EM håndbold

Danmark er bedst til det hele

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard ser frem mod EM-semifinalen mod Spanien - den tredje semifinale mellem Danmark og Spanien på et år.

Frit valg på alle hylder.

Mikkel Hansen og hans venner har iklædt sig førertrøjerne på samtlige nævneværdige parametre. I første række helt naturligt håndbold.

Lige efter – eller rettere – tættere end tæt på første række, håndtering af pandemi, covid19, omikron - ukært barn har mange navne.

Statistisk er Jordi Riberas drenge en ønskemodstander. Fire semifinalemøder og Landin & Co. har vundet dem alle.

Summa summarum: Både statistisk, samt på og udenfor banen, er Jacobsens drenge bedst.

En sjældent set juvel

Anledningen er ligetil. Landin & Co. entrerer klokken18 den kæmpestore MVM DOME i Budapest for at møde de forsvarende spanske europamestre.

Siden det ydmygende EM-exit i 2020 er der sket vilde ting med Nikolaj Jacobsens mandskab

Bent Nyegaard

Respekt er et absolut nøgleord, men fakta er og bør være en afgørende del af vurderingsgrundlaget.

Danmark er forsvarende verdensmestre og sølvvindere ved de seneste olympiske lege i Tokyo.

Siden det ydmygende EM-exit i 2020 er der sket vilde ting med Nikolaj Jacobsens mandskab. Stort set samtlige spillere er i en bedre udgave.

Samtidig er der dukket et vidunder op i skikkelse af Mathias Gidsel, som er en juvel, et landshold tager imod sådan cirka én gang hvert halve sekel. Emil Jacobsen endnu ikke opfundet. Jacob Holm var en dreng, der nu er en mand. Lidt det samme kan siges om Niclas Kirkeløkke. Magnus Saugstrup et lovende talent, men slet ikke den markante figur, han har udviklet sig til det seneste år.

Glem ej heller, at Rasmus Lauge er tilbage i en helt anden udgave, end tilfældet var tilbage i januar 2020.

Det stik modsatte er tilfældet med aftenens modstander.

Jordi Riberas drenge er i gang med det generationsskifte, Nikolaj Jacobsen har fået foræret af naturens vej.

Gidsel & Co. er så markant foran, at det nærmest virker mærkeligt

Bent Nyegaard

Geniet, altomfavnende Raul Entrerrios har sagt farvel til én de mest imponerende karrierer, en spiller nogensinde har gennemlevet. Forsvarsgeniet Viran Morros har forladt det mangeårige makkerskab med Gedeon Guardiola, og allervigtigst: Alex Dujshebaev har lyttet til lægernes råd og givet en læderet skulder den nødvendige ro.

Sidstnævntes bror, Daniel, er knæskadet, og udi coronaen og dens genvordigheder har både veteranen Joan Canellas og det unge talent Tarrafeta været både ude og inde.

Så langt foran, at det virker mærkeligt

Ikke nok med det. Op til mesterskabet i Slovakiet og Ungarn måtte også Rodrigo Corrales, Miguel Sanchez-Migallon og Jorge Maqueda lade sig indfange af omikron og dens finurligheder, hvilket var endnu et afbræk i træner Riberas forberedelser.

Bevares. Talenter som Ian Tarrafeta, Agustin Casado, José María Marquez og Tome Pecine skal nok vise sig frem de kommende år, men det er ikke spillere, der nu og her afgør en EM-semifinale.

Statistisk tåler de stolte håndboldnationer ingen sammenligning. Gidsel & Co. er så markant foran, at det nærmest virker mærkeligt.

Hovedtallene – holdenes samlede effektivitet - bonner ud i 70,5 mod 58,5 i dansk favør, og går jeg et spadestik dybere og inddrager den enkelte spillers personlige dataudkomme i EM 2022, går det helt galt for Perez de Vargas og hans venner.

Data på de to holds afgørende spillere, top-6 eksempelvis, er helt og aldeles i Gidsel & Co’s favør. Det er voldsomt, og indikerer en fuldstændig og éntydig dansk overlegenhed.

Jeg forsøger lige at oversætte det hele.

Hvornår har du sidst observeret et dansk favorithold komme så smertefrit gennem en opslidende slutrunde?

Bent Nyegaard

Naturligvis har jeg ikke lyst til at være sådan comme ci comme ca - derfor denne kontante og klare udmelding:

Det eneste, der kan hindre en dansk triumf, vil kræve noget sjældent - som det faktum at markante og afgørende danske spillere skal underpræstere i væsentligt omfang.

Netop det anser jeg for et no go, og selv om jeg er sikker på, at manden med de blideste ansigtstræk – Jordi Ribera – er en ualmindelig snu og kompetent strateg, er hans muligheder stækkede på forhånd.

Alex Dujshebaev er spilleren, der har givet LOS HISPANOS den X-faktor, uden hvilken et hold går fra det ekstraordinære til den almindelighed, der desværre har været rettesnoren for Spanien ved dette mesterskab.

Eller rettere - kære læser, hvornår har du sidst observeret et dansk favorithold komme så smertefrit gennem endnu en opslidende slutrunde?

Jeg mindes det ikke, og blandt andet derfor tjekker Gidsel & Co. søndag tidlig aften ind i EM-finalen 2022.

Modstanderen er heller ikke svær at finde. Sverige er så covid-19 ramt, at der skal et mirakel til, hvis ikke de forsvarende olympiske mestre fra Frankrig i aften kl. 22 har gjort sig klar til endnu et rendez-vous med Hansen & Co.