Krigen i Ukraine

Heindahls billet til Rusland er ugyldig: - En speciel situation

Kathrine Heindahl, der til daglig spiller i Rusland, taler for første gang om den situation, hun pludselig befinder sig i.

I disse dage er Kathrine Heindahl samlet med det danske landshold, men til daglig spiller hun i CSKA Moskvas blå hjemmebanetrøjer.

Hun opholdt sig dog ikke i Rusland, da Vladimir Putins tropper begyndte at invadere Ukraine. Timingen tilsmilede hende nemlig.

- Vi kom allerede (til Danmark, red.) i mandags, da vi har haft en uges kampfri. Vi landede mandag aften og har været hjemme i Danmark siden, siger Kathrine Heindahl til TV 2 SPORT og tilføjer:

- For det første er det altid rart at være på dansk grund, men når der sker ting, som det, der er sket ude i verden, er det rart at være hjemme og vide, at jeg kunne møde ind til landsholdssamlingen i denne uge. Jeg nyder altid at være her.

Hun fortæller, at hun har fulgt og følger tæt med i, hvordan situationen udvikler sig, og at hun løbende er i kontakt med klubben i forhold til, hvad der skal ske, og om hun skal retur til Rusland.

Det er en speciel situation, og det er det, jeg forholder mig til sammen med de nærmeste

Kathrine Heindahl

Ugyldig returbillet

Som situationen er lige nu, står hun med en ugyldig returbillet fra København til Rusland på søndag, da det i øjeblikket ikke er muligt at flyve til Rusland fra et EU-land. Det betyder dog ikke, at hun udelukker at vende retur.

- Billetten skal ombookes, hvis det skal være muligt at komme til Rusland. Det må vi jo se, om det kan lykkes. Også fordi det også gerne skal være muligt at komme retur til Danmark igen. Jeg har en kontrakt med Esbjerg fra 1. juli, så der skal jeg jo stå på dansk grund. Det er jo ikke sikkert, at det er ligetil.

Én ting er, om det er muligt at komme tilbage til Rusland. Men har du lyst til at komme tilbage dertil?

- Hmm… Det er svært at sige lige nu. Det har jeg ikke de store kommentarer til. Det er en speciel situation, og det er også nyt for mig. Så det har jeg en dialog med de mennesker, jeg er tættest på, med.

Men er du nervøs for at tage tilbage til Rusland?

- Nej… Det er ikke sådan, at jeg er nervøs. Jeg føler, jeg er i et rigtig godt miljø. Så det er ikke sådan, at jeg er bange for, at der falder bomber i Moskva i morgen, siger Heindahl.

- Sindssygt glad for at være i Rusland

Siden 2020 har Heindahl spillet for den russiske storklub, og hendes mand er også flyttet til landet. Rusland er blevet hendes hjem. Derfor er situationen naturligvis vanskelig for den danske landsholdsspiller.

- Det er svært. Jeg er sindssygt glad for at være i Rusland til daglig, og jeg har mange veninder på klubplan i Rusland. Så det er specielt. Jeg tager en dag ad gangen og ser, hvad udviklingen er.

Påvirker det dig?

- Det er klart, at der er en masse sanktioner, som gør ting besværlige. Der er ting, jeg er nødt til at forholde mig til, og det er noget, der udvikler sig dag for dag. Det er jeg nødt til at kigge på og se, hvad udviklingen er, og hvad vi ender ud i.

Hvordan har du det med, at Rusland har invaderet Ukraine?

- Jamen det er mærkeligt, for man sidder med ét ben i Rusland og ét i Danmark. Så det er en speciel situation, og det er det, jeg forholder mig til sammen med de nærmeste.

Efter planen skal du retur til Moskva på søndag. Forventer du, at du kan det?

- Ikke med den flybillet, jeg har lige nu.

Vil ikke melde noget ud bare for at gøre det

Det er første gang, at Kathrine Heindahl udtaler sig om situationen.

Hun forklarer, at hun ikke føler behov for at plastre sine sociale medier til med budskaber, og at hendes situation har været lidt anderledes, fordi hun allerede opholdt sig i Danmark, da Rusland angreb Ukraine.

Har du ikke en pligt til at sige fra, hvis du synes, det er for galt at gå i krig på den her måde?

- Jo, men jeg synes også, man skal være meget bevidst om måden, man gør det på. Og hvis jeg ikke er det, synes jeg, det er forkert at gøre det bare for at gøre det. Der er jeg meget bevidst om, hvad min sociale platform er. Og derfor er det også med omtanke, at jeg poster de ting, jeg gør. Det kan godt være, der kommer noget på et tidspunkt. Det kan også være, der overhovedet ikke gør.

I første omgang skal Heindahl forholde sig til at spille to EM-kvalifikationskampe mod Rumænien. Første kamp i Rumænien den 2. marts og fire dage senere i Danmark.

Kathrine Heindahl skifter til Team Esbjerg til sommer.