EM håndbold

Danmark vinder stort bronzedrama over Frankrig

Et gigantisk drama mellem verdensmestrene og de olympiske mestre blev afgjort i forlænget spilletid.

Ét minut og tre sekunder.

Mere var der ikke spillet af bronzekampen mellem Danmark og Frankrig, da MVM Dome i Budapest pludselig blev pakket ind i tavshed og bange anelser.

Alle øjne var rettet mod stjernefrøet Mathias Gidsel, der lå i smerter.

Hurtigt stod det klart, at Danmark skulle klare sig uden to af de største profiler, da også Mikkel Hansen var fraværende med en skade.

Men de næste spillere i geleddet tog over på storslået vis, og efter et gigantisk drama, der gik i forlænget spilletid, kunne de danske spillere bryde ud i jubel som EM-bronzevindere.

Medaljen er Danmarks tredje på et år - efter VM-guld i januar 2021 og sommerens OL-sølv.

Frygtelig start – Gidsel skadet

På en dag, hvor Mikkel Hansen allerede inden kampen måtte opgive sin deltagelse grundet en ankelskade, var mange øjne rettet mod Mathias Gidsel.

Og allerede i kampens første angreb tog den unge dansker ansvar med et gennembrud, men til Gidsels uheld blev afslutningen læst af Vincent Gerard i det franske mål.

Gidsels uheldige start blev få sekunder senere vekslet til en frygtelig start.

I sit tilbageløb blev GOG-stjernen ramt af et solouheld. Han lagde sig straks og tog sig til sit højre knæ. Det var alvorligt. Det kunne ingen være i tvivl om.

Den danske højreback faldt til jorden på vej hjem i forsvaret. Video: TV 2 SPORT

Haltende og langsomt forlod han banen, og mens han bag bænken modtog behandling fra landsholdets fysioterapeut og læge, kom kampen i gang.

Danmark ramt af nyt chok

Begge hold kom fint i gang, hvad angår lysten og evnen til at score mål. I Gidsel og Hansens fravær tog Jacob Holm taktstokken og sørgede nærmest på egen hånd for at følge med OL-guldvinderne.

Füchse Berlin-spilleren scorede Danmarks tre første mål, inden også han blev involveret i det danske skadeshelvede.

Holm forlod banen med noget, der lignede smerter i den ene underarm. Panderynkerne var efterhånden enorme på landstræner Nikolaj Jacobsen.

Den danske back lignede en mand med store smerter, men han kom tilbage og scorede sit femte mål. Video: TV 2 SPORT

Franskmændene så straks sit snit til at udnytte den penible situation. Forspringet blev øget, og efter 11 minutter viste måltavlen 5-8.

Nikolaj Jacobsen tog timeout. Han var egentlig fint tilfreds med spillet, men han ønskede sig mere kvalitet i afslutningerne fra de danske bagspillere.

I det franske mål havde Vincent Gerard gang i en stor kamp. Midtvejs i 1. halvleg stod han noteret for en redningsprocent på svimlende 61.

Flot comeback inden pausen

Og så var det omsider tid til en god nyhed fra den danske lejr. Jacob Holm blev sendt tilbage i aktion.

Han viste straks, at han var klar, da han scorede sit femte mål i kampen. Danmark havde fået momentum.

Niklas Landin var begyndt at tage fra i det danske mål, og i den anden ende viste Niclas Kirkeløkke, at han havde hørt efter, da landstræneren kaldte til timeout.

To gange i træk steg bagspilleren til vejrs og klappede bolden ind bag Vincent Gerard. Verdensmestrene var tilbage.

I det sidste minut inden pausen diskede Landin op med endnu en stor redning, og pludselig spillede de rødblusede for en føring.

Angrebet blev forkrampet, og i stedet var det Frankrig, der kunne gå i omklædningsrummet med en føring på 14-13.

Saugstrups vilde minutter sikrede dansk føring

Danmarks offensive profiler hed igen Jacob Holm og Niclas Kirkeløkke. Fuldstændig som de gjorde det i den sidste mellemrundekamp mod netop Frankrig, hvor Mathias Gidsel og Mikkel Hansen ligeledes var fraværende.

De fortsatte det høje niveau fra starten af 2. halvleg, hvor de var stærkt medvirkende til, at de kom på 17-17.

Og få minutter senere kom den danske føring langt om længe. Magnus Saugstrup takkede for et smukt indspil og scorede til 19-18.

Vincent Gerard var på afveje, og det kostede en udvisning. Video: TV 2 SPORT

Det skulle vise sig, at det var Saugstrups minutter i Budapest. Stregspilleren scorede tre mål i træk, og pludselig var Danmark foran med tre.

Nu kunne de omkring 600 danskere i MVM Dome i dén grad høres.

Frankrig generobrede kontrollen

Lige så hurtigt de danske fans kom i feststemning, lige så hurtigt kom de ned på jorden.

Danmark løb ind i en uheldig periode med flere ærgerlige boldtab. Føringen på tre mål blev formøblet, og det var igen helt lige i den ungarske hovedstad.

I det danske angrebsspil viste Aaron Mensing, at det ikke var uden grund, at han i disse uger er med til karrierens første slutrunde.

Bagspilleren havde erstattet Mikkel Hansen, og han takkede for tilliden med to flotte scoringer i træk med et kvarter tilbage.

Men det var Frankrig, der var ovenpå. 10 minutter før tid sendte Benoit Kounkoud de olympiske mestre foran med 24-26.

Højdramatisk afslutning

Det ville danskerne ikke tillade. De kom selvfølgelig tilbage. Lasse Svan Hansen – i karrierens sidste slutrundekamp – til 27-27.

Frankrig kom to spillere i undertal, men takket være et brændt straffekast og en stor fejl fra Mensing på en fri chance blev det ikke udnyttet.

Med tre minutter tilbage var det igen helt lige.

Da kampen gik ind i de afsluttende 60 sekunder, sagde Lasse Svan farvel efter 19 års tro tjeneste med en sidste gave til de danske håndboldfans.

Stensikkert smækkede den 38-årige højrefløj bolden op i det fjerneste målhjørne. Danmark foran med 29-28.

Det ville Dika Mem ikke være med til. Han ville ikke lade Svan afgøre slutrundens første medaljekamp. Barcelona-spilleren bragede bolden ind bag Niklas Landin.

Danmark havde herfra 30 sekunder til at sikre sejren. Angrebet blev talt igennem i en timeout. Aaron Mensing skulle afslutte.

Der var ellers mulighed for at afgøre kampen, da Danmark havde bolden med 10 sekunder igen. Video: TV 2 SPORT

Slutrundedebutanten steg til vejrs og trykkede af. Men afslutningen blev blokeret af det franske forsvar. Kampen skulle i forlænget spilletid. Selvfølgelig skulle den det.

Bronzemedaljerne blev sikret

Noget kunne tyde på, at det var Danmark, der brugte den korte pause bedst. De kom flyvende ud.

Til klapsalver og jubelbrøl scorede danskerne på de tre første angreb, mens der blev lukket af bagude. 32-29 i dansk favør.

En scoring fra Kentin Mahé betød, at det danske forspring lød på to mål inden sidebyttet og de sidste fem minutter.

Jacob Holm fortsatte sit storspil, og med sit 10. mål i kampen sørgede han for, at Danmark var foran med 33-30 inden de sidste tre minutter. Bronzemedaljerne nærmede sig med hastige skridt.

Og de kom kun tættere på, da Niklas Landin få sekunder senere leverede en storslået redning.

Herfra var der ingen tvivl. De danske håndboldherrer ville vinde deres første EM-medalje siden 2014.

Danmark vandt kampen med 35-32, og en forløsende jubel kunne bryde ud i Budapest. Både på banen og tribunen.

Kollektivet sejrede på en aften, hvor stjernerne var væk