Håndbold

Da opstandelsen blev et strategisk våben for Danmark

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Påsken drejer sig om Jesu opstandelse. I sommeren 2016 var der en helt anden opstandelse i vort lille land.

Op til sæsonen 2016-17 besluttede det internationale håndboldforbund, IHF, at det nu skulle være tilladt at spille 7-mod-6. Tidligere havde man kunnet skifte målmanden ud og lade en markspiller komme på banen i en overtrækstrøje.

Nu var det væk med overtrækstrøjen, og en hvilken som helst spiller kunne lade sig udskifte.

En dansk specialitet vover jeg at kalde det

Opstandelsen var stor. Nykøbing-træner Niels Agesen var talsmand for en boykot. Spillerforeningens direktør, Michael Sahl Hansen, tog fat i sine internationale forbindelser for at få flere med på boykotvognen. Stort set samtlige liga-trænere – på både dame- og herresiden var med på idéen.

Senere blev der her til lands diskuteret om en gentlemanaftale, om det ikke at bruge den nye regel kunne være en mulighed.

Jeg godtgør lige, at jeg heller ikke var fortaler for den nye regel.

Landstræneren er bannerfører

Nu knap seks år senere vrimler det med antal spilminutter i spillet 7-mod-6, og det gælder i både herrernes HTH-liga og kvindernes Bambusa-liga.

En dansk specialitet vover jeg at kalde det.

Bannerføreren er ingen ringere end landstræner Nikolaj Jacobsen, der netop har haft sine spillere samlet i forbindelse med afskedskampen for Lasse Svan mod Polen og venskabskampen i Malmø mod de svenske europamestre.

Cirka 90 af de to kampes 120 minutter blev brugt til at forfine det strategiske 7-mod-6-spil. Senere fortalte landstræneren, at samtlige ugens træningsminutter var blevet brugt på at udvikle det spil, der hades så godt og grundigt af de fleste.

Spillet kræver afslutningseffektivitet i kombination med strategi for ekspres tilbagevenden til egen forsvarszone, for ellers vanker der scoringer i det tomme mål. Jeg kender ikke de nøjagtige tal, men effektiviteten i denne uges to landskampe har ligget på den rigtige side af 80 procent, hvilket de uendeligt få scoringer i tomt mål også understreger.

Vigtigt for Nikolaj Jacobsen

For Landin & Co. er det blevet et uhyre vigtigt strategisk våben. Især fordi ingen af landsholdets umiddelbare konkurrenter går synderligt meget op i det.

VM 2021 i Egypten, OL 2021 i Tokyo samt EM 2022 i Ungarn og Tjekkiet havde næsten de samme nationer på de fire første pladser. Frankrig, Spanien, Sverige og Danmark, hvor Egypten så erstattede Sverige i Tokyo.

Ingen af de nævnte nationer – undtaget Roberto Parrondos Egypten – har indtil videre brugt tid på spillet 7-mod-6.

Jeg er heller ikke i tvivl om, at det var vigtigt for Nikolaj Jacobsen - efter det smertelige EM-semifinalenederlag til Spanien - at finde nye varianter i det 7-mod-6-spil, der ikke fungerede mod Spanien.

Ligesom han ønsker at have våben, når Spanien - og sikkert også andre nationer - ønsker at angribe det danske angrebsspil med offensive positioner.

Kvindelandsholdet vil også bruge flere minutter

Jacobsen er ikke alene.

Kvindelandsholdets landstræner, Jesper Jensen, har også til sinds at bruge 7-mod-6-spillet. Landets klogeste håndboldspiller hedder Simone Petersen ifølge Jesper Jensen. Herning-Ikast-spilleren er nu en fast bestanddel af kvindelandsholdet. Petersen er specialist i at dirigere 7-mod-6-spillet, som hun har demonstreret et utal af gange i denne sæson.

Det ser jeg som et vink med en vognstang om, at også Toft & co. skal bruge flere minutter med udgangspunkt i det så forhadte spil.

Også på kvindesiden er konkurrenceforholdene de samme. De umiddelbare konkurrenter i den internationale top – Norge, Frankrig, Rusland, Holland, Sverige – bruger ingen eller meget få ressourcer på at spille 7-mod-6.

Tovejsspillere bliver en efterspurgt vare, for muligheden for udskiftning bliver ringere

Ny regel kan få konsekvenser

Til gengæld byder den kommende sæson på en ny regel for opgiverkast, der vil stille endnu større krav, hvis man ønsker at spille 7-mod-6.

Opgiverkastet skal ikke længere tages stående fra midten. Nu dannes der en ny midtercirkel på fire meter i diameter, og i den må opgiverkastet foretages. Løbende endda. Modstanderen må ikke være i cirklen, men må til gengæld stå lige udenfor.

Konsekvensen er til at få øje på. Hurtigere opgiverkast giver kortere tid til at komme i forsvarsposition for holdet, der spiller 7-mod-6.

Tovejsspillere bliver en efterspurgt vare, for muligheden for udskiftning bliver ringere.

Den nye regel vil ikke dræbe 7-mod-6-spillet, men bestemt stille større krav til dem, der ønsker at benytte sig af overtalsspillet.

De kommende år ser jeg fortsat fordel til Danmark på både vort kvinde- og herrelandshold, når de store medaljeslag skal slås.

Således blev en opstandelse til et brugbart strategisk våben for nationens håndboldkæledægger.

Lasse Svan måtte knibe en tåre eller to, da Nikolaj Jacobsen tager timeout til ære for Lasse Svan. Video: Caroline Tarrasson

Ugens notabene

Ugens Notabene går uundgåeligt til Lasse Svans afsked med en fyldt Royal Arena og ikke mindre til den fantastiske historie om Aston Palicka – Andreas Palickas søn – og hans forgudelse af Niklas Landin.

Jeg var vildt imponeret over de mere end 10.000 tilskuere, der var mødt op Skærtorsdag for at hylde Lasse Svan. Nærmest naturtro spillede Svan forfærdeligt. Følelserne var i alle henseender større og fyldte sikkert det meste af det mentale beredskab, der til hverdag er noget de dygtigste mestrer som få.

Det er glædeligt, at Dansk Håndbold Forbund har fundet overskud til at hylde de største for lang og tro tjeneste.

Fremtidigt vil der være mulighed for at fejre lige så flotte ambassadører for håndbolden som Lasse Svan.

Lørdag var jeg i Malmø Arena, og udover den danske opvisning var det svært ikke at være begejstret, da Aston Palicka kom ind for at hylde Niklas Landin for titlen som verdens bedste håndboldspiller.

Den lille knægt havde en rød trøje klar til Landin og selvfølgelig stod der Palicka 12 på trøjen. Knægtens to helt store idoler udi målmandsspillet.

Samlet i ét og samme moment.

Smukt.

Aston Palicka, søn af Andreas Palicka, er stor fan af Niklas Landin.