spillere på absolut topniveau, siger Bjarki Már Elísson.

- Jeg var frustreret over, at de ikke beholdt Kevin (Møller, red.) i målet. Han spillede en fantastisk første halvleg. Det er, som det er.

Jacobsen havde på forhånd besluttet, at Kevin Møller og Niklas Landin skulle have en halvleg hver i kampen mod Frankrig.

Elísson og Island må nu tage til takke med en kamp om femte-sjettepladsen ved EM mod Norge, hvor vinderen kommer hjem fra slutrunden med en plads ved VM næste år.

Hvordan medaljerne bliver fordelt, er fuldstændig uden betydning for ham.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, er jeg ligeglad med, hvem der vinder.