Håndbold

Stortalent afviser Danmark - miniput er blevet for gode

Danmark har tidligere hentet Johan Hansen på Færøerne. Men nutidens store talenter vil ikke gå samme vej.

Danmark, Spanien, Frankrig og … Færøerne?!

Håndboldelskere kan lige så godt lære det. Det lille ørige mod nord er på vej til at knække koden til spillet med harpikskuglen. Se bare på nedenstående bedrifter, som alle er fra det sidste halve år.

  • U18 og U20-herrerne var med til EM som debutanter
  • Undervejs slog U20-holdet Danmark – det var historisk
  • U18-kvinderne var med til VM for første gang
  • Herrernes A-landshold nåede VM-playoffkampe mod Tyskland i januar

- Udviklingen er eksplosiv. Lige nu kan de spille lige op med store nationer – særligt på ungdomsniveau. Det er fandeme vildt, siger Bent Nyegaard.

Jeg kunne aldrig finde på at skifte til Danmark

Óli Mittún, færøsk stortalent

Resultaterne runger blot ekstra i Atlanterhavet, når man tager med i ligningen, at indbyggertallet ikke er meget over 50.000. 2.500 af dem spiller håndbold.

Her er forklaringen

Men hvorfor dælen går det pludselig så godt? Vi har spurgt Sonni Larsen, der var landstræner for det færøske herrelandshold fra 2017 til 2021. Han er for nylig blevet ansat som landstræner for Færøernes kvinder.

Ifølge ham kan forklaringen koges ned til tre punkter.

Styr på økonomien: - Vi skal bare 10-12 år tilbage for at finde en konkurs i håndboldforbundet. Her var der ingen stabilitet. Nu er omsætningen på over otte millioner om året. Der er kommet styr på økonomien, og det gør, at der er penge til landsholdssamlinger, arbejde med ungdomsspillere og fuldtidsansatte omkring holdene.

Inspiration fra udlandet: Spillestilen er blevet moderniseret. Den er gået fra at være låst til dynamisk, flydende og mere kreativ. Det skyldes, at man har kigget mod udlandet – særligt Island og Danmark. Spillestilen er meget 1-mod-1-baseret, og afleveringerne skal ligge tæt på forsvaret, fordi der ikke er tale om de største spillere.

Nærheden i det lille samfund: - De unge spilleres rollemodeller er utroligt tæt på dagligdagen. I H71, der er den største klub på Færøerne, er de bedste spillere på seniorniveau alle trænere på et yngre hold. Så unge har daglig adgang til stjernerne, så de kan drømme om at opnå det samme. Det hele er meget nært. Nogle gange står præsidenten i håndboldforbundet endda og laver mad til landsholdssamlinger.

En tur til udlandet

Som et resultat af det målrettede arbejde er de færøske spillere også begyndt at komme til udenlandske klubber. Og det kan være afgørende for, at udviklingen fortsætter.

Det mener danske Peter Bredsdorff-Larsen, der har været landstræner for Færøerne siden 2021, hvor han overtog fra Sonni Larsen.

- Jeg bliver kontaktet af klubber og trænere, fordi de har fået øjnene op for, at der er en særlig talentmasse på Færøerne.

- De vil komme til endnu bedre klubber i de kommende sæsoner. Det vil gavne færøsk håndbold, siger Peter Bredsdorff-Larsen, der bliver suppleret af Bent Nyegaard:

- Det går den vej, det skal. Det skaber inspiration, når nogle af de unge færøske talenter kommer til Europa.

Danmark har stjålet talenter

Lige nu hedder de to største talenter i færøsk håndbold Óli Mittún og Elias á Skipagøtu. De er 17 og 20 år, og så er de fætre.

Førstnævnte lavede 80 mål i 7 kampe ved U18 EM, der sluttede i søndags. Her blev han også kåret som turneringens mest værdifulde spiller.

Tidligere hed et af Færøernes største talenter Johan Hansen. Han byttede Færøerne ud med Danmark og har siden haft en rolle på det danske landshold. Udsigten til at spille på internationalt niveau med fædrelandet var ikkeeksisterende i hans tid.

Men Danmark skal ikke regne med at kunne gafle nutidens stjerner. Det fortæller Óli Mittún til TV 2 SPORT.

- Det kunne jeg aldrig finde på. Jeg er fra Færøerne, og jeg vil rigtig gerne repræsentere mit eget land. Og jeg synes, at niveauet bliver højere og højere på Færøerne. Det er skævt at repræsentere Danmark, når jeg er fra Færøerne, siger Mittún.

Hvordan kan de skifte til Danmark?

Færøerne er en del af Rigsfællesskabet, og det betyder, at færøske spillere kan vælge at stille op for det danske landshold.

Der gælder dog flere regler:

  • Hvis en spiller har spillet u-landskampe for Færøerne, skal vedkommende vente seks måneder, før han/hun kan spille for det danske A-landshold.
    • Spilleren kan i så fald ikke spille u-landskampe for Danmark.
  • Hvis en spiller har spillet A-landskampe for Færøerne, kan vedkommende først repræsentere Danmark, når han/hun ikke har spillet en A-landskamp for Færøerne i tre år.

Kilde: EHF

Ekspert ser fornuften

Håndboldekspert Bent Nyegaard har fuld forståelse for stortalentets holdning.

Med den seneste tids resultater i færøsk håndbold in mente giver beslutningen også mening rent sportsligt.

- Det, der sker nu, er så spændende, og de begynder at være inden for en knivsbredde af at kunne komme med til et mesterskab. Det var ikke det, Johan Hansen kiggede ind i.

- Knægtene har set, hvad de kan med deres fædreland. Det er en drøm, de vil afsøge som færinge.

EM i 2024? Måske...

Óli Mittún fortæller, at ønsket om at spille for Færøerne bunder i én drøm: At stå til en slutrunde med A-landsholdet for første gang i landets historie.

- Jeg tror, vi kan komme med til EM-slutrunden allerede i 2024. Det skal nok komme til at lykkes en dag i hvert fald, siger stortalentet.

Det er i det hele taget det næste store mål for færøsk håndbold, fortæller landstræner Peter Bredsdorff-Larsen.

- Drømmen er at stå til et stort seniormesterskab en dag. Tegningen til det er der, men det er meget unge spillere, der har bærende rollen, så tiden skal arbejde for os, siger den færøske landstræner.

Færøernes næste mulighed for at komme med til en slutrunde er i 2024, hvor EM afholdes i Tyskland. De er havnet i kvalifikationspulje med Rumænien, Ukraine og Østrig. Den sammensætning får Nyegaard til at tro på avancement.

- Jeg kan godt forstå, de har en drøm om EM 2024. Rumænien, Ukraine og Østrig. Det er fine hold. For fem år siden havde man ikke spekuleret på andet, end at de skulle blive nummer fire i den pulje. Nu kan drømmen måske gå i opfyldelse i 2024, siger Bent Nyegaard.