Håndbold

Team Esbjerg trækkes i voldgiftsretten

Ifølge Håndbold Spiller Foreningen bryder Team Esbjerg kontrakten med Estavana Polman ved at udelukke hende fra eksempelvis træning.

Striden mellem Team Esbjerg og Estavana Polman fortsætter i voldgiftsretten.

I marts valgte Esbjerg at ”afslutte samarbejdet”, men Polman er stadig på kontrakt i klubben, og den kontrakt skal nu endevendes i voldgiftsretten.

Det bekræfter Håndbold Spiller Foreningens direktør Torben Vinther over for TV 2 SPORT.

- Som det har været tydeligt for mange, har der været en konflikt mellem Estavana og klubben. Den konflikt har Esbjerg forsøgt at løse ved at ekskludere hende fra træning og al mulig anden aktivitet omkring truppen. Det må man ikke ifølge standardkontrakten, siger Torben Vinther.

- Hun har fået besked på, at hun ikke længere må deltage i hverken træning eller andre aktiviteter omkring holdet. Eller sidde og se kampene med de skadede spillere. Hun er blevet tilbudt mulighed for fysisk træning og fysioterapi – men alt sammen på egen hånd. Det er ikke holdbart, tilføjer han.

Klubben er uenig

Efterfølgende har Team Esbjerg erklæret sig uenig med Håndbold Spiller Foreningens synspunkter og fortolkning af kontrakten.

- Efter vores opfattelse opfylder Team Esbjerg Elitehåndbold A/S de kontraktmæssige forpligtelser over for Estavana Polman, skriver klubben i en pressemeddelelse.

- Vi har gennem længere tid forsøgt at komme i dialog for at finde en løsning, der kunne hjælpe Estavana videre med hendes karriere, og i den forbindelse har vi blandt andet tilbudt at frigive hendes spillerlicens.

Team Esbjerg skriver samtidig, at klubben ikke har yderligere kommentarer.

Fik kort karantæne tidligere i år

Helt konkret er det punkt 4.2 i Dansk Håndbold Forbunds standardkontrakt, som Team Esbjerg ikke lever op til ifølge Håndbold Spiller Foreningen. Her står der:

Spilleren er forpligtet til at spille på det hold, hvortil han/hun udtages, uanset om kampen er led i officielle turneringer, er træningskampe eller pokalkampe. Spilleren er berettiget til at træne med førsteholdet eller hvor spilleren aldersmæssigt er tilhørende, og kan dermed ikke henvises til at træne med lavere rangerede hold.

Første del er ved første øjekast interessant, fordi JydskeVestkysten har beskrevet, at Estavana Polman tidligere i år nægtede at gå på banen i en Champions League-kamp. Det blev løst med en mindre karantæne, hvorefter Esbjerg skrev, at ”parterne er enige om at lægge det hændte bag sig og i fællesskab arbejde for klubbens bedste.”

Får sin løn - men træner for sig selv

Polman var derfor tilbage i aktion den 7. februar, men i marts valgte klubben som nævnt at afslutte samarbejdet. Inden da udtalte bestyrelsesformand Bjarne Pedersen:

- Vi har kontrakt med Estavana Polman frem til 30. juni 2023, og den løber vi ikke fra. Hun vil få sin løn udbetalt, som hun skal, og der sker det i praksis, at Estavana kommer til at træne individuelt for sig selv. Hun får en fysioterapeut på sig, så hun kan lave fysisk træning, men hun er ikke en del af truppen.

Så hun kommer ikke til at sidde med resten af førsteholdstruppen inde i hallen?

- Estavana er ikke en del af førsteholdstruppen, så jeg tror, det giver sig selv.

Beskytter spillere mod isolation

Men kontrakten gælder endnu, lyder det fra Torben Vinther, og derfor bryder Esbjerg punkt 4.2 ifølge Håndbold Spiller Foreningen.

- Vi forholder os til, at Estavana har et år tilbage af sin kontrakt, og som udgangspunkt ønsker hun at blive i Esbjerg. Hvis det ikke er muligt, så skal de finde ud af, hvordan de kan afslutte samarbejdet. Lige nu har Esbjerg valgt en løsning, som ikke holder.

- Den her del af kontrakten er lige præcis udformet for at imødegå situationen, hvor en klub skulle blive træt af en spiller og ekskludere dem, så spilleren de facto sættes på sidelinjen indtil, vedkommende bliver så træt af det, at man giver op og finder noget andet. Det er vi nødt til at beskytte ikke bare Estavana Polman, men alle andre håndboldspillere imod.

Det forventes, at sagen først behandles i voldgiftsretten i løbet af august.

Umiddelbart er der tre løsninger:

  1. Esbjerg og Polman bliver enige om en pris for at købe hende ud af kontrakten
  2. Esbjerg og Polman bliver enige om en transfer (køb eller leje) til en anden klub
  3. Esbjerg og Polman genoptager samarbejdet