Ny harpiksfri bold vil sætte sporten 10-15 år tilbage, mener landstræner

U18-spillerne ved VM har vænnet sig til en ny bold uden harpiks. Landstræner Jesper Jensen mener ikke, at den forbedrer sporten.

Håndboldspillerne ved U18-slutrunden i Nordmakedonien har fået sig et ærefuldt hverv.

De har fået til opgave at teste en af de første udgaver af en ny håndbold, hvor det ikke er meningen, at man skal smøre hænderne ind i klistret harpiks, inden man skal gribe og kaste.

Vi vil se et tilbageslag på 10-15 år i forhold til, hvordan man spiller håndbold

Jesper Jensen, dansk landstræner

Julie Scaglione, der er U18-landsholdspiller for Danmark og til dagligt spiller for Ikast Håndbold, havde mulighed for at teste den harpiksfrie bold af inden ungdomsslutrunden under en træningskamp mod Norge.

Og hun kunne berette om nogle klare forskelle i forhold til den normale bold med det klistrede stads.

- Der har selvfølgelig været nogle udfordringer ved det. Det er jo på ingen måde det samme som at spille med harpiks.

- Vi er jo blevet reddet af harpiks mange gange, hvis bolden ikke lige har ligget, hvor den skulle. Og når vi skyder, bliver bolden også tit trukket af harpiks. Så det er helt sikkert en tilvænningsting, som er ret stor, siger Julie Scaglione til TV 2 SPORT.

Få fordele

Selvom man tilsyneladende ikke bare kan skifte fra den ene bold over til den anden, er der også nogle fordele, mener hun.

- Jeg synes, at den er bedre at drible med. Og den er også forholdsvis god i forhold til mange af de samme ting, der er med harpiksboldene. Så jeg synes også, at der er mange gode ting ved den. Helt sikkert.

Flemming Dam Larsen, der er træner for det U18-landshold, der lige nu tester bolden ved VM, fortæller, at han også rynkede lidt på brynene over bolden i starten. Men efter de første kampe med bolden er han blevet overrasket.

- Jeg har også været meget skeptisk, da vi startede, men jeg må sige, at jeg er blevet meget positiv. Det er egentlig ikke et tema for de andre hold, når vi taler med dem. Jeg synes også, at IHF har grebet det fint an og har sørget for, at boldene ikke er pumpet for hårdt. Jeg ser måske næsten færre tekniske fejl, end hvis det var en harpiksbold.

Hører ikke hjemme på internationalt niveau

Jesper Jensen, der er landstræner for de danske håndboldkvinder, mener, at bolden er et rigtig godt forsøg. Han mener dog, at harpiks er en grundpille i sporten og hører til.

- Jeg synes, at spillet bliver anderledes (uden harpiks, red.). Og det minder om spillet for næsten 15-20 – måske 30 år siden, hvor den tekniske del bliver mindre. Jeg synes ikke, at niveauet er det samme ved U18-VM. Vores fløjspillere laver ikke så mange tekniske skud – det er mere stereotype afslutninger. Og ja, der er færre tekniske fejl, fordi de har vænnet sig til det, siger Jesper Jensen.

- Harpiks er efter min mening en del af udviklingen, og det sjove ved håndbold er, at man kan udvikle sig. Så for interessen tror jeg, at vi vil se et step back (tilbageslag, red.) på 10-15 år i forhold til, hvordan man spiller håndbold, og det tror jeg ikke, at man kan være interesseret i.

Vil gøre sporten mere global

Den internationale håndboldforbund, IHF, skriver i et skriftligt svar til TV 2 SPORT, at den for nuværende kun vil blive brugt på ungdomsniveau, så man kan analysere og forbedre bolden i de kommende år.

IHF understreger, at den harpiksfrie bold er et langtidsprojekt.

- Men vil vi se en håndboldfremtid uden harpiks? Ideelt set, ja. Men vi kan ikke understrege nok, at der vil gå år med analyser, inden dette sker. Vi vil ikke introducere en harpiksfri bold til en seniorturnering, før den er helt klar til det, skriver Dietrich Späte, der formand for IHF’s træner- og metodekommission.

At fjerne harpiks fra håndbolden har ifølge IHF det formål at gøre sporten mere global, da det ikke er tilladt at bruge harpiks i flere lande, fordi der blandt andet er store rengøringsomkostninger ved at fjerne det igen, mens harpiks heller ikke er tilladt i alle haller.

Mange ting bliver svære, siger Rej

Den danske landsholdstjerne Mia Rej fik ved en landsholdssamling også mulighed for at spille med den harpiksfrie bold, da ungdomslandsholdsspillerne trænede ved siden af.

Jeg frygter, at den bliver svær at håndtere

Mia Rej om den nye bold

Hun forklarer, at bolden er lidt mindre, end hun er vant til, men ser dog også straks nogle udfordringer.

- Det bliver sværere at skyde rigtig hårdt, fordi du skal have godt greb om bolden, og det bliver også sværere at lave tekniske skud, fordi du har ikke lige harpiksen til at give den det sidste skru. Det tager toppen af finurlighederne, siger Mia Rej til TV 2 SPORT.

- Jeg håber ikke, at det bliver en seniorbold. Det vil i hvert fald på en eller anden måde ændre spillet, men det kan jo også være, at en lang tilvænningsperiode vil gøre, at man vænner sig til det og vil kunne gøre de samme ting. Men umiddelbart er mit førstehåndsindtryk, at det vil påvirke spillet i en negativ retning.

- Jeg frygter, at det kan have ret stor indflydelse. Jeg tror, at der kommer meget sved på bolden, og selvom den angiveligt skulle være svedabsorberende, frygter jeg, at den bliver svær at håndtere, når der er 14 spillere, der sveder, som skal have bolden, siger Rej.

IHF skriver, at boldene har været under udvikling siden 2014, og de skriver, at boldene også er testet under ”våde forhold,” som Mia Rej henviser til.

U18-slutrunden bliver lige nu afholdt i Nordmakedonien, hvor der spilles kampe fra 30. juli til 10. august.