Håndbold

Håndboldpræsident får advarsel for Rusland-kritiske udtalelser

Kåre Geir Lio, der er håndboldpræsident i Norge, har modtaget en advarsel fra Det Internationale Håndboldforbunds etiske kommission.

Et par uger efter at Rusland invaderede Ukraine - mere specifikt tilbage i starten af marts - kom Kåre Geir Lio med en udtalelse, der nu får konsekvenser.

Den norske håndboldpræsident tillod sig at kritisere Sergei Shishkaryov, der er håndboldpræsident i Rusland, og hans logistikvirksomhed Delo, der var hovedsponsor for kvindernes Champions League.

Jeg står ved det og tager ikke det her for seriøst

Kåre Geir Lio, håndboldpræsident Norge

Sergei Shishkaryov og håndboldforbundet i Rusland indberettede efterfølgende Kåre Geir Lio til IHF (Det Internationale Håndboldforbund, red), der nu er vendt retur.

IHF har besluttet at give Kåre Geir Lio en officiel advarsel for at komme med udtalelser, der er i strid med IHF's etiske retningslinjer.

- Enkeltpersoner bør ikke foretage sig handlinger, der kan påvirke IHF's omdømme eller håndbold generelt, skriver forbundet i afgørelsen ifølge norske VG.

Sergei Shishkaryov er kendt for at være tæt på på Vladimir Putin, mens virksomheden Delo også har været til gavn for den russiske præsident.

Få uger efter Kåre Geir Lios udtalelser valgte IHF at fjerne al profilering af Delo i forbindelse med kvindernes Champions League.

Formand står fast

Den norske håndboldpræsident tager advarslen med ro i sindet, og han fortæller til VG, at han på ingen måde fortryder, hvad han sagde.

- Jeg står ved det og tager ikke det her for seriøst. Jeg tager advarslen til efterretning og står godt i det her, fortæller han.

Uddybende forklarer Kåre Geir Lios, at han ikke helt ved, hvad advarslen konkret betyder. Men han han er klar over, at han muligvis skal vælge sine ord lidt mere med omhu den kommende tid.

Afsluttende gør den norske håndboldpræsident det klart, at hele det norske håndboldmiljø stod bag hans udtalelser.