EM håndbold

Danmark taber semifinaledrama til Spanien

Danmark skal spille om EM-bronze, efter de fredag aften tabte en dramatisk semifinale til Spanien.

To gange i løbet af det seneste år har Danmark spillet om guld. Det bliver ikke til alle gode gange tre.

Fredag aften tabte de en dramatisk semifinale til europamestrene fra Spanien.

Længe var Danmark ellers foran, men takket være en stærk taktisk indsats og en storspillende spansk målvogter blev forspringet formøblet efter pausen.

De danske verdensmestre skal nu spille om bronze på søndag, mens spanierne får muligheden for at generobre titlen.

Landin lagde låg på spanierne

Helt som ventet var det en start, hvor der ikke blev givet mange chancer væk i forsvaret hos begge mandskaber.

Mathis Gidsel fandt det første efter to minutter. GOG-stjernen forsøgte sig med et gennembrud i den spanske midtzone, hvor han blev kantet af Jorge Maqueda, der måtte ud at sidde i to minutter.

Straffekast til Danmark. Mikkel Hansen sikkert til 1-0.

Men ellers var det en indledning, der var fyldt med tekniske fejl. Fra både Danmark og Spanien.

Det var nervøst i Budapest. Forståeligt nok med tanke på, hvad der var på spil.

Hvis der var én ting, der fungerede i kampens første minutter, var det den danske defensiv. Et kompakt forsvar og en godt indstillet Niklas Landin sørgede for at holde spanierne fra scoring de første fem minutter.

Det blev bare ikke udnyttet. For det usammenhængende angrebsspil fortsatte. Og når de endelig kom til chancer, blev de brændt på en storspillende Perez De Vargas i det spanske mål.

Og det var nødvendigt, at den spanske stjernemålvogter holdt niveau, for i den anden ende havde hans danske kollega tilsyneladende besluttet sig for at have en af de dage, hvor han lukkede helt af.

Timeout fik gang i dansk angrebsspil

De første 10 minutter var præget af langsomt, usikkert angrebsspil og store målmandspræstationer. Det fremgik i dén grad af måltavlen, hvor begge hold blot stod noteret for to mål.

Men der skulle gøres noget ved angrebsspillet. Landstræner Nikolaj Jacobsen kaldte sine spillere til en timeout, og det var, som om der var fundet en opskrift på at nedbryde den spanske mur.

Først et flot indspil til Magnus Saugstrup på stregen, hvor han bragte Danmark foran med 4-2.

Så var de danske verdensmestre i gang. Mathias Gidsel og Magnus Landin scorede på to danske angreb i træk for første gang i kampen.

To blev både til tre og til fire. Danmark havde fundet vejen til det spanske mål.

Bagved sørgede Landin efter bedste evne at holde de danske netmasker fri. Det lykkedes i store perioder, og derfor var Danmark efter 18 minutter foran med 8-4.

Den danske keeper var involveret i mange flotte redninger, men også i en udvisning, der kostede et straffekast - og mål. Video: TV 2 Sport

Tydeligt var det, at der skulle noget ekstraordinært til, hvis bolden skulle forbi den danske landsholdsanfører.

Det formåede Agustin Casado, da han nærmest liggende bragede bolden op i det fjerneste målhjørne med en kraftfuld afslutning med underhånden.

Spanien åd sig tilbage

Nu var Spanien også i gang, hvad angår målscoringen.

Efter 25 minutter tog Nikolaj Jacobsen et greb i værktøjskassen. Løsningen blev syv mod seks i angrebsspillet. Det har Danmark før vist, at de evner.

Det viste de igen. Mikkel Hansen med et stående skud og scoring. Spanierne forsøgte at straffe danskerne med et hurtigt opgiverkast, men Landin afværgede bolden med det, der i første omgang så ud til at være en heroisk aktion.

For kampens dommerpar blev kaldt ud for at se video. Her kom de frem til, at danskeren reddede bolden med benene uden for feltet. Det blev takseret til en tominutters udvisning til Landin.

Spanierne kom stille og roligt tættere på, og i de sidste sekunder af 1. halvleg kom de helt tæt på, da de udnyttede et dansk boldtab til at score på tomt mål.

De danske verdensmestre gik i omklædningsrummet med en føring på 14-13.

To minutter efter pausen fik Spanien så igen balance i regnskabet for første gang siden kampens 10. spilleminut. En afbrænder fra Mathias Gidsel førte til en spansk udligning.

Danmark i problemer – Spanien i total kontrol

På den danske bænk blev Jacob Holm bedt om at tage overtrækstrøjen af. Nu skulle han i kamp. Han afløste Rasmus Lauge, og det gav straks pote. Füchse Berlin-spilleren kom på kant og tiltrak sig et straffekast.

Et straffekast, som Mikkel Hansen sikkert effektuerede.

Men det var europamestrene, der var ovenpå. Og 20 minutter før tid kunne det for første gang aflæses på måltavlen i MVM Dome. Spanien foran med 17-16.

Spanien holdt styr på Danmark med formidabelt forsvarsspil. Og med et kvarter igen lød føringen på to mål.

Intet gik Danmarks vej. Intet. Det blev i dén grad understreget, da Emil Jakobsen, en af de mest afslutningssikre i den danske EM-trup, skød på stolpen på en helt fri chance fra venstre fløj.

Nikolaj Jacobsen tog timeout. Nu skulle der igen spilles syv mod seks, var beskeden til de slagne danskere.

Intet fungerede

Hver gang Danmark nærmede sig et comeback, kom noget i vejen. Først var det endnu en stor redning fra Perez De Vargas, inden Mikkel Hansen uprovokeret smed bolden i hænderne på Aleix Gomez, der kom afsted i en kontra og sendte Spanien foran med 24-21. Otte minutter tilbage.

Det var i særdeleshed afslutningerne fra venstre fløj, som De Vargas havde styr på. Gang på gang blev afslutningerne afvist.

Med seks minutter tilbage tog Nikolaj Jacobsen sin sidste timeout. Syv mod seks-spillet fortsatte, mens Magnus Landin i forsvaret skulle stod fremme i 5-1.

Lige lidt hjalp det. Det spillede bare ikke. Spanien foran med 26-23 med fire minutter tilbage. Finalepladsen var pludselig langt væk.

Danmark holdt liv i det spinkle håb om et comeback, da Simon Hald udnyttede et indspil fra Mikkel Hansen til at mindske forspringet til to mål. Men med under to minutter tilbage havde de travlt. Rigtig travlt.

Få sekunder senere blev håbet endegyldigt slukket, da Joan Canellas igen sendte spanierne foran med tre. Selvsamme Canellas fik lov til at lukke og slukke til resultatet 29-25.

Danmark skal spille om EM-bronze, mens spanierne får muligheden for at genvinde guldet.