EM håndbold

Succestræner afslører planen, der skulle uskadeliggøre én bestemt dansker

TV 2 SPORTs håndboldeksperter tildeler cheftræner Jordi Ribera æren for, at Danmark taktisk blev slået af Spanien.

- Vi møder et rigtig godt hold, og desværre var vi kun det bedste hold i 20 minutter.

Så klar var landstræner Nikolaj Jacobsens analyse efter Danmarks nederlag til Spanien i EM-semifinalen. Danskerne var godt med fra start, men så fik spanierne overtaget.

Det var et dansk landshold, der for første gang blev taktisk udmanøvreret

Claus Møller Jacobsen, håndboldekspert TV 2 SPORT

En stor del af dette skal ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Claus Møller Jacobsen tilskrives den spanske cheftræner Jordi Ribera. Claus Møller Jacobsen besøgte faktisk Ribera, der var hans træner Adémar Leon, i efteråret. Og allerede dér var han i gang med sine taktiske forberedelser.

Forinden havde Danmark nemlig slået Spanien i både OL- og VM-semifinalen.

Har han set kampene mod Danmark igennem igen og igen?

- Det garanterer jeg. Jeg var dernede i efterårsferien. Der var han gået i gang, siger Claus Møller Jacobsen.

- Han ville ikke sige, hvad han havde fundet ud af, men det så vi så i dag (fredag, red.). Han var nødt til at finde løsninger, så han kunne pille tempoet og rytmen ud af det danske angrebsspil. Han var glad for deres defensiv, hvor de har flere forskellige valgmuligheder. Og så har de et målmandspar, der kan matche Danmark.

- Normalt kan de ikke matche Danmarks angrebsspil, men det var så heller ikke nødvendigt.

Planen handlede om Gidsel

På lørdagens mediedag forud for finaledagen fik Claus Møller Jacobsen mulighed for at interviewe Ribera.

Her var den spanske succestræner villig til at involvere danskerne i, hvilken plan han havde lagt. Det drejede sig især om Mathias Gidsel.

- Det var nødvendigt at forsvare sig godt. Højrebacken skabte virkelig mange vanskeligheder. Vi måtte arbejde med at uskadeliggøre ham. Han har spillet rigtig godt her og kan virkelig skabe uligevægt, siger Jordi Ribera.

- En stor del af Danmarks spil bygger på at skabe den uligevægt. Man skal være klar over, at når som helst kan det blive syv mod seks uden at blive nervøs. Sådan som kampen begyndte, hvor vi var bagud med fire, kunne der dukke nogle spøgelser op fra tidligere kampe. Men holdet tilpassede sig lidt efter lidt.

Claus Møller Jacobsen beskriver den spanske præstation som ”meget, meget flot trænerarbejde" af Ribera.

- Vi vidste jo godt, han ville komme med noget, men jeg synes, det er overraskende, at Danmark ikke havde løsninger. Selv syv mod seks-spillet kæmper Danmark med at skabe overtal i og finde den frie mand. Det var et dansk landshold, der for første gang blev taktisk udmanøvreret. De havde ikke modsvar til det, de stod overfor, siger eksperten.

Selvtilliden blev langsomt suget ud af os

Nikolaj Jacobsen

Roser sin trænerkollega

Landstræner Nikolaj Jacobsen ærgrer sig selvsagt over nederlag, hvor han blandt andet fortæller, at Danmark ikke fik nok ud af den gode start.

Han fortæller, at danske afbrændere og spanske opsamlinger kostede på kræfterne.

- Selvtilliden blev langsomt suget ud af os.

- Jordi (Ribera, red.) er en rigtig dygtig træner. Det sagde jeg også inden kampen, og det har han altid været. Det er et dygtigt spansk hold, som dækkede os godt. Både i syv-mod-seks og i 6-0, hvor de er dygtige til at ligge højt på backs. Når vi så ikke kan vinde vores mand-mand-dueller i midten, bliver det svært for os. Det er stort set kun Mathias (Gidsel, red.), der kommer ind og gør ondt på Spanien. Det får vi heller ikke rigtig nok ud af.

Danmark skal nu møde Frankrig i kampen om bronzemedaljerne, imens Spanien møder Sverige i EM-finalen. Begge opgør kan ses på TV 2 og TV 2 PLAY.