EM håndbold

Skoene er et symbol på hans betydningsfulde historie

35-årige Joan Cañellas har undervejs ved EM-slutrunden siddet ude i tre kampe, hvor han var isoleret efter en positiv coronatest.

"Danskerne havde ikke forsvarsressourcerne til at styre Joan Cañellas, der var den helt store spiller i den spanske bagkæde."

Sådan lød de rosende ord fredag aften i håndboldekspert Bent Nyegaards karakterbog, efter Spanien havde nedlagt Danmark i EM-semifinalen. Og måske var der en grund til, at spanske Joan Cañellas var lidt ekstra flyvende og rap på fødderne.

De er fantastiske, når du ser alle detaljerne

Joan Cañellas om sine specielle sko

Venstrebacken har nemlig spillet den afgørende mellemrundekamp mod Polen og semifinalen mod Danmark i et par specialdesignede sko, der gemmer på en betydningsfuld historie. Det fortæller Cañellas dagen før EM-finalen til TV 2 SPORT.

En af hans gode venner arbejder med at designe sko med motiver og farver, og i første omgang havde Cañellas allerede sendt et par sko af sted op til OL-slutrunden sidste sommer for at få dem gjort klar. Få uger før det store højdepunkt måtte en knust Cañellas dog konstatere, at en skade satte en stopper for OL-drømmen.

- Efter OL var jeg ikke sikker på, om jeg kom tilbage på landsholdet eller ej, men da jeg så skulle til EM, tog jeg fat i ham og spurgte, om han ikke kunne lave noget med de sko, jeg havde sendt ham - farve dem eller lignende. Min egen idé var en Føniks, fordi de altid kommer tilbage efter at have været døde eller ødelagte, forklarer den spanske stjerne.

Problemer med tolden

Faktisk skulle han oprindeligt have spillet med dem fra starten af EM-slutrunden, men han modtog dem ikke til tiden på grund af problemer i tolden.

Derfor måtte den rutinerede venstreback undvære skoene i de indledende gruppekampe mod Tjekkiet, Sverige og Bosnien-Herzegovina. Herefter testede han så positiv for covid-19 og røg i isolation under de næste tre kampe i mellemrunden.

- Mens jeg var i isolation, ankom skoene. Så de repræsenterer også en smule, at jeg har været nede og isoleret med corona og nu er kommet tilbage og kan hjælpe holdet. Derfor er skoene ret specielle. De er fantastiske, når du ser alle detaljerne. Min ven har gjort et utroligt stykke arbejde. Så de er specielle, fordi de betyder noget for mig, siger Joan Cañellas.

Først i den afgørende kamp i mellemrunden mod Polen var Cañellas tilbage på banen, og så var det tid til at give skoene "debut" på den helt store scene.

En genfødsel på landsholdet

Her scorede han tre mål uden for alvor at imponere, men han havde tilsyneladende gemt det helt store Føniks-comeback til kampen mod Danmark. Seks mål og flere assists pillede pynten af det danske forsvar, der havde svært ved at styre Cañellas.

Med succesen følger også en følelse af, at han er genfødt på landsholdet.

- På en måde, ja. Efter alt det, der skete i forbindelse med OL, tænkte jeg meget på at være her, fordi folk på landsholdet ved, hvor meget man ofrer med familien og sin fritid. Jeg er ikke ung, jeg er 35 år. Så måske burde jeg bare tænke på mit klubhold, men når jeg kan være med her og få den her følelse, så bliver man afhængig.

- Man vil være her og spille mod de bedste hold. Samtidig pressede min kone også på, for at jeg kom af sted. Det er lidt som at blive genfødt, når jeg har stået udenfor og set OL. Nu er jeg her og kan hjælpe holdet. Jeg er tilbage igen, fortæller Joan Cañellas.

I de fem kampe, han har spillet for Spanien ved EM, er det blevet til 2 timer og 15 minutter på banen med 18 mål til følge, ligesom han også står noteret for 10 assists.

Igennem sin landsholdskarriere har Cañellas både været med til at vinde VM-guld i 2013 samt EM-guld i 2018 og 2020.