Nærliggende at sætte spørgsmålstegn ved Pytlicks job, siger analytiker

Senioranalytiker Stanis Elsborg siger, at Jan Pytlick i Saudi-Arabien bliver en del af et propagandaapparat, der fremmer sport og politik.

Han havde egentlig besluttet sig for, at det var slut med håndbolden.

Men pensionsplanen blev efter et par måneder udsat, da Jan Pytlick blev kontaktet af Saudi-Arabien. De manglede en ny håndboldlandstræner og inviterede ham til flere samtaler. De er nu endt ud i en aftale, og Pytlick er allerede i gang med sit nye job.

Jeg har en klar holdning til det. Den vil jeg bare holde for mig selv

Jan Pytlick om kritikken af Saudi-Arabien

Det er dog ikke kun håndboldsporten, som træneren igen bliver en del af. Stanis Elsborg, der er senioranalytiker i organisationen Play the Game, der arbejder for ytringsfrihed, åbenhed og demokrati i international sport, fortæller, at Pytlick også bliver en del af noget langt større.

- Jan Pytlick kan have mange gode grunde til, hvorfor han tager sådan et job. Det, man bare skal gøre sig klart, er, at han bliver en del af det propagandaapparat og maskineri, som Saudi-Arabien har kørt de seneste par år, hvor sporten indgår i meget velstrukturerede og sofistikerede strategier, som går langt ud over sporten og er politiske projekter. Og det bliver Jan Pytlick også en del af, siger Stanis Elsborg.

Organisationerne bærer en del af ansvaret

Senioranalytikeren siger dog også, at det ikke kun er Jan Pytlick, der kan kritiseres for at fremme et land som Saudi-Arabien, der er kritiseret for sine brud på menneskerettighederne. Det er først og fremmest sket som følge af flere store sportsorganisationers handlinger.

- Vi skal passe på, at vi ikke kommer til at skyde efter alverdens atleter eller trænere, fordi så får vi travlt de næste par år, fordi de her stater fylder ekstremt meget i idrætsverdenen. Vi skal kigge på organisationerne, som lægger store sportsbegivenheder der – FIFA, UCI og håndboldverdenen, der lægger klub-VM dernede, siger Elsborg.

- Men det er klart, at man også skal kigge på det enkelte individ, som bliver en del af det her maskineri, og så er det helt nærliggende også at sætte spørgsmålstegn ved det.

Jan Pytlick fortæller til TV 2 SPORT, at han selvfølgelig har gjort sig tanker omkring netop disse ting.

- Selvfølgelig har jeg gjort mig nogle overvejelser, men jeg har besluttet ikke at kommentere på de ting, fordi der bliver sagt så meget i medierne i forhold til det. Derfor har jeg valgt at sige, at jeg fokuserer på det sportslige, og det andet holder jeg for mig selv. Jeg har en klar holdning til det. Den vil jeg bare holde for mig selv, siger Pytlick.

Hvad er problemet ved Saudi-Arabiens indtog?

Ifølge Stanis Elsborg er problemet ved Saudi-Arabiens indtog i sportens verden, at det er for at dække over noget andet alvorligt.

- Det handler først og fremmest om, at Saudi-Arabien gerne vil pynte sig med lånte fjer i idrætsverdenen og blive sat i forbindelse med noget andet end deres menneskerettighedskrænkelser, siger analytikeren.

- Der er også et andet problem, hvor de her autoritære stater langsomt trænger ind i sportsverdenen og kommer til at præge den med de værdisæt, de har. Det er et værdisæt, som ikke bygger på det, som vi synes, at idrætten skal bygge på – nemlig demokrati, ytringsfrihed og åbenhed. Det er et topstyret styreform, der er autoritær, og hvor der ikke er plads til åbenhed og ytringsfrihed.

Lyn-analyse

Det har Jan Pytlick gennemtænkt, det her. Han ønsker så ikke at kommentere på det, men han er efter min bedste overbevisning helt klar på, at selvfølgelig bliver du sat i spidsen for propaganda. Og det her drejer sig jo så om håndbolden i Saudi-Arabien. Som Stanis Elsborg er inde på, så er Jan Pytlick et forbandet godt navn. Det overrasker mig også, at Jan Pytlick vil foran den propagandavogn. Det er jo en individuel stillingtagen, som jeg ikke skal tage stilling til i forhold til Jan Pytlick. Jeg forstår det ikke, men sådan er der så meget, jeg ikke forstår.

Senioranalytikeren fortæller, at Saudi-Arabiens indtog i sportsverdenen sker langsomt og over en bred pallette. De er allerede i Formel 1, e-sport, fodbold, golf – og faktisk også allerede i håndboldverdenen, hvor klub-VM de seneste år har været afholdt i landet.

Stanis Elsborg mener, at Jan Pytlick er en brik i Saudi-Arabiens fremmarch.

- Det er klart, at med Jan Pytlicks meritter, og det, han har stået for i håndboldverdenen, er han selvfølgelig en kæmpe gevinst for Saudi-Arabien at få fat i, når man vil ind i en ny sportsgren. Der er Jan Pytlick et stort navn i håndboldverdenen. Der er han en stor gevinst for Saudi-Arabien, siger Elsborg.

Jan Pytlick overtager jobbet fra franske Didier Dinart, der forlod posten tidligere i år.

Det kommenterer jeg ikke på. Hvad man tjener, er en privat sag

Jan Pytlick om økonomien

En god økonomi i det

Ifølge senioranalytikeren kommer Saudi-Arabien med en stor national investeringsfond i ryggen – og de er altså klar til at bruge de penge, der skal til.

Jan Pytlick forklarer da også selv, at der er en økonomi i det, som der i alle landstrænerjobs, men at det ikke var det vigtigste for ham.

- Udover at økonomien altid skal være i orden, så var der også det håndboldmæssige. Og det vigtigste er nok, at Saudi-Arabien skal spille VM til januar. Jeg har prøvet rigtig meget igennem min karriere, og det var en kæmpe drøm for mig at stå ved et herre-VM. Muligheden dukkede op, og det var helt klart dét, der trak mest i den retning, at jeg ville sige ja til det, siger Pytlick til TV 2 SPORT.

Hvor ligger det her job økonomisk i forhold til andre?

- Det kommenterer jeg ikke på. Hvad man tjener, er en privat sag. Men det er klart, at et land som Saudi-Arabien selvfølgelig har en økonomi at gøre med. Der er selvfølgelig den økonomi, man får i løn – noget andet er også de økonomiske kræfter, de har som forbund og landshold. Der ligger nogle kæmpestore beløb i at kunne forberede sådan et hold. Der er selvfølgelig en god økonomi i det, siger landstræneren.