Håndbold

De magiske seks kvadratmeter 

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Voldsomt lyder det bestemt ikke. Tre meter i bredden og to meter i højden er netop definitionen af et håndboldmål.

Målmanden/målkvinden må sågar tage med alle kroppens elementer, så hvor svært kan det så egentligt være at forhindre den harpiksbefængte bold, der vejer cirka 450 gram og har en omkreds på knapt 60 centimeter, når det gælder herrer og fire centimeter mindre samt 100 færre gram, når det gælder kvinder.

Svaret er klart: Voldsomt svært i spillet med de mange afslutninger, og derfor taler vi eksperter og andet godtfolk ofte om, hvor stor betydning netop positionen og dermed forsvaret for de magiske seks kvadratmeter har.

Jeg er ganske sikker på, at næste års Final 4 også vil have dansk deltagelse

Denne uge blev ingen undtagelse. Målvogterredningerne stod i kø. Først i Odense, hvor Althea Reinhardt skulle bevise, at redningsprocenten på 15 procent fra opgøret i Esbjerg måtte være en enlig svale.

Svanen var enlig, og Odense-keeperen godt og vel doblede sin redningsprocent. Rikke Poulsen var en procent bedre, men det blev Poulsens problem, at hun havde de fleste redninger i 1. halvleg og næsten ingen i 2. halvleg.

Lige omvendt med Reinhardt, der toppede det hele i den tredje finales sidste 10 minutter.

Esbjerg-keepere havde intet modsvar i CL-semifinale

Historien har det med at gentage sig, og det skulle Henny Reistad og co. få at føle, da de lørdag tog udfordringen op mod Anne Mette Hansen og hendes mægtige Györ.

Jeg vover påstanden om, at Jesper Jensens udvalgte over lange stræk, var det bedste hold, men det forslår som skrædder i helvede, når verdens mægtigste klub stiller med intet mindre end tre keepere i den absolutte topklasse.

Laura Glauser kom ikke i spil, Silje Solberg stod fint med 34 procent, men da det så gjaldt for alvor, entrede veteranen Amandine Leynaud de magiske seks kvadratmeter og reddede syv af Esbjerg-spillernes sidste tolv afslutninger.

Du, kære læser, kan selv få lov til at regne den redningsprocent ud.

Rikke Poulsen og Dinah Eckerle havde intet modsvar, og dermed forsvandt den esbjergensiske finaledrøm.

Smuk CL-finale

Champions Leaguefinalen mellem storfavoritterne fra Györ og de forsvarende mestre fra Vipers Kristiansand blev en smuk oplevelse.

Vipers-træner, Ole Gunnar Gjekstad, har udført mirakler. Efter sidste sæsons triumf skiftede han vildt ud:

Farvel til Henny Reistad, Emilie Hegh Arntzen, Malin Aune, Linn Sulland, Jeanett Kristiansen, June Andenæs

Goddag til Isabelle Gulldén, Ana Debelic, Markéta Jeárábkova, Nerea Pena, Zsuzsanna Tomori, Lysa Tchaptchet Defo, Tuva Høve, Mina Hesselberg.

Fra det norske til en mere international hærskare. Coronaen og ekstra norsk tryghed hjalp til, men sikke et mesterstykke at få alle disse forskelligheder til at fungere som en enhed.

Györ-chef Ambrosio Martin var idéfattig, Gjekstad det modsatte. Gulldén og Mørk tænkte stort og effektfuldt, og da finalen gik ind i sin afgørende fase, udstyrede Gjekstad netop disse to med en ekstra markspiller, der reelt afgjorde finalen.

Selvfølgelig måtte også dette opgør have stor indflydelse af bevogtningen af de magiske seks kvadratmeter.

Dansk hold kommer i CL-semifinalen til næste år

Evigtunge 42-årige Katrine Lunde excellerede ud i afgørende favntag med den drilske harpiksbold. Holdt fast og kunne igen juble efter endnu en finaletriumf.

Magien omkring de magiske seks kvadratmeter vil fortsætte, så længe bolden er rund, og jeg er ganske sikker på, at næste års EHFCHL Final4 også vil have dansk deltagelse.

Gjekstad skal starte forfra. Gulldén stopper sin imponerende karriere, og en vis Mørk drager mod Vestjylland.

Løser han også den udfordring og vender tilbage til Champions Leagues Final 4 også i 2023, bliver jeg den første, der foretager et buk.

Ugens første NOTABENE.

Jeg har skrevet det før, og nu skriver jeg det igen. Med udgangspunkt i Sander Sagosens brækkede ankel i THW Kiels kamp mod Hamburg kan jeg igen konstatere, at de bedste spillere spiller for tit, og at restitution ikke prioriteres i tilstrækkeligt omfang.

Jeg skal helt tilbage til august-september 2020, før jeg kan registrere den sidste ferie for de bedste aktører.

Sommeren 2021 tilhørte OL, og dermed nærmer vi os altså to år uden kamppause.

Min dygtige kollega Jonas Kristensen har flere gange regnet sig frem til, at en spiller som Felix Claar spiller 80 kampe på en sæson!

Det holder ikke, og onsdagens drømmefinale mellem GOG og Aalborg tegner billedet tydeligt. Zachariassen og Gidsel tilbage efter store skader. Palmarsson, Sandell med flere stærkt tvivlsomme.

Rundt omkring i de europæiske håndboldlande vrimler det med skadede spillere.

Nogen må gøre noget. Skær ned på antallet af kampe, så spillernes karrierer kan forlænges og dermed give os muligheden for at nyde de mange dygtige spillere i længere tid.

Ugens andet NOTABENE

Går til Hans Lindberg. “Evigtunge” har jeg brugt én gang i dag. 42-årige Katrine Lunde gjorde sig fortjent til det prædikat, og det fortjener 40-årige Lindberg så sandelig også.

I søndagens sejr over Minden tog veteranen det stille og roligt i de første 30 minutter. Blot to scoringer blev det til, men så skal jeg da love for, at Lindberg satte scoringsturboen til i de sidste 30 minutter.

11 mål på 13 afslutninger endte opvisningen med, og et par af dem var så fortryllende, at jeg bare sad med et stille smil og så på.

Topscorer i LIQUI MOLY HBL er Lindberg naturligvis, men I får lige nogle vilde statistiktal:

228 scoringer på 268 forsøg. Scoringsprocent på 85,07. 117 straffemål på 127 forsøg. Effektivitet på 92,12. Dermed 111 scoringer i frit spil på 141 forsøg med en effektivitet på 78,72.

Imponerende.

Læg dertil, at Füchse Berlin-spilleren er en dygtig forsvarsspiller, der har udført sit svære forsvarsarbejde med blot fire udvisninger til følge. Endelig har Lindberg lavet ni tekniske fejl og serviceret sine medspillere med ni assists.

Endnu mere imponerende, og Hans Lindberg fortsætter naturligvis karrieren i den tyske hovedstad. Foreløbig frem til sommeren 2023.

Chapeau! Hats off!