Håndbold

En kamp, der vil gå over i historien 

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

I onsdags var jeg i Viborg og indtog min aftensmad sammen med resten af TV 2 SPORT-holdet, der skulle dække anden DM-semifinale i kvindeligaen mellem Viborg og Esbjerg.

Her sad vi i Ulrik Wilbek-loungen. På væggene hang der billeder af fortidens Viborg-stjerner: Grit Jurack, Rikke Skov og Olga Assink, der dengang begejstrede os med deres fantastiske spil. Det var den perfekte opvarmning til aftenens semifinale og jeg blev ikke skuffet.

Onsdagens semifinale blev et gigantisk drama. En de kampe, som vil gå over i historien.

Stik imod alle odds kom Viborg flyvende fra start - båret frem af et veloplagt hjemmepublikum. Det var ikke til at se, at de havde været igennem to hårde kampe i European League Final 4.

Jakob Vestergaard havde indstillet sit hold perfekt, og han tog flere gange i løbet af kampen taktiske initiativer med stor succes. Jeg har aldrig set Jacob Vestergaard bedre. Esbjerg var i torvene, men de slog ikke op i banen.

Line Haugsted var kampens helt store oplevelse. Suveræn i defensiven med stærke parader og helt styr på Henny Reistads finter. Jeg har flere gange kaldt Line Haugsted verdens bedste forsvarsspiller - og dette satte hun en stor fed streg under i onsdags.

Men i kampen forløste Line Haugsted også sit kæmpe potentiale i offensiven. Gang på gang tordnede hun bolden i nettet fra stor afstand - og når Esbjerg spillerne trådte frem, gled hun elegant forbi dem. Men blot otte minutter før tid indtraf tragedien:

Line Haugsted blev tacklet i sin skudafvikling. Hun faldt til jorden i stor smerte og med en skulder ude af led. Jeg får stadig ondt i maven, når jeg tænker på det.

Jeg ved om nogen hvor problematisk et skulderled kan være. For 32 år siden var det netop sådan en skade, der satte en brat stopper for min egen håndboldkarriere. Jeg håber virkelig det bedste for Line Haugsted.

Line Haugsteds skade blev afgørende for kampen. Viborgs forsvar, der gennem hele kampen havde været en mur, faldt i niveau, og det udnyttede Henny Reistad kynisk med tre scoringer i træk.

Skæbnen var hård ved Viborg, men sikke en kamp! Det tog mig flere dage at få kampen ud af kroppen. Fantastisk, at håndbold kan give den slags oplevelser!

Mest scorende og færrest mål

På tirsdag venter den første finale. Odense tager imod Esbjerg.

De to hold, som jeg personligt synes har været bedst over hele sæsonen, mødes nu i en drømmefinale.

Det er to hold med vidt forskellige kvaliteter og tilgange til håndboldspillet: Esbjerg med tre høje og skudstærke spillere i bagkæden. Odense med små og hurtige gennembrudsspillere og dygtige mellemdistance-skytter.

Esbjerg med forskellige forsvarsformationer: 6-0, 5-1 og skæv 5-1, der undervejs vil blive taget brug, når rytmen i kampene skal ændres. Odense med et stærkt 6-0-forsvar, der varieres ved at justere, hvor langt de fire midterste forsvarsspillere træder frem.

Esbjerg som det mest scorende hold og Odense som det hold, der lukker færrest mål ind. Odense med den klart bedste målvogter i Althea Reinhardt. Esbjerg med alle spillere klar til kamp. Odense uden Lois Abbingh, Larissa Nusser og Helena Elver. Samt Rikke Iversen, der er tvivlsom efter den fodskade, der sendte hende ud af den tredje semifinale.

Jeg tror, at det bliver tæt, men at Esbjerg går derfra som dansk mester. Forløsningen over at have sikret sig en Champions League-plads til næste år frigiver energi. Esbjerg har haft længere tid til restitution og forberedelse, og det bliver afgørende.

Ugens notabene

I herreligaen er man nu klar til semifinalerne. GOG møder Skjern og Aalborg møder BSH.

GOG er igen ved at være ved fuld styrke. GOG har været udfordret med skader og sygdom. Den eneste, der mangler, er Mathias Gidsel, og det forlyder fra Sydfyn, at han er begyndt at træne med i hallen. Midterforsvaret med Anders Zachariassen og Oscar Bergendahl er blevet bedre og bedre i løbet af sæsonen. De spiller med stor fart anført af Simon Pytlick, som har været denne sæsons store åbenbaring.

Efter Mathias Madsen har fået ansvaret for Skjern, har formkurven været opad gående. Specielt defensiven med en stærk Christoffer Bonde, som sikker sidsteskanse har været god. Samtidig har Eivind Tangen og Lasse Mikkelsen fundet et højt stabilt niveau angrebsmæssigt.

Men det er ikke nok For Skjern. GOG tager finalepladsen.

Aalborg er hårdt ramt af skader, men alligevel stærke nok til at sikre sig førstepladsen i sin slutspilpulje. Nøglen for Aalborg er Felix Claar, og han skal sammen med lederen Henrik Møllgaard spille stort i begge ender af banen. Men der stort pres på Aalborg. Misser de finalen, er de helt sikkert ikke i Champions League næste sæson. Det vil være en kæmpe skuffelse.

BSH er den store ubekendte. De har svinget meget i deres præstationer, men er blevet mere stabile som sæsonen er skredet frem. Hvis de skal have en chance mod Aalborg, skal Jacob Lassen vinde sine dueller for at skabe overtal i BSH’s angrebspil. Samtidig skal Johan Sjöstrand stå op til sit allerbedste.

Jeg er dog overbevist om, at Aalborg møder GOG i finalen.