Håndbold

Halvanden times dansk magtdemonstration af de helt store

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Torsdag den 15. september 2022 er ikke og bliver nok aldrig en historisk dag, men jeg har nu alligevel givet den et flueben i min kalender.

Sidst på dagen - helt præcist klokken 18.45 - blev der fløjtet op til Champions League kampene mellem Aalborg Håndbold og RC Celje Pivovarna Lasko i Sparekassen Danmark Arena og Telekom Veszprém mod Paris Saint-Germain i Veszprém Aréna. 20 minutter senere blev kampen i den tyske Bundesliga mellem SG Flensburg-Handewitt og Füchse Berlin sat i gang i Flens Arena.

Jeg ved ikke, om de to konger - Aalborgs Mikkel Hansen og Veszpréms Rasmus Lauge - lige ville se tiden an for at overveje, om ham den lille kronprins - Berlins Mathias Gidsel - ville lege med.

Landstrænerens foretrukne

Fakta er, at mens kongerne lige så kampen og tiden an (Hansen med sin anden scoring efter 10.52 minutter og Lauge med sin første efter hele 12.49 minutter), gav det Berlin-spilleren mulighed for at lege med.

Gidsel tog udfordringen op med det samme. Blot 2.32 skulle der gå, før han satte den første bold i nettet bag Kevin Møller, og siden hen så hverken konger eller kronprinsen sig tilbage.

Aalborgkongen spildte intet undervejs. 10 på 10 og en 100 procents kvote. Veszprémkongen og Berlinkronprinsen tog hinanden i hånden og endte på imponerende 11 scoringer på 13 forsøg. Vilde 84,62 procent i effektivitet.

Undervejs scorede Mikkel Hansen såmænd sit Champions League mål nummer 1000!

Alle tre nøjedes selvfølgelig ikke med at score mål, nej deres cv’er afslørede også et hav af assists og tiltrukne straffekast plus - for de tos vedkommende - mere end gedigent forsvarsarbejde.

Nuvel – Hansens opgave hørte ikke til de sværeste, men derfor var hans niveau alligevel tårnhøjt. Lauge var oppe mod én af hovedkonkurrenterne i jagten på pulje 1's to første pladser, som giver fordele senere hen, og Gidsel helt simpelt på én af de sværeste udebaner i den benhårde tyske Bundesliga.

Den halvanden time var en dansk magtdemonstration af de helt store.

Trioen, Hansen-Lauge-Gidsel, vil efter al sandsynlighed være landstræner Nikolaj Jacobsens foretrukne startformation, når Hansen & hans kumpaner jagter muligheden for at skrive sig ind i håndboldens allerhelligste annaler som den første nation, der vinder VM tre gange i træk, når det går løs i januar 2023 i Sverige og Polen.

Store dele af hoffet gik kvalitetsamok

Alt skal ikke dreje sig om konger og en kronprins. I den samme halvanden time, i Flens Arena, imponerede Flensburg-fløjene Emil Jacobsen og Johan Hansen med forrygende træfsikkerhed. 7/7 og 8/10 - jeg overlader gerne til dig, kære læser, at regne procenterne ud.

Jeg er slet ikke danskerfærdig endnu.

Jacob Holm og Lasse Andersson havde også deres store ejendele i, at Füchse Berlin længe truede med at tage begge point med hjem til den tyske hovedstad, selv om begge faldt lidt ud, da afgørelsens minutter var på deres højeste.

Ét point i Flensburg er jeg dog sikker på, at den ambitiøse hovedstadsklub vil være tilfreds med.

Aalborg, Flensburg, Veszprém var ikke de eneste venues denne spektakulære torsdag aften.

Emil Nielsen var én af hovedårsagerne til, at Barcelona fik styr på begivenhederne i Szeged, hvor Pick Szeged tog et stort initiativ og en 10-5-føring, inden Nielsen for alvor tog fra og var - om nogen - manden bag den sikre 35-28-sejr.

Således kan sådan en torsdag aften midt i september mellem klokken 19 og 20.15 være af en ganske speciel karakter og fortjene et flueben i ens kalender.

Især når konger, en kronprins og store dele af hoffet går kvalitetsamok i det ganske håndbold-Europa.

Ugens notabene

Lang historie kort. Heine Eriksen kvalitetsvurderede dommerparret Line Hesseldahl og Karina Christiansen umiddelbart efter en ligakamp. Vurderingen ”det er grotesk ringe og pinligt at se på” faldt ikke i dommerparrets smag og kostede Eriksen en karantænedag.

Forskellige love afhængig af kampe afviklet i JHF- og DHF-regi har forvirret Eriksen og hans klub Aarhus United så meget, at cheftræneren har afviklet sin karantæne i en forkert kamp og derfor har fået endnu spilledags karantæne.

Forvirringen opstod senest, da Aarhus United mødte Horsens Håndbold Elite, hvor ingen åbenbart var helt på det rene med, om der var en problematik i forhold til Heine Eriksens deltagelse i kampen.

Disse sager tærer på alle spillets interessenter og er enormt skadeligt i forhold til håndboldens generelle ry.

Derfor skal DHF og Divisionsforeningen danne det fællesskab, der gør, at disse pinagtige sager bliver så få som muligt.

Aarhus United skal – som alle andre klubber – selvfølgelig være opmærksom på det regelsæt, under hvilket de deltager. Punktum.

DHF-observatørerne er med for at sikre, at kampe afvikles inden for det regelsæt, der nu en gang gælder. Punktum.

I det her tilfælde var det dommerudvalgets formand, Bjarne Munk Jensen, der havde muligheden for at meddele Aarhus United og Heine Eriksen, at han ikke var berettiget til deltagelse.

Observatøren har et ekstraordinært godt kendskab til DHF’s regulativer og reglement. Netop derfor er de garanter for kampenes korrekte afvikling.

Udnyt denne viden til fællesskabets bedste!