EM håndbold

Én gav Danmark chancen for at nå finalen, men flertallet skuffede

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard giver karakterer til danskerne efter EM-kampen mod Spanien.

Det er sjældent, et dansk landshold er blevet så taktisk udspillet, som de blev det i dag.

Spanien havde ustandseligt den rigtige højde på de rigtige steder, så Danmark fik aldrig tempo i spillet. Og spanierne tog samtidig farten af ellers ustyrlige Gidsel, når de lå højt på ham.

Det betød, at Rasmus Lauge skulle skabe farten i stedet, og det kunne han ikke. Det samme var tilfældet for Mads Mensah og Jacob Holm, da de kom ind og fik chancen.

Mikkel Hansen var spanierne også opmærksomme på, og når danskerne så rammer en dag, hvor de ikke kan skabe fart, så sidder de virkelig i saksen. Den spanske saks.

Landstræner Nikolaj Jacobsen forsøgte med syv mod seks og alverdens ting, men det fungerede ikke ordentligt på en dag, hvor Mikkel Hansen slet ikke var sig selv i forhold til normalt. Selvom Hansen lavede mange fine ting, så kom der fem tekniske fejl, hvoraf de tre kostede i den anden ende. Det er usædvanligt.

Så hjalp det ikke, at Danmark havde fået en rigtig fin start, fordi Niklas Landin stod som en gud, for når Spanien igen kom tæt på, kunne man mærke, det danske spil blev nervøst og med mindre tempo. Og så havde danskerne ikke forsvarsressourcerne til at styre Joan Cañellas, der var den helt store spiller i den spanske bagkæde.

Ej at forglemme Aleix Gómez, der spillede fremragende på højre fløj med 11 scoringer og et forsvarsspil, hvor han konstant lå højt og gjorde danske usikre, når de spillede bredt og afleverede i det hele taget. Spanien med landstræner Jordi Ribera i spidsen fortjener al den ros, han kan få.

Karakterer til de danske spillere

Karakterskalaen
 1. 6Høj klasse
 2. 5Klasse
 3. 4Over middel
 4. 3Middel
 5. 2Under middel
 6. 1Ikke så godt
 7. 0Dumpet
 8. UBUden for bedømmelse
 • Niklas Landin

  Målmand / Kampens spiller

  Han var alene årsagen til, at Danmark fik sådan en god start. Senere blev han skudt ned, og selvom han kom ind igen til sidst og havde et par redninger, så endte det med ikke at være nok. En god målmandspræstation samlet set, hvor han også reddede et straffekast.

  På en dag, hvor det er svært at finde kampens danske spiller, så bliver det Landin. Den danske målmand gav sit hold muligheden for at spille sig i en EM-finale med sin formidable start, men holdkammeraterne var ikke klar til at hoppe med på toget.

  4
 • Kevin Møller

  Målmand

  Det er sjældent, han får så lidt ud af det. Ja, det er svært at komme ind, når det ser sort ud, men det er kravet, når man er i Kevin Møllers position. Han fik ti minutter og reddede kun ét forsøg ud af otte mulige. Han havde ikke de afgørende redninger, der var brug for på det tidspunkt.

  1
 • Magnus Landin

  Fløjspiller

  Han startede rigtig godt og dækkede godt op, hvor han også havde et par gode returløb, hvor han var med til at forhindre spanske scoringer. Han havde så en enkelt gang, hvor han kom forkert ind på Maqueda i forsvarsspillet, og det kostede en udvisning. En stor forsvarsfejl. Samtidig brændte han også et par direktører mod afslutningen, efter han havde været suveræn i første halvleg. Men alligevel en af de bedre danske præstationer på dagen.

  4
 • Emil Jakobsen

  Fløjspiller

  Han kom på banen i anden halvleg og fik 22 minutter, da kampen skulle afgøres. Han fik to rigtig, rigtig fine chancer til at score, hvor han brændte. Det var meget store chancer på Emil Jakobsen-niveau. Så blev han også noteret for en enkelt udvisning efter en bold ned på foden, men lige den her var svær at gardere sig imod.

  1
 • Lasse Svan Hansen

  Fløjspiller

  Det blev til to mål på tre forsøg. Han brændte også til allersidst, da det blev tæt og endnu vigtigere at score, efter han havde været suveræn på de to første. Men det var de danske fløje, der havde problemer i anden halvleg efter gode første 30 minutter. Det var også, fordi Vargas stod godt i det spanske mål.

  Derudover havde Svan et par større forsvarsfejl, hvilket er sjældent for ham. I den ene situation satsede han voldsomt og åbnede indvendigt i jagten på bolden – det plejer han at være for dygtig til.

  3
 • Johan Hansen

  Fløjspiller
  UB
 • Magnus Saugstrup

  Stregspiller

  Han brændte sine første to muligheder. En usædvanlig dårlig start fra Saugstrup, der dog spillede sig op. Og så var der en enkelt gang, hvor han ikke fik fat i en vigtig bold, som han normalt fanger på en god dag. Forsvarsmæssigt så det i lange perioder fornuftigt ud sammen med Møllgaard, men mod slutningen faldt også de fra hinanden, og så havde de svært ved at styre de spanske skud i midtzonen.

  3
 • Simon Hald

  Stregspiller

  De blev til 16 minutter, hvor han gjorde det fornuftigt og scorede på sit ene forsøg. Så han har stadig ikke brændt ved dette mesterskab, men det spanske forsvarsspil fik også lukket ned for ham i det danske angreb.

  Forsvarsmæssigt kunne han ikke få det til at hænge sammen hverken i 6-0 eller 5-1.

  3
 • Mads Mensah

  Bagspiller

  Det var en sjældent dårlig landskamp fra Mads Mensahs side. Det blev til et mål på tre forsøg på 33 minutter med et par assists på hånden, ligesom han også trak et straffekast og en udvisning. Men hans skud og brud var ikke til stede i dag. Han kunne ikke vinde de dueller, han normalt vinder, så han endte med at følge op på en halv-dårlig præstation mod Frankrig med en dårligere i dag.

  Når spanierne går så hårdt til Gidsel og Hansen, så skal Mensah ind og vise sig frem, men han kunne ikke løfte opgaven. Hans skud og evnen til at spille de afgørende minutter, som han har været så dygtig til, er væk. Han var pålidelig forsvarsmæssigt, men langt fra tidligere storform.

  2
 • Mikkel Hansen

  Bagspiller

  En svær størrelse at vurdere på sådan en dag. Han lavede 8 mål på 13 forsøg, hvoraf de fire var på straffekast. Så havde han også flere assists på sine 39 minutter, men de fem tekniske fejl… det så mærkeligt ud! Mikkel Hansen kunne slet ikke finde rytmen i sit spil eller få den fart med Gidsel, de har gjort så dygtigt brug af. Så blev det en usikkert spillende Hansen, der også skudmæssigt ind i mellem manglede kvalitet. Han plejer at spille store kampe, når der er allermest brug for det, men det gjorde han ikke i dag.

  2
 • Henrik Møllgaard

  Bagspiller

  I lange perioder, hvor han var inde (23 minutter forsvarsmæssigt) gjorde han det egentlig godt sammen med Saugstrup, selvom de havde svært ved at styre stregspillet. Og så blev det ind i mellem for defensivt på Joan Cañellas og Jorge Marqueda, som også er dygtige spillere, man skal kunne styre. Det var ikke forsvaret, der var hovedproblematikken langt ind i kampen, så han klarede sig fornuftigt.

  4
 • Lasse Andersson

  Bagspiller
  UB
 • Jacob Holm

  Bagspiller

  Han blev kastet for løverne for at prøve at se, om han kunne finde den dynamik, der skulle til, da man manglede duel- og brudspillere – nu Spanien holdt Gidsel væk. Men heller ikke Holm blev løsningen i dag, og derfor blev det småt med spilletid.

  2
 • Rasmus Lauge

  Bagspiller

  Den rutinerede playmaker kunne simpelthen ikke få fart i fødderne. Han havde det virkelig svært, og det største problem var, at han ikke kunne få spillet sat i gang med Gidsel.

  Der var også forsvarsproblemer et par gange, men først og fremmest formåede Lauge ikke at vinde duellerne, og så ender Danmark, der ellers har været duelstærke, i problemer. Spanien var smarte, og Lauge kunne ikke. De holdt ham i snor, og så vandt han ikke nok afgørende dueller.

  2
 • Mathias Gidsel

  Bagspiller

  For den danske vidunderdreng blev det til tre mål på seks forsøg, men han arbejdede virkelig med tingene. Konklusionen var blot, at han var sat spansk skak og mat. Han kunne ikke komme væk fra den mand, der konstant åndede ham i hovedet, selvom han havde nogle fine momenter.

  Det blev til flotte assists, mens han også trak straffekast og en udvisning, men en rigtig Gidsel-dag, det blev det aldrig. Det skyldes selvfølgelig, at Spanien tog farten af ham, så han ikke kom tæt på forsvaret, hvor han normalt er ekstremt skarp. Konklusionen bliver en rimelig landskamp, men vi er – heldigvis – blevet forvent med mere fra Gidsels side.

  4
 • Niclas Kirkeløkke

  Bagspiller
  UB
 • Nikolaj Jacobsen

  Landstræner

  Landstræneren var hele vejen rundt. Han prøvede med syv mod syv-spillet, fordi der var problemer i angrebet. Men de ting, han satte i scene, var landsholdet ikke gode til på dagen. Hverken Mikkel, Mensah, Lauge eller Holm var på toppen, og Nikolaj Jacobsen havde simpelthen ikke flere løsningsmuligheder.

  Selv da syv mod seks-spillet fungerede, endte det med tre store chancer til venstrefløjene, som blev brændt. Og det var inden for relativt kort tid. Dét moment kunne have ændret noget.

  I forsvaret havde Jacobsen også svært ved at finde modtrækket mod Cañellas, og det kneb, da han forsøgte sig med 5-1-forsvaret, for de spanske spillere var for snu. De ventede, til muligheden bød sig, og så skød de Landin – og senere Kevin Møller – i sænk.

  Jeg savner én ting fra landstræneren side, som han sikkert har sagt til sine spillere: Jeg ville gerne have set mere kontraspil. Jeg kunne godt tænke mig, at han krævede mere mod fra sine spillere, selvom jeg selvfølgelig anerkender, at Mensah og Lauge var usikre, mens spanierne fjernede Mikkel Hansen, så han ikke kunne styre kontraspillet.

  3