EM håndbold

Spektakulær redning rundede vanvittigt døgn af

Det var usikkert, om Andreas Palicka overhovedet fik lov til at spille semifinalen. Det gjorde han, og det er Sverige nok glad for.

En redning med bagdelen blev en fordel for Sverige fredag aften. En stor fordel, der sendte dem i EM-finalen.

Indehaveren af bagdelen er målvogter Andreas Palicka, der diskede op med redningen få sekunder før tid og dermed afviste Frankrigs jagt på forlænget spilletid. Kampen endte 34-33 i svensk favør, og det fungerede som et passende, spektakulært punktum for en vild fredag i Palickas liv.

Hele dagen op til kampen var det nemlig uvist, om den rutinerede keeper overhovedet kunne spille. Da han testede positiv for coronavirus mandag, krævede det nemlig, at hans coronatest torsdag gav grønt lys til at køre fra Slovakiets hovedstad til semifinalen i Ungarns hovedstad, Budapest.

- Jeg blev isoleret i Bratislava, og da vi fik go, tog vi til Budapest. Og da jeg så viste negativt, ville jeg bare spille, siger Andreas Palicka efter kampen til TV 2 SPORT.

Kæmpede sig tilbage efter hård start

Den 35-årige keeper fik en nøglerolle i semifinalen, hvor Sverige kom bagud med 1-5. Herfra bidrog han med flere redninger og hele tre scoringer, og så stod det pludselig 10-10.

Efter fem dage i isolation var alt dog ikke, som det plejede. Den 35-årige krop kunne nemlig ikke følge med som normalt.

- Det er sindssygt. Jeg testede positiv efter Tyskland-kampen, og det var en sindssyg motivation for at spille kampen. Efter 40 minutter kunne jeg godt mærke, at benene var lidt trætte. Det var fint, at Peter (Johannesson, red.) kom ind og tog tre redninger der. Og så er slutningen jo en drøm for Sverige og et mareridt for Frankrig, siger Palicka.

Vilde sidste sekunder

Efter hans vitale redning med omkring syv sekunder tilbage opstod der en potentielt kontroversiel situation, hvor Palicka nærmest blev paf. Så paf, at han nærmest glemte at spille håndbold.

Han beholdt derfor bolden i sit målmandsfelt i resten af kampen, hvilket ikke blev straffet, og derfor kunne jublen over EM-finalebilletten gå i gang.

- Jeg turde ikke kigge op. Jeg så, at der var syv sekunder tilbage, og jeg vidste, at jeg kunne holde bolden i fem sekunder. Og det gjorde jeg også, og så vandt vi kampen. Så det var fint.

Kan du forstå, hvis franskmændene synes, du stod for længe med bolden?

- Puh. Jeg har ingen anelse, det har jeg ikke tænkt på, siger han.

Uanset hvad spiller Sverige EM-finale mod Spanien søndag aften.