Håndbold

Teenagetalent byder tophold trods og kæmpe interesse for bundgyser

TV 2 SPORTs håndboldredaktion fortæller om stort og småt, der er set og sket rundt om i hallerne.

Kan du huske dig selv som 17-årig? Ja, det er nok ikke det herligste, du kan hidkalde fra hukommelsen.

Uafhængigt af om udseendet var moderigtigt, med bumsekratere eller midt imellem, så var sindet nok en smule mere umodent og usikkert. Og det uanset om det angik kærlighed, karriere eller bare det at kunne køre andet end knallert.

I ugens løb så vi dog en undtagelse. For trods de blot 17 somre på CV’et, så virkede Francisco Mota da Costa i den grad karrieremæssigt køreklar i tirsdags. I udekampen mod Bundesligaens tophold, Magdeburg, var portugiseren med kælenavnet ’Kiko’ om nogen katalysator for, at Sporting Lissabon var lige ved at nå en europæisk kvartfinale.

Efter otte scoringer i det første uafgjorte opgør fortsatte teenageren tirsdag i Tyskland og tyrede ni styks i nettet med venstrehånden, mens han med den højre flere gange fik driblet sig forbi tyskernes forsvarsspillere.

Men i en højintens afslutning kunne end ikke himmelstormeren på højreback undsige sig et umodent udbrud efter en dommerkendelse imod portugiserne. Og det kostede. For i de 100 sidste sekunder af kampen havde Lissabon to udviste spillere, da ikke kun ’Kiko’, men også farmand – og cheftræner – Rodrigo Costa brokkede sig til en udvisning i det, der endte som et etmålsnederlag mod Magdeburg, der dermed fortsætter i European League.

Fransisco ’Kiko’ Mota da Costa. En spiller – og/eller hans to år ældre storebror Martim - som vi nok skal støde på igen i Europas håndboldhaller.

I de danske haller kan vi i fremtiden snart glæde os til at opleve flere landsholdsstjerner, da ikke blot Mikkel Hansen, men også Niklas Landin og Rasmus Lauge indenfor det næste halvandet år skifter til danske klubber, ifølge TV 2 SPORTs oplysninger.

Og måske fortsætter trenden med danske topspillere, der vender hjem til Danmark, også i en smule fjernere fremtid.

For nuværende har store navne som Henrik Toft (2023), Mads Mensah, Kevin Møller og Jannick Green (2024) alle kontraktudløb minimum ti år efter, at de senest spillede i den danske liga. Og et årti med arbejde i udlandet kan give danskerne mulighed for at vende hjem til skattemæssige fordele på den såkaldte forskerordning.

Den ordning kommer formentlig ikke i spil for snarligt hjemvendte Line Uno, der til sammenligning ”kun” nåede tre sæsoner i udlandet. Playmakeren havde - som skrevet i forrige Hørt i Hallen – muligheder i danske klubber og skal i næste sæson spille for Herning-Ikast Håndbold.

Her afløser hun østrigske Sonja Frey, der efter sommeren skal sydpå og kaste tyske gloser efter holdkammeraterne i Thüringer.

Noget tættere på ækvator og så en smule i østlig retning ligger Györ. Den ungarske bys hold har med mange Champions League-triumfer og trofæer siddet på tronen af international kvindeklubhåndbold – i mange år nærmest adeligt anført af Anita Görbicz, som rammende nok blev kaldt håndboldens dronning af de ungarske fans.

Hun gjorde det nok allerede reelt i forvejen, men nu har Görbicz også bogstavelig talt sat sig for bordenden i Györ. Efter angiveligt 28 år som spiller for klubben overgik den 38-årige ungarer til sportschef, og i tirsdags kunne hun så tilføje bestyrelsesforkvinde til tituleringerne, hvis 13-foldig ungarsk mester, verdens bedste spiller anno 2005 eller æresborger i Györ nu ikke rakte.

Næsten lige så hæderkronet indenfor håndbolden er KIF Kolding – i hvert fald i dansk målestok.

Men lørdag kan Danmarks mest vindende herreklub rykke ud af den bedste række for første gang i 35 år i dét, der uden snert af overdrivelse kan kaldes et kæmpe nedrykningsdrama.

Fem hold kan ende à point, fire klubber kan rykke ned, tre kampe med alt på spil og to hold i direkte duel i én sidste, afgørende grundspilsrunde. Hvordan det kan lade sig gøre, har vi opridset her.

Uanset om det bliver Kolding, Holstebro, Ringsted eller Nordsjælland, der skal følge Skive ned i 1. divisionen, så er interessen for bundstriden ganske betydelig. Det gælder både spillere og trænere fra andre ligaklubber, der er placeret noget mere nordligt i tabellen, men også rivaliserende klubtilhængere.

For til skæbnekampen i Kolding dukker ikke blot spillere, men også fans fra Fredericia HK op for at se lokalrivalen kæmpe for ligalivet.

Gad vide om sådanne gæster var tænkt ind i planen, da en af KIFs sponsorer lagde kroner og ører nok til, at der blev gratis entré til kampen mod TTH; der helt sikkert også har et par busser fyldte med tilhængere afsted lørdag.

I skrivende stund er der faktisk stadig nogle ståpladser tilgængelige, hvis det, der kan ende som et historisk drama, da ellers kan trække dig op af sofaen. Og kan det ikke, så kan det hele ses direkte på TV 2 og TV 2 PLAY. Se sendeplanen her.

Du kan skrive til ’Hørt i hallen’ på hoertihallen@tv2.dk, hvis du har hørt eller set noget i hallerne i Danmark, som vi bør vide.