Håndbold

Norges landstræner raser mod internationalt forbund

Islandske Thorir Hergeirsson, der er landstræner for Norges kvindelandshold i håndbold, raser mod Det Internationale Håndboldforbund, IHF.

Håndboldspillerne ved U18-slutrunden i Nordmakedonien tester lige nu en helt ny harpiksfri håndbold.

De kvindelige U18-spillere tester dermed en af de første udgaver af en ny håndbold, hvor man ikke skal smøre hænderne ind i klistret harpiks.

Det er en form for diskrimination

Thorir Hergeirsson, landstræner for Norges håndboldkvinder

Konceptet har mødt kritik fra flere sider, heriblandt den danske landstræner Jesper Jensen, og nu ytrer den norske kvindelandstræner, Thorir Hergeirsson, også sin utilfredshed.

Den 58-årige islænding forholder sig ikke så meget til selve idéen. Han er mere vred over timingen og symbolikken.

- Det er under al kritik at teste det ved et mesterskab. Det er dårligt for pigerne, der spiller, og det er også interessant, at det bliver testet på piger. Hvorfor gøres det ikke på drenge? Det er et signal, der ligger lidt i kulturen hos lederne i IHF (Det Internationale Håndboldforbund, red), siger Hergeirsson til norske VG.

Diskrimination mod kvinderne

Håndbold uden harpiks kan være med til at gøre vedligeholdelse og rengøring af haller nemmere, og boldene har været under udvikling siden 2014.

Hergeirsson finder det heller ikke umuligt, at konceptet på et tidspunkt i fremtiden kan blive implementeret, men det vil, ifølge ham, kræve en række markante ændringer i sporten, før det giver mening.

Den islandske landstræner retter i stedet sin kritik mod IHF, som efter hans mening nedprioriterer kvinderne ved at lade dem være forsøgspersoner til en slutrunde.

- Det er en form for diskrimination, helt klart. Der bliver gjort en stor indsats på kvindesiden, som der ikke bliver gjort på herresiden - for eksempel ved at afprøve unge og uerfarne dommere ved mesterskaber, lyder det fra landstræneren.

Ifølge VG har IHF ikke ønsket at forholde sig til kritikken fra Thorir Hergeirsson.

U18-slutrunden for kvinder, hvor konceptet testet, spilles fra 30. juli til 10. august.