EM håndbold

Ny islandsk nedtur efter vildt EM-drama mod Norge

Norge tager femtepladsen ved EM og sikrer samtidig en billet til VM i 2023.

Det var en kamp mellem to nationer, der skulle kaste store skuffelser af sig.

Island og Norge mødtes fredag eftermiddag i kampen om femtepladsen ved EM, hvor vinderen oven i hatten ville sikre en direkte plads ved VM næste år.

Det blev et stort drama, som først blev afgjort i ekstra spilletid. Norge bliver nummer fem ved EM og er klar til VM i 2023 efter en scoring i sidste sekund, som skulle tjekkes igennem på video.

Fordi kampen måtte ud i ekstra spilletid, blev Danmarks semifinale mod Spanien udskudt til klokken 18.15.

Islands semifinaleskæbne lå onsdag i Danmarks hænder, og det så langt hen ad vejen rigtig godt ud. Danmark smed dog en stor føring i de sidste minutter, og dermed blev Islands semifinalehåb slukket med en fransk sejr.

I de døende sekunder af kampen mod Norge havde Island faktisk frit skud på mål for at sikre sejren, men Elvar Örn Jonssons afslutning strøg lige forbi stolpen.

Skuffelsen var også enorm i den norske lejr. I den direkte duel om en semifinaleplads mod Sverige var Norge foran i den afgørende fase, men smed sejren væk til sidst.

Sådan forløb kampen

Af Ritzau

Island førte 2-1, men ellers var Norge i teten på måltavlen igennem hele første halvleg.

Norge kom første gang foran med fire mål ved stillingen 11-7, og afstanden var den samme ved pausen med Norge i front med 16-12.

Selv om Island kom godt ud til anden halvleg, førte Norge igen med fire mål ved 22-18, men derfra ramte Island en stærk periode, der grundlagde udligningen til 24-24 med ti minutter tilbage.

Særligt Omar Ingi Magnusson var flyvende efter pausen, hvor han scorede syv mål og kom op på ti scoringer i alt.

Norge snuppede en timeout, men det gav nu ikke Norge overtaget. De sidste minutter blev helt jævnbyrdige, og der var ingen føringer på mere end et mål.

Sebastian Barthold var lige ved selv at komme til skade i aktionen, hvor han indkasserede sit røde kort. Video: TV 2 SPORT

Norge fik det sidste angreb i den ordinære spilletid og skiftede målmanden ud med en markspiller, men kom ikke til afslutning.

I stedet fik Island en sidste chance for at sende bolden ned i det tomme mål, men afslutningen fra Elvar Örn Jónsson fra egen banehalvdel gik lige forbi mål.

Dermed sluttede det 27-27, og kampen måtte forlænges.

Begge hold havde chancen - Island den største på tomt mål - for at afgøre kampen. Video: TV 2 SPORT

Også i den forlængede spilletid var det helt tæt, og det trak op til yderligere ti minutters forlængelse, da Norge havde svært ved at komme på skudhold i det sidste angreb.

Men Harald Reinkind blev helten, da han lige akkurat nåede at sende bolden i mål før tidens udløb.