Sverige vinder EM-guld efter scoring efter tid

Sverige er europamester i herrehåndbold for første gang siden 2002, efter Niclas Ekberg scorede på et straffekast, da tiden var løbet ud.

Det blev ikke til alle gode gange tre for Spanien, da de forsvarende europamestre søndag aften måtte se sig besejret af Sverige i EM-finalen.

Kampen mellem Sverige og Spanien var en ekstremt tæt affære fra første til sidste minut. Ja, faktisk var tiden gået, da Sverige Niclas Ekberg scorede på det afgørende straffekast, der sikrede sejren med et enkelt mål.

- Jeg har det fantastisk. Det er helt vanvittigt, hvad det her hold har udrettet sammen. Fra første dag, Glenn Solberg (svensk landstræner, red.) tog over, har vi haft en plan og bygget det op, og planen har vi holdt fast i, uanset hvad der er sket på banen. Det gør, at vi står sammen og kan vinde disse tætte kampe, siger matchvinder Ekberg til TV 2 SPORT efter finalen.

Spanien var ellers foran med 13-12 ved pausen, men på intet tidspunkt i hele finalen var hverken Sverige eller Spanien foran med mere end to mål.

Den svenske målmand Andreas Palicka blev kåret som finalens bedste.

Sådan forløb EM-finalen

Af Ritzau

Spaniens EM-dominans er slut, efter de vandt EM-guld i både 2018 og 2020.

Svenskerne kom bedst i gang med opgøret, og tidligt var det tydeligt, at bagspiller Jim Gottfridsson gerne ville spille en hovedrolle - som så mange gange før.

Med sit eminente blik for spillet fordelte han klogt bolden. Det nød især Oscar Bergendahl på stregen godt af. De to har et flot samspil, og stregspilleren gjorde det til 2-0, inden Spanien kom på tavlen.

Palicka på tavlen igen

Derefter fulgtes de to mandskaber ad - med Sverige i front. Målmand Andreas Palicka scorede tre mål i semifinalen mod Frankrig, og efter 19 minutter bragte han Sverige på 8-6.

Den svenske målmand fortsætter sit storspil fra semifinalen. Video: TV 2 Sport

Begge hold var omhyggelige i angrebsopbygningen. Det førte til lange angreb og ikke særlig mange afslutninger. Samtidig var målmændene godt kørende.

Til sidst i første halvleg kæmpede Spanien sig for alvor tilbage i opgøret. Ved pausefløjt stod den 13-12 i spansk favør.

Fra spansk overtag til svenske føringer

Spanierne fortsatte de fine takter efter pausen. Særligt Joan Cañellas påtog sig den kreative rolle i angrebet og gjorde livet svært for svenskerne.

Længe var Sverige et halvt skridt efter, men det ændrede sig, da Spanien lavede en udskiftningsfejl knap midtvejs i anden halvleg.

Svenskerne kom i overtal og udnyttede situationen til at generobre føringen. Daniel Pettersson scorede til 20-19, og så var Spanien under pres igen.

Afgjort på straffekast

Derefter tog svenskerne et fast greb om føringen, og verdens måske bedste venstrefløj Hampus Wanne scorede flere vigtige mål.

Spanierne gav dog ikke op. Med få minutter tilbage kæmpede de sig tilbage på 26-26. Foran kom de dog aldrig.

De havde imidlertid en gylden mulighed for at score i et angreb i sidste minut. Angrebet løb dog ud i sandet, og så scorede Niclas Ekberg det afgørende mål efter slutfløjt.

For første gang i 20 år kan Sverige træde op på den øverste skammel til en slutrunde. Video: TV 2 Sport