Håndbold

To ekstra video-regler tilføjet før den nye håndboldsæson

Dommerne får i den nye sæson udvidet deres muligheder for at se video i flere situationer.

Artiklen er opdateret den 2. september 2022, efter dommerne også har fået mulighed for at se video, hvis de er i tvivl, om en afslutning rammer målvogteren i hovedet eller ej.

Tætte håndboldkampe må aldrig blive afgjort af en forkert dommerkendelse i de sidste sekunder.

Det kan ingen næppe blive uenige om, og nu får dommerne mere hjælp til at undgå forkerte kendelser i de sidste, afgørende sekunder af en kamp. I hvert fald, når kampen bliver sendt direkte på tv.

Det giver jo ikke nogen mening, når vi nu har muligheden at tjekke en situation på video, at en kamp så bliver afgjort på et forkert dømt straffekast tre sekunder før tid

Jørn Møller, regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund

Fremover må dommerne nemlig bruge video i de sidste 30 sekunder af en kamp, hvor de er i tvivl om et straffekast, eller om en spiller har begået en teknisk fejl i forbindelse med en scoring.

- Vi har ændret det efter en lang drøftelse i IHF (Det Internationale Håndboldforbund, red.) og EHF (Det Europæiske Håndboldforbund, red.), hvor vi nu har harmoniseret reglerne, siger Jørn Møller, regelfortolker i Dansk Håndbold Forbund (DHF) og en af dem, der også er med til at formulere de internationale spilleregler som medlem af en regelgruppe i IHF.

- Det giver jo ikke nogen mening, når vi nu har muligheden at tjekke en situation på video, at en kamp så bliver afgjort på et forkert dømt straffekast tre sekunder før tid, forklarer Jørn Møller.

Må se video i 12 konkrete tilfælde

Siden 2018 har dommerne i de danske håndboldligaer - i tv-kampe - haft mulighed for at se en situation igennem på video, hvis de har været i tvivl om den korrekte kendelse. Men der har også været situationer, hvor dommerne ikke har haft lov at se video, selv om de gerne ville. Det er nemlig ikke alt, dommerne må gå ud og se video på.

Det oplevede spillerne fra Herning-Ikast (nu Ikast Håndbold) i sidste sæsons 2. DM-bronzekamp mod Viborg, hvor kampens dommere dømte angrebsfejl på norske Ingvild Bakkerud i de sidste sekunder, hvor hun ellers havde sendt bolden i mål til 24-24 - og dermed sikret DM-bronze til Herning-Ikast, der havde vundet den første kamp.

En kampafgørende og hårfin kendelse, som Herning-Ikast-spillerne ville have dommerne til at tjekke på video, men det tillod reglerne dengang ikke. Du kan se situationen i videoen her:

Viborg fik trukket en angrebsfejl i allersidste sekund.

Da dommerne efter kampen var på besøg i TV 2 SPORTs nedtaktsstudie og endelig fik lejlighed til selv at gense situationen, fastslog de dog, at de ikke ville have ændret deres kendelse, hvis de havde fået lov at se den på video under kampen.

Udover reglen om de sidste 30 sekunder har dommerne fremover også lov til at se video, hvis de er i tvivl, om en afslutning rammer målvogteren i hovedet eller ej.

Med de to nye tilføjelser til videoproff-reglerne er der nu 12 situationer i tv-kampe, hvor et dommerpar kan vælge at se video. Reglerne gælder både i Danmark og internationalt.

 1. Mål eller ikke mål - har bolden krydset mållinjen helt?
 2. Mål eller ikke mål - er tiden udløbet, inden bolden har krydset mållinjen helt?
 3. Alvorlige eller usportslige aktioner - en situation uden for dommernes synsvinkel, og uden bolden er i nærheden
 4. Diskvalifikation - hvis der er tvivl om, hvilken spiller der skal straffes med en diskvalifikation
 5. Konfrontationer på banen - i tilfælde af konfrontationer på banen, der involverer mere end to spillere, og hvor dommerne er i tvivl om, hvem der skal straffes
 6. Rødt eller blåt kort - hvis dommerne er i tvivl, om en spiller skal have en udvisning eller rødt eller blåt kort
 7. Skuespil - hvis dommerne er i tvivl, om en spiller spiller skuespil
 8. Sidste 30 sekunder - hvis dommerne er i tvivl om en straffekastsafgørelse i de sidste 30 sekunder eller er i tvivl, om en spiller, der scorer inden for de sidste 30 sekunder, har begået en teknisk fejl
 9. Elektronisk Team timeout - hvis der er tekniske problemer med den elektroniske Team timeout, og der opstår tvivl om, hvem der trykkede på knappen, og hvem der var i boldbesiddelse, da det skete
 10. Fejludskiftning - i tilfælde af fejlagtig udskiftning eller overtallig spiller på banen, der ikke tydeligt er identificeret fra dommerbordet
 11. Protest - i de tilfælde, hvor der opstår en situation, der kan føre til en protest
 12. Bold i hovedet - i tilfælde, hvor dommerne er i tvivl, om bolden rammer målvogteren i hovedet

I Danmark er det kun i tv-kampe på TV 2 og TV 2 SPORT, at dommerne kan bruge videoproff. Det skyldes, at det er billederne fra TV 2s produktion af kampen, som bliver brugt til videoproff-systemet.

Tre markante ændringer af spillereglerne

Videoproff-ændringerne er langtfra den eneste ændring i regelbøgerne til den kommende sæson.

DHF har også sagt ja til at teste en helt ny regel for det internationale håndboldforbund IHF i forbindelse med lodtrækningen før en kamp, hvor det bliver afgjort, hvem der begynder med bolden og i hvilken ende af banen.

- Hvis du kigger i spillereglerne i dag, er det sådan, at spilleren, der vinder lodtrækningen, både får fordelen af at kunne vælge banehalvdel og at begynde med bolden i anden halvleg. Det ændrer vi nu, så spilleren kan vælge enten, hvem der skal begynde med bolden, eller vælge banehalvdel, forklarer Jørn Møller.

- Og det betyder så, at spilleren, der taber lodtrækningen, får lov til at vælge enten banehalvdel, eller hvem der skal begynde med bolden, alt afhængig af, hvad vinderen af lodtrækningen vælger, forklarer regeltolkeren.

- Det kører vi en test på i Danmark i den kommende sæson og ser, hvordan det fungerer, siger Jørn Møller.

Allerede i november vedtog IHF tre væsentlige ændringer af spillerreglerne, som nu er trådt i kraft til den nye sæson. Det drejer sig om færre afleveringer i forbindelse med passivt spil, om skud i hovedet på målvogteren og om hurtigere opgiverkast, som - ifølge eksperter - kan få stor betydning for spillet.

De tre ændringer kan du læse mere om ved at klikke på artiklen herunder: