Pytlick bliver landstræner for Saudi-Arabien

Jan Pytlick er allerede startet i jobbet som landstræner for Saudi-Arabiens herrelandshold i håndbold.

Den mangeårige håndboldtræner Jan Pytlick er tilbage på sidelinjen efter mere end et halvt års fravær.

De kommende måneder skal han give Saudi-Arabiens håndboldherrer den bedste optakt til VM næste år, og arbejdet er allerede i fuld gang. Lige nu er Pytlick i Tyrkiet sammen med sit nye hold.

- Vi har egentlig kørt en dialog over flere måneder. Og så har de fremlagt de planer, de har med landsholdet, som var rigtigt spændende.

- Jeg tænkte, at det kunne være sindssygt spændende og en stor udfordring at komme til en anden kultur og andre måder at gøre tingene på, siger hovedpersonen, der har skrevet en kontrakt på et år, til TV 2 SPORT.

I Tyrkiet forbereder Pytlick og det saudiarabiske herrelandshold sig til Islamic Solidarity Games, der bedst kan betegnes som et mini-OL for muslimske lande.

Holdet er allerede kvalificeret til VM i januar qua deres præstationer ved Asian Games tidligere i år.

Saudi-Arabien er kendt for at krænke menneskerettighederne på flere parametre. TV 2 SPORT har spurgt Jan Pytlick til den del, men han har ikke ønsket at kommentere på det. Emnet er behandlet i artiklen herunder.

Var pĂĄ hĂĄndbold-pension, men...

Jan Pytlick blev i november sidste år fyret i SønderjyskE som følge af svingende resultater i herreligaen.

Måneden forinden havde den nu 55-årige fynbo meldt ud, at han ville stoppe trænergerningen efter sæsonen.

Men for nu er pensionsplanerne skrinlagt.

- Jeg var egentlig fuldstændigt besluttet på at skulle stoppe, men så gik der nogle måneder, og jeg gik lidt og vurderede, hvad der skulle ske i forhold til fremtiden.

- Så kom det her tilbud, og jeg takkede egentlig nej første gang og sagde, at det ikke havde min interesse, fordi jeg var egentlig færdig med håndbold, men de blev ved med at presse på og fremlagde deres planer.

- Det kriblede lidt i maven på mig, fordi det var så anderledes, end jeg var vant til. Havde det været et hold i et hvilket som helst europæisk land tror jeg ikke, jeg havde sagt ja til det, siger Jan Pytlick.

"Selvfølgelig er der økonomi i det"

Saudi-Arabien er notorisk kendt for at tilbyde økonomisk lukrative kontrakter, og den del forsøger Pytlick heller ikke at skjule.

- Selvfølgelig er der økonomi i det. Det er klart, siger den saudiarabiske landstræner, der dog ikke vil ud med, hvor meget han tjener.

- Det kommenterer jeg ikke på. Hvad man tjener er en privat sag. Men det er klart, at et land som Saudi-Arabien selvfølgelig har en økonomi at gøre med.

- Der ligger nogle kæmpestore beløb i at kunne forberede sådan et hold. Der er selvfølgelig en god økonomi i det, siger han.

VM-drøm fylder mest

Udover økonomien og ønsket om at prøve noget helt andet, har en særlig drøm også været årsagen til, at Jan Pytlick valgte at takke ja.

- Jeg har prøvet rigtig meget igennem min karriere, og det var en kæmpe drøm for mig at stå til et herre-VM, siger Jan Pytlick.

Det er ikke første gang, Saudi-Arabiens herrelandshold i håndbold har en dansk landstræner.

Fra 2009-2011 stod Lars Friis-Hansen i spidsen for holdet. Det efterfølgende år var det nuværende Odense Håndbold-træner Ulrik Kirkely.

Ved VM i Polen og Sverige i januar næste år er det saudiarabiske landshold i gruppe B sammen med Frankrig, Polen og Slovenien.