Bengt Johansson er død

Sveriges tidligere håndboldlandstræner Bengt Johansson er død, 79 år gammel, efter en sygdomsperiode. Det skriver det svenske håndboldforbund.

Mandag morgen tikkede en trist nyhed ind fra Sveriges håndboldforbund. Landets succesrige herrelandstræner fra 1988-2004, Bengt Johansson, er gået bort.

Det skriver forbundet pĂĄ dets hjemmeside:

- Bengt Johansson var en af svensk håndbolds største ledere nogensinde, og hans aftryk på håndbold både i Sverige og internationalt kan ikke fremhæves nok.

- Det svenske håndboldforbund udtrykker og sender sin dybeste medfølelse til Bengts familie og næreste.

Bengt Johansson blev 79 ĂĄr gammel. Han begyndte med hĂĄndbolden i hjembyen Halmstad og nĂĄede at vinde tre svenske mesterskaber som spiller samt 83 landskampe for Sverige.

Men det er som herrelandstræner, at Bengt Johanssons betyding er monumental.

Fra 1988 og 16 år frem førte han landsholdet med tilnavnet 'Bengan Boys' til blandt andet til to verdensmesterskaber, fire EM-titler og tre olympiske sølvmedaljer. Med Johansson på sidelinjen hentede Sverige 13 sæt medaljer i alt.

- Hans betydning for svensk håndbold er enorm. Han er et ikon og vil altid være det, siger Bent Nyegaard.

"En træner forud for sin tid"

Inden han blev landstræner for de gule og blå var han klubtræner for forskellige Halmstad-hold. Her stiftede blandt andre danske Bent Nyegaard bekendtskab med navnebroderen, da GOG og HK Drott havde et samarbejde. I årene derefter talte de to sammen fra tid til anden.

TV 2 SPORTs håndboldekspert var da derfor også trist over mandagens nyhed om Bengt Johansson, som han ikke tøver med at omtale som en legende.

- Det, der identificerer 'Bengan', er hans menneskelige værdisæt. Han var den første til at inddrage spillerne taktisk og i ledelsen i det omfang, han gjorde.

- Jeg vil kalde ham den første moderne håndboldtræner set ud fra det nutidige perspektiv. Han var forud for sin tid. Det var med til at gøre det svenske herrelandshold til noget unikt, at han på den måde vægtede spillernes velbefindende og skabte sociale rum for holdet, siger Bent Nyegaard.

PĂĄ sociale medier hylder hĂĄndboldverdenen lige nu Bengt 'Bengan' Johansson. Deriblandt Dansk HĂĄndbold Forbund: