Håndbold

Hørt i Hallen: Tilskuernes magt og hurtig helbredelse for ligaprofil

TV 2 SPORTs håndboldredaktion fortæller om stort og småt, der er set og sket rundt om i hallerne.

Sport er en af de få fysiske aktiviteter, som er sjovere, når der er nogen, som ser på.

Håndboldsporten kan nu være lige spændende nok at se på, når der er direkte nedrykning på spil som i Kolding i lørdags. Her græd granvoksne mænd af glæde, og det gælder både på tribunen og i direktørsædet, da klubberne KIF Kolding og TTH Holstebro – i første omgang – undgik at rykke ned i 1. divisionen.

Til stede i hallen – om end ikke så følelsesladet involveret som førnævnte fans – var stjerneskuddene Lasse Møller og Emil Jakobsen.

Sidstnævnte fik fem dage senere endnu en rørende håndboldoplevelse. Både for aktører og dem, der så på.

For torsdag aften på Amager til Lasse Svan Hansens afsked med herrelandsholdet, fik tilskuerne i Royal Arena både hyldet og overtalt aftenens hovedperson til at skyde kampens sidste skud.

Med skrueboldsscoringen på straffekast nåede højrefløjen op på i alt 572 mål fordelt på 246 landskampe. Nu er det slut på landsholdet, men sikke stunder, Svan fra Stevns har haft i rødt og hvidt.

Lasse Svan spillede sin sidst landskamp torsdag aften.

Et godt stykke derfra – i Skanderborg - fik tilskuerne også deres vilje om et sidste skud fem dage forinden. Men med knap så meget succes og ynde for nogle af parterne.

For ved pausefløjt mod regionalrivalerne nølede Aarhus United-spillerne godt og grundigt med halvlegens sidste mulighed, et skud direkte på frikast. For hvem skulle i bedste ’Mikkel Hansen-stil’ forsøge sig på frikastet, hvis de da overhovedet skulle skyde?

Ubeslutsomheden blev til sidst for meget for de fremmødte udebanefans.

”Så skyd da på mål” efterfulgt af lidt eder gjaldede det ud over den halvtomme Fælledhal. En besked, som svenske Thea Stankiewicz forstod, men ikke helt selv troede på, da hun sendte bolden i en blød bue over Skanderborg-spillernes strakte arme og lige i favnen på keeperen.

Takket være tilskuerne kom skuddet da i det mindste afsted. Modsat Horsens, der helt droppede at forsøge sig på en lignende frikast-afslutning af første halvleg i Ikast. Okay, chancen er måske ikke den største, men den kan sagtens omsættes til mål. Bare spørg den tidligere spydkaster Katja Nyberg eller Morten Hempel Jensen, der på datoen 23. oktober har lidt af en frikast-tradition mod TTH Holstebro.

I føromtalte kamp mod Skanderborg, som Aarhus United tabte, skød århusianernes største profil Mathilde Neesgaard kun straffekast på grund af en knæskade. Overfor Stiften frygtede cheftræner Heine Eriksen, at den stærke bagspiller var færdig for sæsonen.

Men fire dage senere stod sæsonens suveræne topscorer alligevel klar til at nedkæmpe Ringkøbing Håndbold i nedrykningsspillet. Grundspillets mest effektive venstreback var atter effen, og med 12 scoringer var Neesgaard afgørende for, at Aarhus United bliver i ligaen, mens oprykkerne fra Ringkøbing skal spille overlevelses-playoffkampe mod enten Ringsted eller Bjerringbro.

Neesgaards flotte kamp gav hende 9,4 på den såkaldte MEP-score, der måler spillernes effektivitet. Det var marginalt bedre end præstationen af en anden af årets ligaspillere. Vel og mærke på herresiden.

For med 16, ja 16, scoringer lørdag nåede Lasse Mikkelsen op på 9,34 MEP mod Aalborg i den sidste grundspilskamp.

De mange mål rakte til en scoringsrekord for Skjern Håndbold. En rekord, der indtil da var besat af klubkoryfæet Jesper Jensen. Men 16 scoringer fra Mikkelsen var hverken nok til sejren i Aalborg eller en plads i top-20 på herrernes MEP-liste gennem tiderne – listerne for mænd og kvinder er lavet siden sæsonen 2007/2008 og har flere stjerner på; se blot herunder.

Mest effektive præstationer i én kamp siden 2007/2008

Herreligaen:

 1. Kim Andersson - 11,55
 2. Mathias Gidsel - 11,19
 3. Simon Pytlick - 10,69
 4. Jacob Lassen - 10,52
 5. Mikkel Hansen - 10,47
 6. Lukas Jørgensen - 10,11
 7. Aaron Mensing - 9,91
 8. Rasmus Jensen - 9,86
 9. Peter Balling - 9,85
 10. Jerry Tollbring - 9,84

Kvindeligaen:

 1. Inna Suslina - 14,49
 2. Louise Bager - 10,67
 3. Katrine Lunde - 10,55
 4. Bojana Popovic - 10,45
 5. Mette Gravholt - 10,35
 6. Kristina Kristiansen - 10,02
 7. Carina Friis - 10
 8. Kristina Jørgensen - 9,87
 9. Lotte Grigel - 9,7
 10. Mette Gravholt - 9,69

Kilde: Divisionsforeningen

Som førnævnte Jesper Jensen er det for Danmark, så får Tyskland i næste sæson en dobbeltjobbende landstræner. Markus Gaugisch, der til dagligt træner Trine Østergaard og Stine Jørgensen i Bietigheim, er blevet udnævnt til ny tysk kvindelandstræner.

Gaugisch skal efter planen fortsætte som klubtræner indtil sommeren 2023. I sin spritnye nationale lederrolle kan han aktuelt glæde sig over succes for landsholdets største stjerne.

For Emily Bölk var stærkt medvirkende til, at FTC torsdag aften fik besejret ærkerivalerne fra Györ med en sejr på fem mål.

Samme målforskel i omvendt favør vandt Györ det første indbyrdes opgør med, og derfor bliver sæsonens måldifference formentlig afgørende for, om Ferencvárosi TC genvinder det ungarske mesterskab, eller om det atter bliver guld til Györ for rekordsættende 16. gang i historien.

Der skal helt sikkert nok blive spænding frem til sidste spillerunde for de to storklubber. Györ, der har danske Anne Mette Hansen som anfører, fører for nu med seks point, men har spillet tre kampe mere end FTC, som omvendt har en 87 mål dårligere målscore end rivalerne.

Györ-træner Ambros Martín udtaler, at han først og fremmest håber på ’Fair Play’ i den tætte sæsonafslutning, der tegner lige så dramatisk som kampen torsdag, der både havde udsat kampstart på grund af trafikkaos, fanatiske fans og (over)tændte trænere:

Du kan skrive til ’Hørt i hallen’ på hoertihallen@tv2.dk, hvis du har hørt eller set noget i hallerne i Danmark, som vi bør vide.