EM håndbold

Her er Danmarks skrækpulje efter kritiseret seedning

TV 2 SPORTs håndboldeksperter peger på den bedst og værst tænkelige lodtrækning for Danmark til EM-slutrunden i november.

Se EM-lodtrækningen torsdag på TV 2 SPORT.

Lodtrækningen er udskældt, allerede inden den er gået i gang.

Polen, der siden 2015 ikke har været i nærheden af en semifinale, er blevet placeret i første seedningslag sammen med Danmark. Det er blevet mødt med stor kritik og minus forståelse fra TV 2 SPORTs håndboldeksperter Peter Bruun Jørgensen og Bent Nyegaard.

EM-seedning

Fire hold er forudplaceret i grupper. Gruppen er skrevet i parentes.

Lag 1: Norge, Frankrig, Danmark, Polen

Lag 2: Holland, Montenegro (D), Ungarn (A), Sverige

Lag 3: Slovenien (B), Nordmakedonien (C), Kroatien, Tyskland

Lag 4: Spanien, Rumænien, Serbien, Schweiz

Det europæiske håndboldforbund har placeret Polen i første seedningslag på bekostning af store nationer som Sverige og Holland. Samtidig er værtsnationerne Montenegro, Slovenien og Nordmakedonien samt Ungarn blevet forhåndsplaceret i hver deres gruppe.

Med det udgangspunkt peger eksperterne herunder på det bedst og værst tænkelige scenarie for Danmark til torsdagens lodtrækning - og enige er de ikke.

Peter Bruun Jørgensen

Drømmepulje: Danmark, Montenegro, Kroatien, Schweiz

- Schweiz er kun kommet med, fordi Rusland blev udelukket. Det er den nemmeste modstander ved EM. Kroatien lavede et fantastisk resultat ved seneste EM (bronze i 2020, red.), men jeg tror, det var once in a lifetime. Jeg så dem for nylig mod Ukraine og var ikke imponeret. Montenegro er ved at bygge et nyt hold op. De spiller på hjemmebane, men Danmark har vist, at de også på svære udebaner kan spille rigtig godt.

Skrækpulje: Danmark, Sverige, Slovenien, Spanien

- Om det er Sverige eller Holland, tror jeg, er hip som hap. Slovenien er nok det sværeste hold fra andet tredje seedninglag, og de spiller på hjemmebane. Normalt er de gode i begyndelsen af turneringer, men mister kraft mod slutningen. De har før slået de allerbedste nationer.

- Danmark vil dog have fornuftige chancer for at komme videre. Der er ingen af de nationer, Danmark ikke kan slå. Spiller Danmark op til sit bedste, slår de alle tre, som jeg ser det.

Bent Nyegaard

Drømmepulje: Danmark, Holland, Nordmakedonien, Schweiz

- Danmark vil være favorit med længder. Nordmakedonien og Schweiz behøver vi ikke spekulere på. Holland er i en genopbygningsfase og blev nummer ni og seks ved de seneste mesterskaber. Danmark vil være klar favorit til at tage maksimumpoint med i mellemrunden.

Skrækpulje: Danmark, Ungarn, Tyskland, Rumænien

- Det her formoder jeg, er det sværeste, Danmark kan komme op mod. Men også her mener jeg, Danmark vil være klar favorit til at tage det maksimale antal point med videre.

- Det er tre etablerede nationer med stor kultur og tradition for håndbold. Ungarn er en stor håndboldnation, som aldrig rigtig er blevet forløst. De har to storhold i Champions League, men det er med flere store spillere på udlandet. De er blevet nummer ti ved de to seneste mesterskaber, men har altså noget uforløst potentiale. Tyskland er blevet nummer syv to gange i træk. Det er et kvalitetsstempel at have den stabilitet. De har lige fyret landstræneren og hentet Markus Gaugisch, der samtidig er træner i Bietigheim. Det kan være en indgang til, at der kommer lidt mere gang i tyskerne. Rumænien vurderer jeg som det hold, der kan forbedre sig mest fra fjerde seedningslag - med Neagu og flere andre tilbage. Danmark har godt nok lige banket dem, men man skal have respekt for dem.

Danmark stormer frem

Polen var i kvalifikationsgruppe med Rusland, som blev udelukket. Derfor 'overtog' polakkerne Ruslands status som nummer fem ved det seneste EM, som var med til at danne grundlag for seedningerne.

- Det er mistiming af alt, der har med ganske almindelig fairplay at gøre. Det giver den forkerte lodtrækning. Der skal selvfølgelig ikke være så stor forskel på holdene i øverste seedningslag, sagde Bent Nyegaard mandag.

Det betyder også, at Danmark skal krydse fingre for at havne i samme halvdel af turneringen som Polen, så deres indledende grupper bliver parret sammen i mellemrunden.

Så vil Frankrig og Norge nemlig tidligst kunne blive modstander i en eventuel semifinale.

- Jeg ser rigtig gode muligheder for Danmark. Det har været en fantastisk landsholdssæson, hvor de har flyttet sig kolossalt og er strøget forbi den store midtergruppe af nationer. Med et stabilt og højt niveau er de rykket meget tættere på de bedste og var tæt på at komme i VM-finalen. Det giver selvtillid, og det synes jeg tydeligt, man kan se, siger Peter Bruun Jørgensen.

- Danmark er ikke uden chance for at gå hele vejen. De er ikke favoritter, men de har muligheden, hvis det hele flasker sig.

EM rykket frem

Danmark har vundet 18 af de seneste 19 landskampe, hvor det kun er blevet til nederlag i VM-semifinalen til Frankrig.

I bronzekampen besejrede Danmark Spanien og sikrede den første medalje siden VM i 2013.

Kvindernes slutrunder spilles normalt i december, men på grund af årets fodbold-VM, som er flyttet til november og december, spilles kvindernes EM i håndbold fra 4. til 20. november.

Begge store mesterskaber kan ses på TV 2s kanaler.