Håndbold

Afgørelsernes timer

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Ugen er spækket med rubrikken og dens indhold. Hvem overvinder mentale chok bedst? Hvem er dygtigst til at profitere af den gevinst, der blev høstet?

Elitesportsfolk og deres hverdag består stort set ikke af andet end netop dette at rejse sig fra en hæslig – måske endda ydmygende – oplevelse eller ride videre på den bølge af indarbejdede spilelementer, der i netop den periode lykkes så frydefuldt.

Tilbage i sidste århundredes 80’ere fandt den verdensberømte norske idrætspsykolog Willy Railo frem til, at det var helt afgørende, at individet mødte udfordringer med et åbent og positivt sind, hvis det skulle lykkes at være bedst, når det gælder.

Jeg får syn for sagen, når det hold, Viborg HK, der har været udsat for ugens største mentale rutsjetur, onsdag tager imod Team Esbjerg i holdenes anden semifinale.

Fra en formidabel indsats sidste onsdag aften i Esbjerg, hvor et ualmindeligt klogt spillende Viborg-mandskab gjorde det allermeste rigtigt og var uheldige med ikke at hæve hele den overraskende gevinst.

Videre gik det med en sikker sejr over CS Minaur Baia Mare i weekendens EHF European League Final4. Dermed entré til finalen mod tyske SG BBM Bietigheim, hvor Kristina Jørgensen og hendes veninder oplevede sæsonens mest ydmygende oplevelse overhovedet.

10-22 var tallene på måltavlen i Vibocold Arena i Viborg, da de tyske mestre med Trine Østergaard og Stine Jørgensen på holdkortet smed hjemmeholdet ud med badevandet.

To gange uafgjort tror jeg ikke på. Jesper Jensens mandskab er presset til det yderste. Jeg er sikker på, at det var et mindre chok for Reistad & co. ikke at kunne høste de modne frugter hjemme i Blue Water Dokken i Esbjerg.

At tænke sig. Et eventuelt nederlag til esbjergenserne betyder farvel til næste års Champions League-turnering.

Mit bud: Team Esbjerg formår at rejse sig mentalt og udnytter Viborg HK’s totale søndagsnedsmeltning.

Alt på ét bræt for Odense

Sæsonens suveræne vinder i ligasammenhæng, Odense Håndbold, led et ydmygende nederlag hjemme mod Herning-Ikast Håndbold. Althea Reinhardt & co. kunne pludselig ikke præstere, da der var allermest på spil.

Reinhardt selv stod ikke dårligt, 31 procent, men var slet ikke på sit normale meget høje niveau. Overgået blev den danske landsholdsmålmand af målmandsspillets nestor, Sabine Englert.

Overdådige 59 procent gennemførte hun 2. halvleg med, og så tog hun selvfølgelig også lige to af tre fynske straffekast. Veteranen tog fuldstændig pynten af de odenseanske fløje Cohrt, Van Wetering og Ikehara, og da hverken Mie Højlund eller Mia Rej havde noget ekstraordinært i godteposerne, var det meste lagt i hænder og fødder på Dione Housheer.

En opgave, det hollandske stortalent naturligt ikke kunne løse selv.

Samtidig fandt det odenseanske forsvar aldrig brugbare løsninger, når midtjydernes spilstrateg, Simone Petersen, excellerede i kreative løsninger udi 7-6-spillet, eller når Ingvild Bakkerud gav den gas fra distancen.

Ulrik Kirkely og hans spillere har haft god tid til at analysere og finde løsninger, inden de onsdag aften sætter alt på et ét bræt for at trække en kamp tre til Odense.

Weekenden brugte Sarah Iversen & Co på at spille European League Final4, og fra den helt store nedtur- bagud 26-19 i semifinalen mod SC BBM Bietigheim - lykkedes det at komme helt tilbage, inden et sidste sekunds mål afgjorde duellen til det tyske mesterholds fordel.

Søndagens kamp mod rumænske CS Minaur Baia Mare endte uafgjort og blev til sejr efter straffekastkonkurrence.

Efter onsdagens vilde optur var Englert & co. tæt på at opfylde det helt store mål om et indtog i EHF Final4 finale.

Odenseansk nedtur og herningensers optur gør regnskabet op i IBF Arenaen i Herning.

Mit bud: Optur slår nedtur.

Aalborg formåede ikke at løse opgaven i øredøvende lydkulisse

Ugens notabene går til Aalborg Håndbold og TTH Holstebro.

De danske mestre løste på ingen måde den maksimale udfordring, det var at stå imod ikke bare ét af verdens bedste håndboldhold, men den nok mest øredøvende lydkulisse, der findes blandt alverdens håndboldarenaer, Veszprém Arena, der huser lige godt 5000 tilskuere.

Søndag var jeg i Aalborg, og i Morten Ankerdal-studiet var Henrik Møllgaard mest skuffet over sit holds manglende evne til at udøve den kynisme, der efterhånden er blevet Møllgaard & co.’s varemærke nummer ét, når de har huseret på europæiske udebaner.

Rasmus Lauge og hans kammerater præsterede over 70 procent i scoringseffektivitet, og det taler sit tydelige sprog om et Aalborg-mandskab, der bukkede under for en enorm ungarsk fysik parret med en kulisse, der gav hjemmeholdet de berømte vinger, der ofte ender som sejrsvinger.

36-29 hedder den aalborgensiske udfordring. Flere ting skal lykkes, hvis jeg onsdag aften skal tale om et mindre dansk håndboldmirakel.

Møllgaards kynisme, Gade og Aggefors på den rigtige side af en redningsprocent på 35 procent, en Sparekassen Danmark Arena, der ikke giver Veszprém Arenaen meget efter er absolutte forudsætninger for at vinde med syv eller otte mål.

Mit bud: Aalborg vinder, men må alligevel vinke farvel til dette års EHF Champions League Final4.

TTH kommer til at overleve

Sæsonens mentalt mest plagede mandskab, TTH Holstebro, tog torsdag fat på duellen med HØJ Elite om den sidste plads i HTH-ligaen.

Den test bestod Andreas Toudahls mandskab med bravur. 2500 tilskuere i Gråkjær Arena, var godt klar over, at der var alverden på spil.

De to hold mødtes i sæsonens første TV-kamp, da TTH Holstebro gæstede HØJ Elite. Spænding var der masser af. 26-24 i udeholdets favør med blot syv minutter igen. TTH’s målmand Ronnie Nicolaisen blev altafgørende for den til sidst sikre sejr på 33-25.

Historien har det med at gentage sig. Til dels. Jesper Fredins HØJ-mandskab, anført af Bo Spellerberg, var chanceløs og fik et smæk på hele 35-26.

Ronnie Nicolaisen gjorde det igen. 43 lød hans redningsprocent på. Denne gang fortæller historien også om stor kvalitetsforskel på de to mandskaber, og en sejr, der aldrig var truet.

Sejren var Magnus Bramming & co.’s blot anden i de seneste 18 kampe.

Tirsdag kl. 20.00 går det løs i Roskilde Kongres- & Idrætscenter. Du kan se kampen på TV 2 SPORT fra kl. 19.30. En eventuel tredje kamp sendes naturligvis også på TV 2 SPORT. Det bliver fredag kl. 20.

Mit bud: TTH-optur lægger fundamentet for sejr nummer 3 i de seneste 19 kampe. TTH vil fortsat være at finde i Danmarks fornemste håndboldliga.