EM håndbold

Efter tre mesterskaber overgår Gidsel alle de største

- Det er uden sammenligning den mest eksplosive udvikling hos nogen håndboldspiller nogensinde, siger ekspert.

Nikola Karabatic. Ivano Balic. Alex Dujshebaev. Sander Sagosen. Mikkel Hansen.

Alle sammen spillere, der regnes som nogle af de bedste håndboldspillere i nyere tid.

De har vundet medaljer, de har scoret mål i spandevis, og de har imponeret på deres respektive landshold. Men ser man på de tre første mesterskaber, som spillerne har deltaget i, bliver de alle sammen overgået af én spiller.

Mathias Gidsel.

Den 22-årige dansker har med længder scoret flere mål end de øvrige spillere. Hans medaljehøst og tildeling af individuelle priser sender ham ligeledes helt til tops.

Og ser man historisk på det, er Gidsels udvikling og indtræden på den helt store scene i en helt anden liga - også selvom han måtte udgå af EM-bronzekampen efter kort tid.

- Når du kigger på det, fra det øjeblik han blev udtaget til det danske landshold, og til det han har opnået nu, er det uden sammenligning den mest eksplosive udvikling hos nogen håndboldspiller nogensinde, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

- Der er ikke nogen over, der er ikke nogen ved siden. Men der er selvfølgelig nogle, der kommer lidt efter.

Nyegaard understreger samtidig, at Gidsel er mere end bare scoringer og individuel dygtighed. Han måler også danskeren på hans værdi for holdet, og det er her, at han for alvor står ud som en af de største.

Er enormt farlig

Gidsel fik slutrundedebut ved VM i januar, og han har siden spillet en stor rolle ved både OL og EM.

Men hvad er det, han kan, siden han i sine første tre slutrunder kan overgå de største?

- Når han har de her sindssyge statistikker, er det, fordi han afslutter tæt under mål. Han har den evne, som Omar Ingi Magnusson og Alex Dujshebaev har. De er så fintestærke. De misser næsten aldrig en situation, fordi de stadigvæk er farlige, efter at de er blevet tacklet, siger Nyegaard og fortsætter:

- De har en evne til ud fra de sværeste, sværeste situationer stadigvæk at få bolden forbi målmanden. Det kræver enorm fysik at hænge vandret, og det er det, de gør. Og så er de enormt farlige, fordi de også har det store blik for deres medspillere.

Netop medspillerne skal også huskes i snakken om Gidsels succes, mener Nyegaard.

- Gidsel har været omgivet af spillere og trænere på både klub- og landshold, der har forstået at udnytte hans kompetencer, siger han.

*MVP står for Most Valuable Player - mest værdifulde spiller

Også for Nikolaj Jacobsen stod det hurtigt klart, at Gidsel var noget særligt.

I forberedelserne til VM i 2021 fik landstræneren for alvor øjnene op for den klejne vestjyde. Her var Gidsel udtaget som backup for Nikolaj Øris, men det gik hurtigt op for ham, at talentet var for stort til en rolle som reserve.

- Efter tre-fire træninger snakkede Henrik Kronborg (assisterende landstræner red.) og jeg om, at vi kunne få meget mere ud af ham.

- Der fandt vi ud af, hvad han kunne give til vores hold. At det så er gået så stærkt, og at han har spillet en VM-finale, en OL-finale og nu står i en EM-semifinale på et år, hvor han har spillet en meget stor rolle, var der ikke mange af os, der havde regnet med, sagde Jacobsen inden semifinalen.

Kan stadig blive bedre

Med tanke på Gidsels vilde tal og den store udvikling på få år: Kan han så overhovedet blive dygtigere?

- Ja, det kan han. Han har masser af ting at arbejde med. Han mangler ting forsvarsmæssigt, som kan blive bedre, og han kan bliver endnu bedre til at udnytte de kompetencer, han har, siger Nyegaard.

- Så kan man sige: ”Jaja, men han brænder ikke i øjeblikket”. Nej, men han kan blive endnu bedre på sit stående skud, hopskuddet og skuddene fra distancen. For der er flere og flere, der vil holde ham længere tilbage i banen, siger han.