Det er mig en gåde. Undskyld mig, Skjern-spillere, det kommer vist også bag på jer

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Grundighed er som bekendt en dyd, men det er langt fra sikkert, at det fine karaktertræk bliver belønnet i elitesportens barske verden.

Skjern Håndbold er billedet på påstanden. Disse dages absolut varmeste klubnavn i dansk håndbold.

En aktuel klumme med afsæt i den forgangne uge kan kun handle om Skjern. Lørdag spadserede vestjyderne hen over dansk håndbolds guldfugle fra Aalborg Håndbold og passerede dem sågar i slutspilstabellen. Overraskende? Nej, sensationelt.

Jeg smider det tabloide nougat-ord afsted og supplerer med at give en forholdsvis uerfaren mand det meste af æren. Han er tilmed bare afløser. Hyret i mangel af bedre og vestjysk tidsnød. Presenting Mathias Madsen.

Det er mig en gåde, at han som midlertidig træner har fået dette Skjern-hold frem på grundspillets tredjeplads og derfra ind i slutspillets top med tre sejre. Undskyld mig, Skjern-spillere, det kommer vist også bag på jer, hvis jeg nu beder jer være helt ærlige.

Grundighedens mester

Det er et paradoks, at Skjern netop nu oplever sin bedste periode siden DM-guldet for fire år siden. Klubikon og formand Carsten Thygesen har ry for at være grundighedens mester. Ikke mindst, når han skal hyre sin næste træner. Rygtet vil vide, at han har sneget sig rundt i danske haller for at se en potentiel Skjern-træner i aktion til træning. Bare for at høre ham tale til spillerne. Eller fra en plads bagest i sponsor-loungen set ham tale til forsamlinger. Attitude og især opførsel betyder meget for nøgle-rekrutteringen på de kanter.

Carsten Thygesen og Skjern Håndbold tager ikke pludselige beslutninger. Alt er arbejdet igennem og analyseret. Og så er jeg tilbage ved denne klummes indledning. For grundighed er bare ikke ensbetydende med succes i elitesport.

På tre år har Thygesen og co. fejlet stort to gange i den vigtigste ansættelse. Først med Patrekur Johannesen og dernæst Claus Hansen. Begge måtte opsiges med efterfølgende smerte i Thygesens hjerte, sind og selvforståelse.

Senest var det Claus Hansen, der skulle afløses og det var netop ikke med baggrund i hemmelige besøg og måneders analyse, at håndbold-arbejdsløse Mathias Madsen i oktober blev hentet ind til resten af sæsonen. Jeg tillader mig at påstå, at Skjern tog en kæmpe chance. De havde heller ikke tid til andet.

Snart er succestræneren væk

Og nu står Skjern Håndbold så her i momentan lykke og medgang. Med ligaens bedste forsvar – styret af sæsonens måske bedste indkøb i dansk herrehåndbold, Senjamin Buric. Bag ham lukker ligaens stærkeste keeper, Christoffer Bonde, ned i hver eneste kamp. Han kom heller ikke til Skjern efter minutiøst analysearbejde, men fordi Århus Håndbold på pinlig vis gik konkurs, og Bonde stod uden klub.

Midt i juni skal Mathias Madsen tilbage på fuld tid i banken. Henrik Kronborg kommer som aftalt til Skjern og bliver ny cheftræner. Fundet efter grundigt forarbejde fra Carsten Thygesen.

Uagtet resultaterne i de kommende uger forlader Mathias Madsen Skjern som en kæmpe succes og med sikkerhed for snart at lande et nyt, stort job i håndboldverden. Hvilket vidunderligt paradoks.

Ugens første notabene

Onsdag aften spiller Ann Grete Nørgaard sin karrieres sidste håndboldkamp. Trist for de håndboldfans, der i hallerne har fulgt hendes fremragende fløjspil i årevis. Og ærgerligt for de tv-seere, der efter sejre og nederlag har oplevet Nørgaard tømme sit hjerte i mindeværdige interview.

Om den vævre fløjspiller vandt eller tabte – blev topscorer eller syndebuk i sidste sekund. Det spillede ingen rolle. Det siger sig selv, at jeg som journalist ikke kan hylde Ann Grete Nørgaard nok for den ægthed, hvorved hun altid har svaret på min stands spørgsmål.

Men frem for alt, stopper en af profilerne i dansk kvindehåndbold efter næsten 20 år på toppen i klub- og landsholdsregi.

Ugens andet notabene

TTH Holstebros herrehold. Av, av, av. Har vi nogensinde set så mange forkerte beslutninger uden for banen og så meget skadesuheld smeltet sammen i et hold med medaljepotentiale?

Reddet fra nedrykning på sidste spilledag i grundspillet, men dæleme om ikke TTH nu bare sejler direkte videre mod isbjerget i nedrykningsspillet. Forleden tævet og ydmyget af Nordsjælland Håndbold.

Hov, det giver mig en sidste chance i denne sæson for at hylde ligaens yngste træner. Simon Dahl. Velsagtens et af de største trænertalenter i Danmark. Han træner Nordsjælland, men er født og håndbold-opvokset i….Skjern.

De to mødes nok igen en dag, Skjern Håndbold og Simon Dahl. Enten efter stort forarbejde eller ved en tilfældighed.