Håndbold

Nyegaard spår stor nedtur for Danmarks mest vindende klub

Håndboldekspert Bent Nyegaard har taget et kig på de 14 hold i kvindeligaen og rangeret dem.

I 33 år har Viborgs håndboldkvinder været med fremme, når sæsonens afgørende kampe i den bedste håndboldrække for kvinder er blevet spillet.

Men sådan bliver det ikke i år, lyder den opsigtsvækkende spådom nu fra TV 2 SPORTs mangeårige håndboldekspert Bent Nyegaard.

Det bliver en enorm mental udfordring at rejse holdet i denne sæson

Bent Nyegaard om Viborg HK

Han tror ikke, at Danmarks mest vindende håndboldklub i historien - 14 DM-guld og 10 pokaltitler - formår at ende i top-8 i den kommende sæson og dermed kvalificere sig til slutspillet i kvindeligaen.

I stedet har Nyegaard placeret DM-sølvvinderne fra forrige sæson på en niendeplads i sit bud på, hvilke placeringer de 14 hold i ligaen ender med, når sæsonen slutter i maj 2023.

Sådan slutter holdene ifølge Bent Nyegaard

 1. Team Esbjerg
 2. Odense
 3. Ikast 
 4. Nykøbing Falster
 5. Silkeborg-Voel
 6. Horsens
 7. Aarhus United
 8. København 
 9. Viborg HK
 10. Randers HK
 11. Ringkøbing
 12. Skanderborg 
 13. SønderjyskE
 14. Ajax København

- De er jo vildt hårdt ramt. De mangler ikke bare Kristina Jørgensen og Line Haugsted, der er rejst til udlandet. Lærke Nolsøe er gravid, og efter sæsonen smutter Anna Kristensen også, opremser Nyegaard.

Landsholdsspillerne Kristina Jørgensen og Line Haugsted er skiftet til henholdsvis franske Metz og ungarske Györ.

- Det bliver en enorm mental udfordring at rejse holdet i denne sæson, og truppen har slet ikke samme kvalitet som tidligere. Og så er kampen om at komme med i det slutspil bare tæt med mange rigtig gode hold, forklarer TV 2-eksperten i sin vurdering.

Herunder kan du læse ekspertens gennemgang og analyse af alle 14 hold og få forklaringen på, hvorfor han spår lige nøjagtig dit favorithold den placering, han gør.

Nyegaards sæsonoptakt

Kvindeligaen 2022/23

1.

Team Esbjerg

- Vi er top-6 i verden.

Team Esbjergs træner, Jesper Jensen, er ikke i tvivl. Sidste sæson var hans mandskabs bedste nogensinde.

- Vi burde have sikret os det danske mesterskab, og så vandt vi vores pulje i Champions League og kom i Champions League Final4, konstaterer cheftræneren, der også kender grunden til, at hans kvinder afviklede en så flot sæson:

- Henny Reistad havde de kompetencer, der gjorde, at alle blev adskillige procenter bedre. Det flyttede os fra Europas nummer 10-12 stykker til top-6.

Når mesterskabet så alligevel ikke kom i hus, er der mange roser til den store modstander fra Odense Håndbold.

25 sejre af 26 mulige i grundspillet imponerer Jesper Jensen, der anerkender en enorm kampkultur hos Ulrik Kirkelys mandskab.

En x-faktor gør det ikke umuligt - men næsten - at vinde mesterskabet.

- Althea Reinhardt er helt i særklasse i ligaen og såmænd også blandt de allerbedste i verden, vurderer Jensen.

Mesterskabet skal til Esbjerg, og Nora Mørk bliver spilleren, der for alvor kan og skal skabe den merværdi, der gør det muligt.

Reistad gjorde alle bedre, og nøjagtig det samme vil Nora Mørk, med det ekstraordinære blik for, hvor destinationen på en given aflevering vil gøre mest ondt på et forsvar, være kvinde for.

Reistad og Mørk bliver en voldsom udfordring for alle. Reistad skaber overtallet, og Mørks fornemme håndboldhjerne foretager analysen, hvem der skal drage nytte af de åbne rum. Skal det være Breistøl, Tranborg eller de fysisk stærke stregspillere, Mortensen, Ingstad eller Heindahl?

Der tegner sig et billede af, at diverse forsvar står over for beslutningen, hvad er bedst for os - pest eller kolera.

Jesper Jensen kan stadig huske, hvor presset hans mandskab var forud for DM-finalerne, hvor kun en DM-titel kunne sikre Champions League-deltagelse, medmindre et wildcard blev tildelt.

Alt endte som bekendt godt.

Henny Reistad & Co. behøver ikke tænke grundspil.

Top-6 i verden vinder det danske mesterskab.

Foto: Team Esbjerg

2.

Odense Håndbold

Cheftræner i Odense Håndbold, Ulrik Kirkely, er ikke en mand af store ord, men denne lørdag formiddag overraskes jeg alligevel.

Cheftræneren vil i DM-finalen og skrive historie ved at vinde den for tredje gang i træk.

Ikke nok med det. Han er også træt at være smidt ud af to 1/8-finaler i Champions League. Først til Vipers Kristiansand og sidst til Brest Bretagne.

Marginalt ganske vist, men det er en stor ambition at komme til en 1/4-finale, der jo ligger så åbenlyst en my fra det helt store, nemlig Champions League Final4.

Vejene dertil er meget naturligt belagt med både brosten og stop sticks, men det forhindrer ikke cheftræneren i at være meget tilfreds med det, han har set de sidste par måneder.

Et Odense-hold, der skal finde nye forsvarsveje efter farvellet til Kamilla Larsen.

Tonje Løseth er udset som afløseren, og hun har ifølge Kirkely gjort et meget positivt indtryk.

Sammen med Rikke Iversen og Maren Aardahl ser det ud til at have styrket den odenseanske defensiv.

Ikke bare defensivt, men også offensivt omkring Housheer, Rej og Højlund har der været lovende takter.

Generelt et forbedret Odense-mandskab, der blandt andet har brugt tiden på flere dages træningssamarbejde med Györ, og Kirkely fornemmer, at hans mandskab er i en bedre forfatning end i sidste sæson.

Dog ikke uden problemer. Freja Cohrt har knæproblemer, og det længe ventede Helena Elver-comeback står ikke lige for døren. Et par måneder endnu, inden Elver for alvor kan træde i karakter, vurderer Odense-chefen.

Lois Abbingh har termin slut september og ventes derfor tidligst tilbage i december.

Alt afgøres i det sene forår 2023.

Kirkely kan sagtens få sin europæiske ambition opfyldt.

Til gengæld kommer til at knibe med den tredje DM-titel i træk.

Den napper Jesper Jensen og Team Esbjerg.

Ulrik Kirkely må tage til takke med andenpladsen.

Odense Håndbold bliver nummer 2.

Foto: Odense Håndbold

3.

Ikast Håndbold

Nu skal den første titel i hus.

Kasper Christensen er helt klar i spyttet, da han endnu en gang må konstatere, at også sidste sæson endte med et 'lige ved og næsten'.

Sarah Iversen og hendes veninder har over de sidste par sæsoner ikke bare truet, men også slået de to fyrtårne - Esbjerg og Odense - men aldrig, så det udløste metallets fineste karat.

Holdet emmer af både erfaring, talent og kvalitet. Det er lykkedes at forlænge kontrakterne med helt centrale figurer som anfører Skogrand, Sarah Iversen, Simone Petersen og Emma Lindqvist.

Kontinuiteten er således på plads. Det gælder også for træner Kasper Christensen, der kigger frem mod 2026, og derfor giver det mening, at cheftræneren og klubben har kig på deltagelse i Champions League inden 2025.

Som bekendt er der flere veje til det forjættede land, og derfor er der blandt andet stort fokus på at vinde grundspillet.

Alt drejer sig om økonomi. Blandt andet derfor er deltagelsen i Champions League så vigtig. Dels fordi der er økonomi i det, men også, fordi det er det, de bedste spillere efterspørger.

Netop de bedste er et tema ude på Heden. Ikast Håndbold mangler stadig at præsentere ”den store transfer”, som er lykkedes så fornemt hos de fyrtårne, som Skogrand & Co. skal forbi for selv at kunne kalde sig et fyrtårn.

Cheftræneren vil fortsætte med at udfordre sine modstandere med adskillige forsvarsvarianter. 7 mod 6-spillet vil fortsat være et strategisk våben, og Ikast Håndbold vil fortsat være en forbandet og irriterende modstander for både Esbjerg og Odense.

Jeg underkender ikke de øvrige, men ingen har for alvor klassen til at true de tre store.

En eventuel titel skal hentes i EHF European League.

Det danske mesterskab er stadig et stykke væk, men jeg udelukker ikke muligheden for at vinde grundspillet, som stort set ville være at sammenligne med et dansk mesterskab.

Ikast Håndbold bliver nummer 3 og får endnu en bronzemedalje.

Foto: Ikast Håndbold

4.

Nykøbing Falster Håndbold

De drømmer stort i Nykøbing.

For blot et halvt år siden slog bestyrelsesformand John Brædder fast, at NFH skulle være dansk mester i 2025.

For en lille måneds tid siden skrev falstringerne kontakt med Estavana Polman.

I sommerens løb har cheftræner Jakob Larsen købt så godt og grundigt ind, at han nu råder over hele otte bagspillere.

På herresiden sammenlignede jeg i sidste sæsons optakt Fredericia HK med selveste Telekom Veszprém, der notorisk er holdet med tredobbelt dækning på stort set samtlige pladser.

Den sammenligning holder ikke på kvindesiden, så her må sammenligningen gå på Györi Audi ETO KC, der også per definition råder over et hav af spillere.

Måske endda rettidig omhu, for det er ikke nogen hemmelighed, at med Viborg HK's farvel til store profiler begynder kampen om den fjerdeplads, der indtil for nylig virkede uopnåelig, at være i spil.

Som altid ønsker cheftræneren at være innovativ og omstillingsparat.

6:0 med fysisk stærke Stine Eiberg og Sofie Flader som centrumsfigurer. 5:1 med Elma Halilcevic i front. 7:6 med vurderingsspecialister som Svele, Kristiansen og Polman og med en fysisk stærk stregspiller som Sofie Bardrum er bare nogle af de godter, modstanderne skal forberede sig på

DNA'et – den voldsomme fart og den store risikovillighed – ændres der ikke på.

Spørgsmålstegn er der også.

Hvor står Estavana Polman? Netop nu er hun skadet. Jeg er ret sikker på, at elegantieren ikke når sit tidligere tårnhøje niveau, men mindre kan også gøre det, for hun vil altid være en vurderingsspiller af Guds nåde.

Det er lige før, jeg vil sige, at hvis Jakob Larsen er dygtig nok - og i denne sammenhæng - drejer det sig meget om at holde alle glade, når spillerne er så mange.

Lykkes projekt ”vi er alle glade”, og lykkes Polman med et rimeligt comeback, vil fjerdepladsen være i spil.

Jeg giver det et skud.

NFH bliver nummer 4.

Foto: NFH

5.

Silkeborg-Voel KFUM

Kæmperisiko er et must.

- Vi vil hellere score plus 30 mål per kamp end at stå og fedte med tingene og holde modstanderen i begyndelsen af 20’erne.

- Stærkt forsvar omkring Mathilde Kristensen og Line Skak, og så prioriterer vi at have Sofie Bæk med på en fløj, da hun er selve identifikationen af fart og risikovillighed.

Cheftræner Jacob Andreassen har stået i spidsen for hele hurlumhejet i 17 år, og så længe det er med ham ved roret, bliver det måden at angribe tingene an på.

Andreassens analyse godtgør, at på trods af villigheden til risiko - sågar kæmperisiko - laver hans hold ikke flere fejl end de umiddelbare konkurrenter.

Derfor er han også klar i mælet, når talen falder på evnen til at kvalificere sig til slutspillet.

- Sidste sæson blev vi nummer 6, og om vi bliver nummer 4, 5, 6, 7 eller 8, betyder mindre.

Fakta er, at Silkeborg-Voel er et slutspilshold.

Noget tyder på, at cheftræneren har læst det rigtigt. Målmandsduoen Idéhn/Bonde har kapaciteten til at igangsætte det hurtige spil, og når det kommer til det stationære spil, er der også tegn på både udvikling og kvalitetsforbedring.

Eira Aune er i konstant udvikling, og kollegaen i modsatte side - Helene Kindberg - ikke mindre. Sofie Bæk er fortsat ikke ”den gamle” Bæk, men formkurven er stadigt stigende.

Cheftræneren er ikke til masser af bekymring, men ihukommende, at Ann Grete Nørgaard ikke bare var god for 150 mål, men også for et vinderinstinkt, der stadig kan høres i Jysk Arena, er han helt på det rene med, at flere af Nørgaards tidligere holdkammerater har en ikke ubetydelig opgave at håndtere.

De etablerede kan løse opgaven, og sammen med stortalentet Thea Rasmussen og hjemvendte Andrea West Bendtsen bør der være lige nøjagtig den mentale kapacitet, der for de fleste vil gøre Silkeborg-Voel til en ubekvem modstander.

Silkeborg-Voel bliver nummer 5.

Foto: Silkeborg-Voel KFUM

6.

Horsens Håndbold Elite

Budgettet skriger efter value for money.

Jan Leslie er ikke kendt for at pakke tingene ind. Således heller ikke denne fredag middag efter endnu en træningsseance.

Med et budget på den rigtige side af 5 millioner meldes der ikke bare ud om en slutspilsplads. Top-6 er signalet fra Horsens Elite Håndbold, og jeg får klart fornemmelsen af, at sigtet er top-4, der ville betyde en historisk plads i semifinalen.

Innovation er vejen til de gyldne palmer. Cheftræneren vil veksle mellem forskellige forsvarsformationer, allehånde angrebsopstillinger, 7 mod 6 i såvel stationært som i startangreb med meget mere.

Modstanderne skal aldrig føle sig sikre, når de træder op i kamp mod kvinderne i de gule trøjer.

Fra Sando og Rompen, forsvarende de 2x3 kvadratmeter målramme, til den effektive og fysisk stærke stregspilsduo i Bodholt og Tamara Haggerty, videre til spilstrategen Laura Damgaard i skøn forening med venstrehænderne Nina Dano og Maria Holm, og ikke at forglemme Anette Jensen og Kristin Thorleifsdottir, der - skadesbetinget - endnu ikke har spillet deres mange kvaliteter, siger jeg bare: Pas på derude!

Den gule fare skal tages mere end alvorligt.

15 spillere er på kontrakt, og Leslie kan altid finde villige sparringspartnere, så alle træningsseancer oser af kvalitet.

Innovation er kodeordet, men tag ikke fejl. Cheftræneren higer og søger samtidig efter den struktur og disciplin, der ikke giver modstanderne for mange fordele.

Nogle prioriterer anderledes, men vær ikke i tvivl. Leslie vil se hurtigere spil, og det betyder fuld satsning på to-vejs-spillere, så der ikke skal spildes tid på udskiftninger.

Strategien er klar, og jeg tror, at Laura Damgaard & Co. er parate til at opfylde målsætningen om en top 6-placering.

Horsens Elite Håndbold får value for money og bliver nummer 6.

Foto: HH Elite

7.

Aarhus United

Best of the rest...

... er sætningen, du skal fremføre, hvis du for alvor vil have cheftræner i Aarhus United, Heine Eriksen, op i det røde felt.

F… ordet ligger lige først på cheftrænerens tungebånd, for han vil under ingen omstændigheder have sådanne tanker til at cirkulere i sin trup.

Indstillingen er klar. Eriksens hold har altid en chance, uanset modstander, og ambitionen vil altid - og skal altid - være at jagte de hold, der ligger foran én selv.

Slutspillet glippede i sidste sæson, og det må ikke ske igen.

Cheftræneren godtgør, at det er et stærkere hold - både spillemæssigt og mentalt – han sender på banen. Sidste sæsons gode indkøb i skikkelse af Thea Stankiewicz og stregkæmpen Katarina Berens er op til denne sæson suppleret med norske Marlene Aambakk, som Eriksen har store forventninger til, Anna Berger Wierzba og så ikke mindst Sabine Englert.

Måske allervigtigst: Det lykkedes for klubben at fastholde sidste sæsons helt store lederfigur, Mathilde Neesgaard.

Spilstrategien har ikke ændret sig. Fart og tempo er forsat nøglebegreber. Ikke mindst set i lyset af de nye regler for opgiverkast.

Netop det med farten passer som fod og hose til de lidt vildere typer. Stankiewicz, Wierzba, Neesgaard, der alle har enormt mod. Spørgsmålet bliver så bare at styre modet og finde de rigtige situationer at være modige i.

Konkurrencen er benhård i jagten på slutspillet. Englert & Co. skal lægge ét af disse hold bag sig: Nykøbing, København, Viborg, Horsens, Silkeborg-Voel - hvis slutspilsdrømmen skal gå i opfyldelse.

Mange ting skal lykkes, men især to hæfter jeg mig ved.

Kan Mathilde Neesgaard spille så gudeagtigt igen - 204 scoringer kombineret med 129 assists er immervæk noget at leve op til?

Kommer Sabine Englert og brænder den helt store sæson af efter det triste farvel til Ikast Håndbold?  

Bliver svarene ja, er der slutspil til Aarhus United.

Jeg tror på det.

Derfor bliver Aarhus United nummer 7.

Foto: Aarhus United

8.

København Håndbold

Ny strategi. Ny direktør, Louise Svalastog. Ny cheftræner, Rasmus Overby. Et hav af nye spillere med Stine Jørgensen i spidsen.

Nyt, nyt, nyt. Jeg skal love for, at der er rørt godt rundt i den københavnske håndboldsuppe.

Den gamle Frederiksbergdreng, Rasmus Overby, er tilbage, hvor det hele startede, nemlig i og omkring Frederiksberghallerne, og han definerer selv strategi 2.0 således:

Langsigtet målsætning ud fra devisen: Mere dansk, skabe mere selv med udgangspunkt i at udvikle talenter i eksempelvis FIF og dét i skøn forening med det kortsigtede krav om at kunne lave resultater i verdens bedste liga.

Sådan.

Det sværeste kunststykke af alle: Udvikl samtidig med at vinde.

Udgangspunktet ser ikke helt skævt ud.

Stine Jørgensen er vendt hjem fra sin tyske udflugt, og hun bliver det helt store omdrejningspunkt. Omgærdet af rigtige København Håndbold DNA-kvinder som Maria Lykkegaard, Sofia Hvenfelt og Louise Føns.

Tyske landsholdsspillere er der også blevet plads til. Silje Brøns - dansk/tysk - skal styre slagenes gang i ledtog med Stine Jørgensen, og så bliver det også et goddag til Katharina Filter, som cheftræneren ikke tøver med at kalde ligaens mest eksplosive målmand.

Cheftræneren står i det dilemma, som mange trænere kan nikke genkendende til:

Holdet skal magte flere forsvarsformationer og skal også kunne håndtere modstanderes 7 mod 6-spil, en giftig kontrafase, et kvalitativt returløb, masser af angrebskombinationer og selvfølgelig et effektivt 7 mod 6-spil.

Problemet er naturligvis, at tiden er knap, og den dygtige træner - og sådan én er jeg sikker på, at Rasmus Overby er - finder den helt rigtige balance i forhold til, hvor meget nyt holdet og den enkelte spiller kan håndtere.

Startprogrammet kunne københavnerne have ønsket sig bedre. 4 første kampe: Horsens (H), Odense (U), Ajax (H), Esbjerg (U).

En mere end svær start i verdens bedste liga.

København Håndbold sniger sig lige med i slutspillet.

På plads nummer 8

Foto: København Håndbold

9.

Viborg HK

Viborg HK's nye virkelighed.

Verden er generelt i forandring. Jakob Vestergaards håndboldverden er i total forandring.

60 afslutninger i en håndboldkamp er snarere normalen end undtagelsen. 40 af disse har i de forgangne sæsoner været lagt i hænderne på Kristina Jørgensen, Line Haugsted og Moa Högdahl.

De to førstnævnte er rejst til henholdsvis Frankrig og Ungarn, mens Högdahl slider med en slem fodskade.

Ikke nok med det. Lærke Nolsøe er i lykkelige omstændigheder, og for at gøre ondt værre bliver det sidste sæson med stortalentet Anna Kristensen som sidste skanse.

Større forandring mindes jeg ikke at have set i en topklub som Viborg HK.

Jakob Vestergaard får brug for alle sine evner udi psykologisk og mentalt at få sit hold til at tro på fremtiden. 

De mange afslutninger er nu lagt i hænderne på Enkerud, Petrén og Rivas Toft.

Ikke nok med det. Defensiven har også været styret af netop trioen Jørgensen, Haugsted og - ja, du gættede rigtigt, kære læser - Högdahl.

Cheftræner Vestergaard kan da også konstatere, at lige nu spiller hans hold som nat og dag. Væk er sikkerheden, kontinuiteten og det indbyrdes kendskab, der de seneste sæsoner har gjort Viborg HK til en frygtet modstander.

Det fysisk stærke forsvar er blevet svagere. Bedste bud på de styrende 3'er-positioner er nu lagt i hænder og fødder på Hald og Rivas Toft, der ikke kan klare sig i forhold til mange stregspilleres fysik. Derfor må de ty til mere offensive positioner, og det tager tid at indarbejde.

Alt er ikke sort, selv om nat og dag-præstationer pudsigt nok ikke vinder alt for mange kampe.

En forstærket målmandsduo har set dagens lys. Anna Kristensen har længe været den lysende stjerne, og hun får nu hjælp af veteranen Mathilde Juncker.

Konkurrencen er benhård, og konkurrenter står klar til at udnytte traditionsklubbens svagheder.

Den faste plads blandt landets fire suverænt bedste er uden for rækkevidde.

Cheftræneren er klar i spyttet. Målsætningen hedder slutspil.

Det lykkes ikke.

Viborg HK bliver nummer 9.

Foto: Viborg HK

10.

Randers HK

Annus Horribilis.

For cheftræner Ole Bitsch, spillere og klub i det hele taget blev sæsonen 2021-22 én, de helst havde været foruden.

Truende konkurs. Midt i sæsonen tvunget farvel til profiler som Kristin Thorleifsdottir og Mai Kragballe. Efter sæsonen også farvel til yderligere profiler i Julie Pontoppidan, Sidsel Mejlvang og Monika Kongsgaard.

Alligevel er der ingen tøven, da jeg ringer til cheftræneren og forklarer ham, at jeg leder efter en nedrykker. Han sætter ord på grinet og siger:

- Ro på, Nyegaard. Trods udfordringer er vi konkurrencedygtige.

Efter en længere snak er jeg overbevist. Et hold, der kan håndtere så mange udfordringer og alligevel komme helskindet ud på den anden side, har nærmest fået skudt mental styrke ind i blodbanerne.

Vejen til overlevelse – og det erkender Bitsch netop at være faktuelt – skal gå gennem et setup, der rummer ekspertkompetencer udi mentaltræning, sundhed, fysik og målmandsspil.

Budgettet er ikke steget. Snarere halveret – i omegnen af den beskedne halvanden million. Det til trods fremhæver Bitsch masser af kvalitet. Fra mål, hvor en gammel kending er tilbage. Stephanie Andersen er næsten alderspræsident i en meget ung gruppe, der trods ungdommen allerede har erhvervet sig vigtig ligaerfaring.

Aia Raadshøj med den flotte fysik og det hårde skud. Måske en Line Haugsted in spe. Christina Pedersen er en mere end kapabel styrmand, og højrebackerne Anne Berggren og Nicoline Olsen har både fart og iderigdom.

Apropos fart. De hurtige fløje Schaar, Degn og Orkild passer som fod i hose til det, cheftræneren gerne vil: FREMAD.

Bitsch er nemlig helt på det rene med, at det ikke bliver det tonstunge skyts, der skal sikre overlevelsen, men i langt højere grad den fart, han dagligt prøver at give endnu mere kvalitet.

Annus Horribilis kommer ikke to år i træk.

Randers HK bliver nummer 10.

Foto: Randers HK

11.

11.

Sidste sæson smed jeg Ringkøbing Håndbold under bussen og sendte dem direkte ud af Bambusa Ligaen.

Det fandt Jesper Holmris og hans veninder sig ikke i. Godt nok måtte de i afgørende duel mod TMS Ringsted for at sikre sig adgang til endnu en sæson blandt de bedste, men i de kampe var vestjyderne aldrig truet.

Den første svære sæson i ligaen er således overstået med bravur.

Succesen har ikke ført til de store ændringer. Pengene er ikke blevet flere. Den gode million er, hvad cheftræneren har til rådighed. Rekruttering er fortsat en udfordring, da klubben ikke råder over hverken et U17- eller U19-hold, og der skal tænkes i alternative træningsstrategier, da ikke mange af spillerne bor i Ringkøbing.

Derfor afvikles nogle træningsenheder i samarbejde med eksempelvis Ikast.

Truppen er blevet en tand bredere, og mentalt er holdet blevet klart stærkere, konstaterer cheftræneren.

Skabelonen til noget fornuftigt er til stede.

Jane Mejlvang, Marigona Hajdari og Julie Holm er en trio, der har vist dens værd. Stregspillet omkring Alberte Simonsen – på sidste sæsons All-Star hold – og Nanna Hinnerfeldt har afgørende kvalitet.

Én af sidste sæsons helt store spillere, Camilla Faartoft, holder pause, og det har fået Holmris på jagt efter en ekstra bagspiller. Valget er faldet på islandske Lovisa Thomsen, der har vist sit potentiale på det islandske landshold, hvor hun er spilleren med næstflest scoringer.

På målmandsposten har Holmris været nødsaget til at reagere. Det absolutte førstevalg, Elin Thorsteinsdottir, er ude i op til et halvt år med en hofteskade. Linnea Björkman fra svenske Skuru IK træder ind, men ingen tvivl om, at det samlet svækker vestjyderne.

Det muliges kunst holder vand, og Mejlvang & Co. holder sig flydende også i sæsonen 2022-23.

Ringkøbing Håndbold bliver nummer 11.

Foto: Ringkøbing Håndbold

12.

12.

Det midtjyske smørhul.

Geografi er en afgørende del, når spillere skal beslutte sig for, hvor deres håndboldfærdigheder skal komme til udtryk.

I Sønderjylland og Ringkøbing skriger de efter spillere, der vil syd- og vestpå for at folde sig ud.

Ganske anderledes i 8660 Skanderborg, hvor cheftræner Jeppe Vestergaard ligefrem taler om et smørhul, når det gælder om at trække spillere til.

Mirakelmager er den en gode Vestergaard nok ikke, men alligevel er det nu femte sæson, talentfabrikken huserer blandt de bedste.

På intet tidspunkt har budgettet rundet de 300.000 kroner, og alligevel lykkes det år for år at undgå at få den berømte røv til at lande på ligaens direkte nedrykningsplads.

Lad mig lige understrege, at det med r…. er cheftrænerens egen formulering.

Ej heller forskrækkes Vestergaard over endnu en sommer, hvor udskiftningerne har været mange. Faktisk er det klubbens DNA: Udklække talenter til de kan flyve, og så ellers tilbage i træningssalen og udvikle videre.

Helt uden erfaring og rutine er Vestergaards mandskab slet ikke. Mathilde Storgaard og Sarah Vest Kirkeløkke står for tredje år i træk og styrer det ganske forsvar. Stine Kristensen har netop passeret de 100 ligakampe, spilstyrer Cecilie Mørch går i gang med sin 10. ligasæson, og med stortalentet Thea Rasmusens farvel lykkedes det at hente Line Berggren Larsen i Aarhus United, og minsandten om det ikke også lykkedes at få Emma Friberg med seks års ligaerfaring til at satse på det midtjyske smørhul.

Det sammenspillede forsvar tillader flere togter væk fra 6:0-formatioen, hvilket skal give flere kontrascoringer, og cheftræneren har lovet sig selv, at han også i den disciplin vil være mere modig.

Eventuelle skader bekymrer ikke. Med landets bedste U-19 hold står der altid afløsere klar.

Jeg fortalte Vestergaard, at jeg ledte efter en nedrykker. Svaret var, at han sjældent oddsede, men at jeg ikke behøvede at rette blikket mod det midtjyske smørhul.

Så det gør jeg ikke.

Skanderborg Håndbold bliver nummer 12.

Foto: Skanderborg Håndbold

13.

SønderjyskE

Sporene skræmmer.

Sidst SønderjyskE kvindehåndbold var i landets bedste række, satte klubben en kedelig rekord.

Aldrig tidligere var et hold rykket ud med 0 point, men den tort måtte de gæve sønderjyder lide i sæsonen 2015-16.

Historien kommer med garanti ikke til at gentage sig, men at cheftræner Peter Nielsen og hans udvalgte kommer til at slide som bersærker for at overleve den altid udfordrende første sæson blandt de bedste, hersker der ingen tvivl om.

Cheftræneren gør selv opmærksom på sporene, der skræmmer, og med udgangspunkt i holdets startprogram kan der godt blive lidt fokus på det historiske 0.

Se bare her holdets syv første kampe: Silkeborg (U), Esbjerg (H), Ikast (U), Viborg (H), Aarhus (U), København (H), Nykøbing (U) - inden Skanderborg Håndbold kommer på besøg i kamp otte.

Hvem sagde udfordrende, men Peter Nielsen har stor tiltro til sit hold, selv om han anerkender, at det mentalt kan blive hårdt at gå fra mange sejre til ditto nederlag, måtte det ske.

Budgettet er flot og lander lige midt imellem to og tre millioner. Samtidig er der hentet masser af ligaerfaring ind til truppen. Louise Ellebæk og Lea Hansen er kommet til fra Silkeborg-Voel, ligesom der er store forventninger til Olivia Simonsen, der støder til fra Ikast.

En stærk stregduo kan og skal være et spillemæssigt omdrejningspunkt. Josefine Dragenberg fra Holstebro Håndbold og Ricka Gindrup bliver de fysiske garanter for hårdt og kontant forsvarsspil, ligesom 7 mod 6-spillet også skal kreeres ud fra deres forudsætninger.

- Vi vil dø for at være blandt de bedste, slår cheftræneren fast.

- Vi har lige forlænget med Celina Hansen og Katja Johanssen, og de er i den grad afgørende for vort ”aldrig give op-DNA”

Nielsen glæder sig også til at se spilstyrende Sarah Paulsen udvikle sig blandt landets bedste.

Godt nok skræmmer sporene, men der bliver lige nøjagtig point nok til sikre sig en sæson mere i landets fornemmeste række.

SønderjyskE bliver nummer 13.

Foto: SønderjyskE

14.

Ajax København

Det lakker mod ligaenden.

Ajax København går ind i sin sjette sæson i landets bedste håndboldrække. Også i sidste sæson imponerede de københavnske kvinder igen og igen.

Med den nye træner Rasmus Poulsen i spidsen blev det til en flot og sikker tiendeplads i grundspillet, og i kvalifikationsspillet delte to gange Stine – Jørgensen og Lønborg – sammen med især Sofie Bardrum øretæver ud en masse.

Når jeg antyder, at ligaeventyret kan være ved at gå på hæld, er det netop, fordi de tre ovennævnte profiler har valgt nye græsgange.

Trioen stod for ikke mindre end 50 procent af de scorede mål og ikke mindre end 70 procent af de assists, holdet leverede i den forgangne sæson.

Det efterlader cheftræneren med en gevaldig udfordring, og det netop i et år, hvor kampen om at undgå plads 14 er ubønhørlig hård.

Kandidaterne er mange. Oprykkerne fra SønderjyskE, Skanderborg Håndbold, Ringkøbing Håndbold og Randers HK hedder de umiddelbare udfordringer for Rasmus Poulsen og hans sejrsvante kvinder.

Poulsen ryster ikke på hånden, men fæstner sin lid til, at der stadig er masser af ligaerfaring i hans trup.

Mathilde Nielsen og Simone Pedersen bliver fortsat det forsvarsmæssige omdrejningspunkt. Til at redde eventuelle kastanjer ud af ilden står dygtige Sarah Nørklit klar i målet, og hun får nu sågar kvalitativ assistance af Natasja Clausen, der er tilbage efter barsel.

Skytter er fortsat en mangelvare, og derfor bliver der spillet masser af franske bevægelser, så duelspillet prioriteres.

Strategien forudsiger, at der godt må satses lidt mere. Alt skal ikke være så rammestyret, og her glæder cheftræneren sig blandt andet til at se tilbagevendte Maja Eiberg, der har både stor fart og mod, når de afgørende slag skal slås.

Bavnehøjhallen er fortsat stedet, hvor Sarah Nørklit & Co. føler sig bedst tilpas.

11 af sidste sæsons 15 grundspilspoints blev hentet i de trygge rammer.

Det ændrer ikke på, at ligaeventyret slutter i foråret 2023.

Ajax København bliver nummer 14. 

Foto: Ajax København

Den nye ligasæson i kvindeligaen begynder tirsdag aften med to kampe - Team Esbjerg mod Ajax København og Silkeborg-Voel mod oprykkerne fra SønderjyskE.

Den første tv-kamp fra kvindeligaen bliver sendt lørdag den 3. september, hvor seerne vil kunne følge opgøret mellem Odense og København direkte på TV 2 PLAY klokken 17.55.