Håndbold

Store vindere og knuste tabere fortalte alt om de vilde timer

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Vild-vildere-vildest.

Tillægsordenes gradbøjning skal jeg være meget omhyggelig med. Let nok fra positiv til komparativ, men når først superlativ står på dagsordenen, er det om at tage sig i agt.

Verdens vildeste håndboldkamp – VM-kvartfinalen mellem Egypten og Danmark i januar 2021 – ville dramaturgisk aldrig blive overgået, konstaterede jeg, da min puls igen havde nået acceptable højder.

Og nu står jeg her igen og kan konstatere, at afslutningen på HTH-ligaens grundspil i den grad kalder på tillægsordets gradbøjning.

Vild-vildere-vildest.

En dramaturg kunne ikke have iscenesat det flottere, end den forestilling 4400 ellevilde tilskuere - og forhåbentlig mange seere - havde sat tid af til at overvære i lørdags.

Store vindere og knuste tabere fortalte alt om de vilde timer, der var gået forud for afgørelsen på de vildeste af alle de scenarier, der blev udpenslet i dagene op til selve afgørelsens timer.

En cadeau til ligaen

Følelser i alle dets afskygninger kom til udtryk. I Sydbank Arena var der jubel og glædestårer, da Peter Balling i kampens døende sekunder sikrede sit hold overlevelse.

Til Dansk Kabel TV Arena i Ringsted, hvor udtryksløse tårevædede ansigter fortalte alt om taberens triste skæbne.

Jeg er heller ikke imponeret over udviklingen i de to store ligaer

En cadeau til en liga i konstant udvikling, og jeg er sikker på, at den bliver endnu bedre de kommende år.

Håndbolden er i forandring, og noget kunne tyde på, at den tid, hvor Bundesligaen og den franske liga per automatik hentede nordiske talenter, når det passede dem, er ved at være forbi.

Ikke imponeret over udviklen

Corona og omikron satte sine klare spor ud i hårde restriktioner i lande som netop Tyskland og Frankrig, og det har med sikkerhed givet stof til eftertanke hos spillerne og deres familier.

Krigen i Ukraine giver selvfølgelig også yderligere næring til den spekulation, når din arbejdsplads er midt i det store Europa.

KIF Kolding vandt 29-28 over TTH Holstebro og undgik direkte nedrykning fra herreligaen. Video: TV 2 SPORT

Jeg er heller ikke imponeret over udviklingen i de to store ligaer.

Meget få kampe vises. Seertallene er generelt sløje. Ingen video-proof, ingen optagede timeouts, ingen dommerlyd i kampe, hvor fysikken kan ganges med et par stykker i forhold til dansk liganiveau.

Store millionbeløb på spil

Økonomisk sker der også ting og sager i Norden. Kolstad-projektet, Elverum-eventyret og Aalborg Håndbold er tre nordiske tiltag, der giver næring til spekulationen om, at flere og flere vil tilslutte sig.

Kolstad har ikke sat tal på, men rygter siger, at de vil kunne konkurrere med de bedste tyske klubber, hvor THW Kiel fortsat er sværvægteren med en omsætning i omegnen af 75 millioner kroner, mens SG Flensburg-Handewitt oppebærer en omsætning på cirka 65 millioner. Elverum nåede lige omkring de 30 millioner i omsætning i forbindelse med succesen i Champions League, hvor holdet røg ud i 1/8-finalen mod PSG.

Aalborg Håndbold er også i rivende udvikling og kan ramme en omsætning på 45 millioner i den kommende sæson.

Og hvem ved, om der ikke snart dukker et svensk projekt op. De svenske europamestre – anført af Jim Gottfridsson – har et hav af kvalitetsspillere rundt omkring i den store håndboldverden.

Kanske det ikke vil vare så længe, inden jeg igen skal i gang med at gradbøje tillægsordet vild

BSH svarede tilbage med Lauge

Tilbage til den danske liga.

Med udgangspunkt i ugens helt store historie, Niklas Landins goddag til Aalborg Håndbold, vurderede jeg, at det nu var op til klubber som GOG, BSH, Skjern Håndbold og TTH Holstebro at give svar på tiltale.

Blot tre dage skulle jeg vente, før direktør i Bjerringbro-Silkeborg, Jesper Schou, præsenterede Rasmus Lauge fra 2023.

Flere lige så flotte svar er velkomne. Det hører dog med, at de tre af de fire ovennævnte klubber alle ligger med omsætningstal omkring de 25 millioner, mens GOG ikke har passeret de 20 millioner endnu.

Der er således et pænt stykke vej op til Jan Larsen og hans nordjyske venner.

Skal i Europa

Skuepladsen er selvfølgelig dagligdagen i HTH-ligaen, men når der for alvor skal skabes vækst, er de europæiske kampe et must.

Det er her økonomien for alvor kan løftes, men det er også stedet, hvor adgangen til et øget spillerudbud rodfæstes.

Flere danske landsholdsspillere er i venteposition i det store udland. Henrik Toft passerer ti år i udlandet efter næste sæson, men Mads Mensah og Kevin Møller passerer ti-tallet i 2024.

Det er spændende, hvem der måtte byde sig til, og måske allermest spændende – hvis rygterne taler sandt – at Flensburg-spilleren Simon Hald vender hjem til Aalborg Håndbold i 2023. Blot 28 år til den tid og fuldt etableret i streghierarkiet på det danske herrelandshold.

Kanske det ikke vil vare så længe, inden jeg igen skal i gang med at gradbøje tillægsordet vild.

Vild-vildere-vildest.

Ugens Notabene

Den går til to af dansk kvindehåndbolds fremmeste hold. Søndag aften gav Herning-Ikast Håndbold og Team Esbjerg hinanden en løfterig og spændingsmættet fight, der rummede - næsten - alt det, en flot håndboldkamp skal indeholde:

Kollektive og virkningsfulde kombinationer, individuelle toppræstationer, fart, fysik og et minimum af tekniske vurderingsfejl, trænere i konstant kamp for at udfordre hinandens strategier plus en godt ledet kamp fra dens opmænd.

Jeg fik det hele - og næsten hentyder til de knapt så gode målmandspræstationer.

Enhver kamp bliver bare mere intensiv, når skytterne udfordres for alvor.

På navnesiden er det umuligt ikke at nævne de to spilstrateger, Henny Reistad og Simone Petersen. Således også med Sarah Iversen, der med ni scoringer ud af ti mulige gjorde sit til at præsentere sig for landstræner Jesper Jensen.

Også Kristine Breistøl fortjener opmærksomhed. Stor kamp af den norske skytte, der også krydrede sit spil med flere assists.

Et kampniveau, der lover godt for de kommende og afgørende kampe i kvindernes slutspil.