Håndbold

- Det er jo et godt billede af en træner, der ikke er i balance

TTH's cheftræner åbner nu op om det stressforløb, der det seneste halve år har tvunget ham på sidelinjen.

1. juli 2022 bliver en stor dag for Søren Reinholdt Hansen.

For det bliver nemlig dagen, hvor håndboldtræneren atter kan kalde sig cheftræner for TTH Holstebro i den bedste danske håndboldrække. Et job, som han ellers ikke har været i stand til at bestride det seneste halve år, efter han i december 2021 måtte lade sig sygemelde med stress.

- Jeg står klogere på mig selv som menneske og derved også som træner. Jeg har fået en masse redskaber til at agere i det, og jeg glæder mig til at komme på gulvet igen til træning og kamp. Det er det sjoveste, og jeg føler, jeg er klar, siger Søren Hansen i et længere interview med TV 2 SPORT.

Mens Søren Hansen har været sygemeldt, har TTH Holstebro været igennem en af de mest turbulente sæsoner i klubbens historie. Storklubben fortsatte nemlig i høj grad den slingrekurs, som allerede var begyndt i efterårssæsonen med Hansen ved roret, og den vestjyske håndboldstolthed var tæt på at rykke ud af landets bedste håndboldrække.

Men TTH blev reddet i sidste øjeblik efter to nedrykningsplayoff-kampe mod HØJ Håndbold fra 1. division. Og Søren Hansen er klar igen efter sin sygemelding. Nu er der fokus på en ny sæson.

- Jamen, nu har jeg det jo rigtig, rigtig godt. Jeg kan mærke, efter alt det jeg har været igennem, at jeg er klar til at komme tilbage på gulvet, siger Søren Hansen.

En "skræmmende" oplevelse

Men selvom TTH og Søren Hansen nu ser ind i en ny sæson med friske øjne og med fornyet energi, har cheftræneren i løbet af det seneste halve år været så grueligt meget igennem.

For 3. december sidste år måtte TTH udsende en pressemeddelelse med beskeden om, at Søren Hansen var blevet sygemeldt med stress.

- Det har jo så været et halvt år, som jeg aldrig har prøvet før. Det har været meget specielt. Og også lidt skræmmende at opleve, at kroppen kan sige fra på den måde. Så jeg oplevede jo faktisk, at jeg ikke kunne kende mig selv i det første stykke tid, siger Søren Hansen.

Det er jo et meget godt billede af en træner, der ikke er i balance

Søren Reinholdt Hansen

Den ultimative konsekvens, sygemeldingen, kom efter en længere periode med stressrelaterede symptomer hos Hansen. Symptomer, der gik hånd i hånd med klubbens elendige resultater i begyndelsen af sidste sæson, der ellers kom på bagkant af en forrygende 2020/2021-sæson.

- Det første lille signal jeg fik, som jeg ikke helt lyttede til, var en trykken for brystkassen. Jeg følte, at der sad noget og trykkede hele tiden. Der var fuldt drøn på mange ting, så selvom der var en bevidsthed om, at det måske ikke var helt godt, tog jeg det alligevel ikke alvorligt nok til, at det skulle være med det samme. Efterfølgende kom der så noget med åndedrættet, hvor jeg simpelthen havde svært ved at trække vejret ordentligt helt nede i de dybe vejrtrækninger. Og det var selvfølgelig ikke rart at opleve.

Skive-kamp blev dråben

TTH Holstebro fik en dårlig resultatmæssig start på 2021/2022-sæsonen i håndboldligaen, hvor også skader og coronapandemien gav store udfordringer for klubben. Og presset steg på Søren Hansen.

Så da TTH 11. november 2021 slog ærkerivalerne fra Skjern, fik følelserne frit løb hos Søren Hansen. Til stor undren for ham selv.

- Vi havde faktisk en rigtig flot præstation på hjemmebane mod Skjern. Vores ærkerivaler. Jeg kunne mærke, at jeg var følelsesladet bevæget. Også mere end jeg normalt ville være, når vi slår Skjern, siger Søren Hansen, der også selv tidligere har været professionel håndboldspiller.

Men i den efterfølgende kamp i ligaen gik det så for alvor galt for den pressede træner. Her skulle TTH møde undertippede Skive, som Holstebro-klubben på papiret skulle vinde. Særligt når holdet lige havde besejret Skjern. Men sådan skulle det ikke gå.

TTH tabte 29-32 til Skive.

- Der kom mange tanker efter Skive-kampen. Altså ligeså stor glæde, der var efter Skjern-kampen, ligeså stor frustration var der efter Skive-kampen. Og det er jo et meget godt billede af en træner, der ikke er i balance. Hvis der er for store følelsesmæssige udsving. Vi skal kunne håndtere med- og modgang, men det må ikke påvirke for meget. Og det gjorde de to resultater i den periode. Jeg kunne ikke lægge det væk. Jeg sov dårligt. Og min trykken for brystet og åndedrætsbesvær tog til, siger Søren Hansen, der herefter tog en stor beslutning sammen med klubben:

- Det var en fælles beslutning om, at det ikke var sundt. Det var noget, vi skulle tage hånd om. Der var jeg glad for, at klubben var forstående, og at vi tog det, inden det gik fuldstændig galt. Det er jeg glad for.

Har lært meget undervejs

Da beslutningen om sygemeldingen endelig blev taget, ventede en ny udfordring og en ny hverdag for den normalt så travle håndboldtræner.

- Lige pludselig fik jeg at vide, at jeg skulle trække stikket og sætte mig ned og kigge ud i luften. Det var meget specielt og svært, og jeg var rastløs i den periode. Det var mærkeligt kun at skulle tænke på at trække luft ind. Det var en svær periode.

- Jeg fik tilknyttet en psykolog, og det var en kæmpe hjælp at tale med en, der er ligeglad med arbejde og håndbold, husker Søren Hansen.

Og samarbejdet med psykologen - og hele processen i det hele taget - har givet meget til Hansen som træner og menneske, nu hvor han ser tingene i et klarere lys "på den anden side."

- Jeg har fået en respekt for, at kroppen kan sige fra. Jeg er i god fysisk forfatning, men det her er ikke noget fysisk. Det er mentalt. Jeg har fået redskaber til at kunne håndtere det, siger Søren Hansen, der nu har tænkt sig at bruge sine oplevelser aktivt for at hjælpe andre:

- Elitesporten er drevet af mål, og vi bliver målt og vejet på det, vi leverer. Og det er et fedt arbejde, hvor man kan mærke, at man lever. Men samtidig kunne jeg godt tænke mig at vise en sårbarhed. At vi også er mennesker. Man skal Ikke være bange for at åbne op over for andre. Det, tror jeg, kan være et vigtigt budskab i en verden, som godt kan være lidt macho.

Søren Reinholdt Hansen har tidligere været otte år som spiller i TTH, og nu har klubmanden fire år bag sig som cheftræner for Holstebro-klubben.

I de seneste to måneder har han så på nedsat tid fulgt træninger og kampe i TTH Holstebro, og den 1. juli er han altså tilbage på fuld tid som cheftræner.