Håndbold

Gudmundsson raser: - Hvad er der galt med det her land?

Gudmundur Gudmundsson er rasende over, at Islands håndboldlandshold ikke har en fast hjemmebane med plads til mange tusinde mennesker.

Lørdag aften kvalificerede Islands herrelandshold i håndbold sig til VM-slutrunden i Polen og Sverige næste år.

Det skete med en sikker 34-26-sejr over Østrig hjemme i Island.

Men den islandske landstræner, Gudmundur Gudmundsson, var – trods det positive resultat – ikke ubetinget tilfreds, da han talte med pressen efter kampen. For efter et par klassiske og kamprelaterede svar skiftede Gudmundsson pludselig gear og fandt en skarp kritik af Islands regering frem.

- Det er helt uforståeligt, og regeringens ligegyldighed er en national skam, siger Gudmundur Gudmundsson til den islandske tv-station RÚV.

Den 61-årige håndboldtræners vrede har rod i det faktum, at Islands håndboldherrer måtte spille lørdagens vitale VM-kvalifikationskamp i en lille arena med plads til blot 1500 tilskuere. Alle billetter var blevet revet væk flere uger før kampen, og, ifølge Gudmundsson, kunne Islands Håndboldforbund have solgt mindst 6000 billetter til opgøret.

Savner en fast hjemmebane til håndbolden

Men da Island ikke har en fast hjemmebane af en sådan kaliber, måtte håndboldforbundet lørdag leje sig ind hos klubben Haukur og spille i Ásvellir-hallen i Hafnarfjörður. Og dét gør landstræneren rasende.

- Hvad er der galt med det her land?

- Det er utroligt mærkeligt for håndboldspillerne, at der ikke findes en nationalarena, der er kvalificeret til at huse sådan en kamp, siger Gudmundur Gudmundsson.

Den tidligere danske landstræner understregede dog i samme interview, at han var "meget taknemmelig" for, at landsholdet måtte låne Haukurs hjemmebane, ligesom han roste atmosfæren i hallen. Men at Island ikke har en dedikeret håndboldarena, der kan måle sig med den store interesse i befolkningen, forstår Gudmundsson altså intet af.

Og derfor opfordrer han nu de islandske politikere til at sætte sig sammen og finde en løsning.

Gudmundur Gudmundsson var landstræner for Danmark fra 2014-2017, og han har siden 2018 været landstræner for hjemlandet. I sommeren 2022 vender han retur til Danmark, hvor han skal være cheftræner for Fredericia Håndbold i herreligaen. Han fortsætter dog sideløbende som Islands landstræner.