Håndbold

Hvor er den sunde fornuft?

TV 2 SPORTs håndboldredaktion bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder.

I håndbolden er timeout tiden for at puste lidt ud, reflektere over tingenes tilstand og til at træffe strategiske beslutninger.

Et lignende scenarie ser jeg for mig, når Disciplinærudvalget og Håndboldens Appelinstans under DHF sætter sig til bords og skal træffe afgørelser.

En timeout uden for banen for at give ”den sunde fornuft” en ekstra chance.

Faktum er, at den her sag er trukket alt for langt ud

Anledningen er ligetil, og jeg skal forsøge at gøre det kort.

SønderjyskE damehåndbold taber hjemme med 25-26 til TMS Ringsted i kvindernes 1. division, den 20. september 2021.

SønderjyskE-træner Peter Nielsen nedlægger en protest efter godt 36 minutter – ved stillingen 14-17 – da han fornemmer, at hans hold er blevet snydt for en scoring.

Nielsen har ret. Efter kampen bekræfter tidtager, Jens Hansen, der repræsenterer SønderjyskE Damehåndbold, at han har fejlet, ligesom videooptagelser ikke lader nogen tvivl om, at her er sket en fejl.

Protesten indgives. Først til DHF’s disciplinærudvalg og senere til håndboldens appelinstans.

152 dage skulle der gå

Sidstnævnte godtgjorde, at en fejl var begået, og at TMS Ringsted havde fået et mål for meget, men at det ikke var kampafgørende.

Derfor gik det hele videre til appelinstansen under Dansk Idræts Forbund, der så pludselig fjernede sig fra juraen, tog sportslige briller på og dekreterede en omkamp.

Efter 152 dage. Herre Jemini. Det går ikke.

De to holds returkamp blev afviklet 18. december 2021, og ingen anede altså, hvad der var op og ned, og derfor forsvandt hele det incitament, der er selve idrættens ledestjerne: Hvordan kæmper vi vort bedste for at blive bedst indbyrdes i forhold til vore umiddelbare konkurrenter.

Hæng på, kære læser

Peter Nielsens tropper var bedst indbyrdes – vandt kampen i Ringsted med 21-26 – lige indtil de, godt fem måneder senere, vandt jurakampen, der nu giver TMS Ringsted mulighed for at blive bedst indbyrdes.

Jeg håber, du hænger på, kære læser.

Faktum er, at den her sag er trukket alt for langt ud.

Jeg har kigget lidt på DHF’s disciplinærudvalg og appelinstansen under selvsamme forbund.

Lad mig lige understrege, at jeg bifalder, at håndbolden kan – og skal - have sit eget juridiske system, men udvalgene skriger efter lægmænd, der har mulighed for at nuancere tingene, når først juristerne har givet den fuld gas med love og paragraffer.

Tiden er inde til flere lægfolk

Nuvel. Katrine Fruelund blev valgt ind i appelinstansen tilbage i 2019, men det forslår jo som skrædder i helvede.

Hvis en så klokkeklar sag som SønderjyskE-Ringsted kan ende så galt, er tiden inde til at få endnu flere lægfolk stemt ind i både disciplinærudvalget og appelinstansen.

152 dage.

Måtte de mange dage være anstødsstenen til, at den sunde fornuft vender tilbage.

Ugens notabene går til dansk klubhåndbold.

De fremragende indsatser, som Aalborg Håndbold, GOG Håndbold, Team Esbjerg, Odense Håndbold, Herning Ikast Håndbold og Viborg HK leverer i diverse europæiske turneringer, er historieskrivning, hverken mere eller mindre.

Aldrig tidligere har to danske hold toppet deres respektive puljer så langt inde i turneringsafviklingen.

Møllgaard og hans kammesjukker i Aalborg har endog mere end gode chancer for at sætte THW Kiel, Montpellier HB og Pick Szeged til vægs og gøre som Henny Reistad og hendes medsøstre i Esbjerg, nemlig at vinde deres Champions League-puljer.

Imponerende.

Det havde jeg ikke troet

Ikke nok med det. Simon Pytlick og hans Gudme-kammerater kan gøre det samme i mændenes European League, og for at fuldende det vanvittige scenarie har både Herning Ikast Håndbold og Viborg HK vundet deres European League puljer.

Kasper Christensens vindere sågar uden pointtab, mens Jakob Vestergaards grøntrøjer har tilladt sig at spille to kampe uafgjort.

Hvem havde monstro troet, at i det Herrens år 2022 ville dansk håndbold være repræsenteret i EHF Final 4 for både mænd og kvinder? Ikke jeg, i hvert fald.

Måtte det ske, ville det være et kvalitetsstempel af dimensioner for dansk klubhåndbold.