Håndbold

- Det er modigt, siger Nyegaard om nyt tiltag

For første gang nogensinde har DHF valgt at offentliggøre dommernes karakterer og interne rangering.

Se Aalborg-Nordsjælland lørdag klokken 15.50 på TV 2 og TV 2 PLAY

Deres præstationer bliver ofte diskuteret lige så meget - eller mere - end spillernes, men fremover bliver det ikke kun ud fra mavefornemmelser på tribunen, at håndboldfans kan snakke om dommerne.

Der er en risiko for, at presset på nogle af dommerparrene bliver større

Bent Nyegaard, håndboldekspert

Op til den nye håndboldsæson har Dansk Håndbold Forbund (DHF) nemlig valgt - for første gang nogensinde - at offentliggøre ligadommernes interne rangering og karaktersnit fra sidste sæson. Rangeringen har ellers tidligere været en hemmelighed beskyttet næsten lige så godt som håndboldherrernes VM-pokal, der er gemt væk i en bankboks.

- Nogen opfatter dommerverdenen som ekstrem lukket, så vi vil sådan set bare gerne vise, at vi er ret åbne, forklarer Bjarne Munk Jensen, der er formand for DHF's elitedommerudvalg

- Det er jo ikke hemmeligt, hvem der ligger nummer et eller nummer sidst hverken på en topscorerliste, en bandit-liste eller i stillingen blandt klubberne, så hvorfor skulle vi så ikke også turde lægge vores overordnede statistik frem? Dommere er lige så meget konkurrencemennesker som klubejere og spillere og stræber også efter hele tiden at blive bedre, forklarer dommerformanden.

Ligadommernes rangering i sæsonen 2021/2022

 • Mads Hansen og Jesper Madsen - 7,73 point
 • Nicklas Pedersen og Nichlas Nygaard - 7,73
 • Jakob F. Hansen og Morten Lethan - 7,64
 • Per Olesen og Lars Hansen - 7,61
 • Henrik Mortensen og Jesper Kirkholm - 7,56
 • Morten Lethan og Mik Trustrup - 7,53
 • Michael Søegaard og Thomas Kalisz - 7,18
 • Karina Christiansen og Line Hesseldal - 7,17
 • Lars Hansen og Klaus Andersen - 7,15
 • Jeppe Vestergaard og Daniel Møller - 7,09
 • Henrik G. Nielsen og Jakob F. Hansen - 7,08
 • Jonas Primdahl og Lasse Wahlstrøm - 7,04
 • Jacob Pagh og Kalle Thygesen - 6,95

Dommerne kan få fra 1 til 10 point for deres præstation i en kamp. Det er kampens observatør, der giver karakteren. 

Pointtallet bliver ganget med et tal, som er afhængig af kampens sværhedsgrad. 

Den nye åbenhed fortjener ros, mener TV 2 SPORTs ekspertkommentator Bent Nyegaard.

- Jeg hylder bestemt initiativet og synes, det er den rigtige vej at gå. Men det er modigt, siger Nyegaard.

- Når dommernes interne rangering på den her måde bliver allemandseje, er der jo en risiko for, at presset på nogle af dommerparrene bliver større, fordi klubberne og holdene brokker sig over, at de skal have de "ringeste" dommere til deres kampe, påpeger på den tidligere toptræner.

Det vigtige er, hvordan spillerne opfatter os på banen

Dommer Jacob Jæger Pagh, som sammen med makkeren Kalle Thygesen ligger nederst i sidste sæsons rangering

Skal have karakterer oftere

Det er to af Danmarks internationale dommerpar - Mads Hansen/Jesper Madsen og Nichlas Pedersen/Nicklas Nygaard - der topper rangeringen fra sidste sæson, mens Jacob Jæger Pagh og Kalle Thygesen, som i sidste måned blev udpeget af det europæiske håndboldforbund EHF til at dømme i Europa, der ligger nederst.

Men selv om det unge dommerpar, der har dømt i ligaen siden 2019, har fået "æren" af at blive udråbt som de dårligste af ligadommerne i sidste sæson, bakker de op om åbenheden.

- Jeg synes, det er en god idé at være mere åbne og transparente i det, vi laver, og jeg tænker ikke, det er noget problem, siger Jacob Jæger Pagh.

- Jeg tror simpelthen ikke, at klubberne lægger så meget vægt på de rangeringer. Det vigtige er, hvordan spillerne opfatter os på banen, siger den unge dommer.

Bjarne Munk Jensen erkender, at den offentlige rangliste kan give et ekstra pres på visse dommerpar fra klubberne. Men karaktererne og ranglisten er tænkt som et værktøj, der - sammen med andre tiltag - skal være med til at udvikle dommerne. I tidligere sæsoner har de enkelte par i hvert kvartal fået deres karaktergennemsnit at vide, men i den nye sæson får de tallet hver måned.

Hvorfor offentliggør I så ikke også karakterne løbende hver måned og ikke kun efter sæsonen, som I nu har gjort?

- Det kan da godt være, at vi med tiden også bliver modne til at gøre det løbende. Men hvis vi gør det løbende, risikerer vi nok at blive mere udsatte for det, du nævner med, at klubberne spørger, hvorfor de skal have det og det dommerpar, siger Bjarne Munk Jensen.

Data kan give mindre forskel på dommerpar

Et af de andre nye tiltag er øget brug af dataanalyse, som en særlig 'landstrænergruppe for håndbolddommere' står for. I den gruppe sidder blandt andet den tidligere, danske topdommer Martin Gjeding.

I samarbejdet med firmaet Systematics er en række kampe blevet analyseret med særligt fokus på tre områder: Antallet af kendelser, antallet af udvisninger og antal straffekast per kamp.

- Målet er at ensarte topdommernes præstationer, og Systematics dataløsning gjorde det synligt for os, hvor vi skulle tage fat. Løsningen viste eksempelvis, at det dommerpar, der dømmer flest straffekast, i gennemsnit dømmer 120 % flere straffekast per kamp end det dommerpar, der dømmer færrest, fortæller Gjeding.

- Selvfølgelig kan der være forskel på de enkelte kampe, men hen over mange kampe burde gennemsnittet være nogenlunde ens for alle dommerpar, påpeger han.

Analysen fik landstrænergruppen til at mødes med de to dommerpar for at nå en fælles forståelse for, hvornår der er straffekast i en situation, og hvornår der ikke er. Siden er forskellen i antal dømte straffekast mellem de to par faldet fra 120% til kun 20%, fortæller Gjeding.

Når TV 2 lørdag sender den første tv-kamp fra den nye sæson - opgøret mellem Aalborg Håndbold og Nordsjælland klokken 15.50 på TV 2 og TV 2 PLAY - bliver det med netop Jacob Jæger Pagh og Kalle Thygesen som kampens dommere.