Håndbold

Håndboldens renommé er på spil

TV 2 SPORT bringer hver mandag en klumme om de seneste begivenheder i håndboldens verden.

Bedst som det meste så rosenrødt ud i dansk håndbold, vælter det ind med kendsgerninger, der fortæller helt andre historier.

Skats konkursbegæring mod Ajax Københavns håndboldherrer og de uhyrligheder, der fulgte i kølvandet på denne, er bare en del af ugens triste historier.

Tirsdag meldte København Håndbold om et underskud på knap fem millioner kroner. Dog ikke det helt store problem, for ejer Kim Mikkelsen ser ikke ud til at have mistet interessen, selv om hans deficit har rundet 50 millioner kroner siden 2013.

Torsdag fyrede Silkeborg-Voel direktør Carlos de Silva efter godt fire måneders virke. Samtidig bekendtgjorde midtjyderne, at pengekassen fattedes i overkanten af fem millioner gode danske kroner.

Sådan bare lige en torsdag formiddag. Jeg var i chok, for meldingen kom fuldstændig ud af det blå.

Systemet skal til eftersyn

Tilbagebetaling af coronalån plus et svigtende salg i et marked, hvor virksomheder meget naturligt skal forholde sig til en cocktail af stigende renter og inflation, og dermed færre penge til klubben, var en del af årsagsforklaringen.

Men helt ærligt. Fem millioner kroner. Jeg vover påstanden om, at den pengesum først bliver en realitet, hvis alt står stille frem til 30. juni 2023.

Fakta er dog, at Silkeborg-Voel er truet på deres eksistens, og det er en voldsom udvikling for klubben, der lige nu er med i kapløbet om at true Viborg HK’s ellers så sikre position, som fædrelandets fjerdebedste hold.

Dette var torsdag. Fredag var det så tilbage til Ajax København-sagaen, hvor der pludselig opstod tvivl om gennemførelsen af lørdagens kamp mod Aarhus HC.

Manglende forsikringsbetalinger var nok en gang den helt store problematik. Den mangel medførte groteske situationer for spillere, ledere og træner, der ugen igennem kunne sætte hinanden stævne i Bavnehøjhallen uden mulighed for at dyrke det, der var hele formålet med fremmødet: nemlig at kunne træne.

Fredag eftermiddag var alt dog idyl, da bestyrelsesformand Henrik Ritlov garanterede, at lørdagens kamp ville blive gennemført, da spillernes forsikringer ville blive betalt.

Lørdagen skulle dog gøre os alle klogere. Ingen forsikringsbetaling og dermed ingen kamp.

Jeg gætter på, at flere interessenter har gjort ejerkredsen omkring Ajax Københavns herrer opmærksom på, at udbetaling af mange forsikringskroner ikke skulle stille dem dårligere.

Disciplinærinstansen under Dansk Håndbold Forbund skal nu vurdere, hvad konsekvenserne bliver for Ajax Københavns herrehold.

De danske ligaer - mænd og kvinder - har længe ikke været stærkere. Jeg har hyldet kvaliteten, selv om jeg også har kundgjort, at kvindeligaen havde et par hold for meget med.

Denne uges historier skærmer virkelig for den hyldest. Hele systemet trænger til et eftersyn.

Selvfølgelig løber samfundets generelle økonomiske nedtur ikke bare forbi udvalgte håndboldklubber, og jeg frygter, at flere klubber med økonomiske problematikker vil se dagens lys de kommende måneder.

Coronaen var hård ved dansk idræt generelt. Alle kom igennem, men vejen dertil var kun mulig for mange ved at sige tak til regeringens mulige lån.

Virkeligheden er vendt tilbage

Tilbagebetaling af både lån – og ikke mindst moms – står nu for døren.

Måtte disse vanskelige tider være indgangen til, at professionaliseringen – på alle niveauer – tager form og bliver implementeret.

Håndboldens renommé er på spil, og den tåler ikke flere Ajax København- og Silkeborg Voel-gentagelser.

Ugens notabene 1

Landstræner Jesper Jensen og hans kvindelandshold formåede på 72 timer at gå fra helvede til himmels. Torsdag aften blev Jensens udvalgte rundbarberet af et decimeret hollandsk landshold, der bestemt havde kvalitet, men så heller ikke mere.

30-22 lød de forsmædelige nederlagscifre, der udstillede Sandra Toft & Co. på allerværste måde. Ikke blot inden for i Ceres Arena Aarhus, men også udenfor piskede regn og blæst, som måtte det være selve definitionen på al dansk dårligdom.

Søndag eftermiddag var alt forandret. Udenfor skinnede solen fra en skyfri himmel, og inden for - i Ikast-Brande Arena - udspillede Jensens let-på-tå-tropper et tungt gående og idéforladt norsk landshold efter noder.

En 9-2-føring blev til 13-9 i dansk favør ved sidebyttet. Selvfølgelig strammede Reistad og hendes veninder op og vandt til sidst, men Højlund og landsholdets generelle præstation lovede godt for EM i november måned.

Ikke mindst fordi det danske 7 mod 6 spil gav løfter om en strategisk fordel, som jeg ikke tror, mange konkurrenter har et svar på.

Ugens notabene 2

Ja, jeg tror på, at vi alle vil stå os bedre ved at passe på det klima, som på sigt truer vores eksistens.

I den meget lille klimatabel virker det fuldstændig grotesk, at Aarhus HC skal bruge vildt meget CO2 på at tage til Bavnehøjhallen i København SV for at få at vide, at I kom forgæves, og at vi ønsker jer rigtig god tur hjem.

Gudfaderbevares, hvor pinligt.

Og nu jeg er ved CO2-svineriet og pinlighederne, tillader jeg mig her at træde en fod eller flere uden for mit ressortområde.

World Cup i Qatar står for døren, og gudhjælpemig om ikke franske Frank Leboeuf – han var med til at vinde VM for Frankrig tilbage i 1998 – er draget ud på en ganske særlig rejse.

Han er nemlig sendt med VM-trofæet rundt i den store verden forud for VM i Qatar 2022.

Onsdag formiddag landede han i Kastrup Lufthavn for at præsentere trofæet, der kun må berøres af statsoverhoveder og tidligere verdensmestre!

Det hele i et led af en FIFA World Cup Trophy Tour med VM-sponsor Coca-Cola som betaler.

Og ja, trofæet skal rundt til alle 32 deltagende VM-nationer.

Aldrig har jeg oplevet noget så stupidt, og set i den sammenhæng kan Aarhus HC jo køre i døgndrift de næste mange år uden at genere vores klimaregnskab nævneværdigt.

Verden vil bedrages, og bliver det.