Håndbold

Luk så den håndboldklub, Ajax-ejere

TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen ser nærmere på farcen i Ajax København.

Aldrig har en 1. divisionsklub i dansk håndbold fået så meget omtale.

Aldrig har omtalen været så tåkrummende. Aldrig har den haft så mange tabere.

Og nu må det stoppe. Luk så den håndboldklub, Ajax-ejere.

Det er umuligt at sætte sig ind i den afmagt, disse stakkels håndboldmennesker må stå med

Den er forgældet. Den har historisk set aldrig kunne tjene penge. Der er seks spillere i førsteholdstruppen. Og dens gode navn og rygte er skamferet.

Ansvarlig ledelse har der intet været af i herredelen af Ajax København. Derfor kan det virke omsonst, at jeg nu opfordrer Ajax-ledelsen til endelig, endelig at udvise netop dét, ansvarlighed.

Fredagens groteske scener i Lollands Bank Arena i Maribo, hvor grædende Ajax-spillere ikke kunne gennemføre 1. divisionskampen mod Sydhavsøerne er svære at rumme. Tilskuere, dommere og modstandere var klar. To Ajax-spillere kunne/ville ikke spille, og så var de kun fire tilbage, hvorved kampen ifølge reglerne ikke kunne afvikles. Håndbold Monty Python – bare uden at være morsomt i ét sekund.

Jamen, er der ikke syv spillere på et håndboldhold, vil du sikkert spørge? Jo, men Ajax havde kun seks spillere med. Seks! Resten er fristillet og er rejst væk.

Hvilken ansvarlig ledelse sender seks mand afsted til en elitehåndboldkamp? Tænkte de tre klubejere og bestyrelsesmedlemmer på de seks spillere og træner Mathias Albrektsen, da de forlangte den ramponerede forsamling afsted til Lolland?

Alt er faldet sammen om ørerne på dem

At de tre ejere af herreelitehold i Ajax krævede spillerne afsted på denne ydmygende tur, er billedet på alt det, der er galt i den klub. Den er drevet uden respekt for andre mennesker. Det er umuligt at sætte sig ind i den afmagt, disse stakkels håndboldmennesker må stå med. De er bare mødt op på en arbejdsplads, de havde indgået en aftale med. Og derfra er alt faldet sammen om ørerne på dem.

Jeg har i en tidligere klumme skrevet, at en central del af den tidligere direktør Daniel Svenssons arbejde har været det mest uprofessionelle, jeg har set i dansk elitehåndbold.

Der var ikke tegnet ulykkesforsikringer for spillerne i Svenssons direktørtid. At det siden har vist sig, at samme forsikringsfadæse er forekommet i klubben minimum syv-otte år tilbage, frikender ikke Daniel Svensson for ansvar. Men det fortæller om en håndboldklub, der i årevis har været drevet på et ufatteligt niveau.

Dernæst var der fire spillerkontrakter, som aldrig blev ekspederet videre til godkendelse i Dansk Håndbold Forbund. Spillere har løbet rundt og spillet elitehåndbold – uden kontrakt og uden forsikring. Og uden at vide det. Galimatias.

Ekspeditionen af kontrakterne skete aldrig. Daniel Svensson blev ramt af alvorlig sygdom, operation og sygemelding. Da han kom tilbage og havde få uger tilbage af sin ansættelse, fik han ikke styr på de fire spilleres kontrakter. Det er selvsagt diskvalificerende for en direktør.

Svensson har lavet fatale fejl, men er ikke diskvalificeret

Nu har Daniel Svensson kun ét håndboldjob. Hos os på TV 2 som freelance-håndboldekspert, og det har nogle i håndboldmiljøet svært ved at forstå.

Jeg anerkender præmissen for deres forundring: Kan man svigte sit ansvar som håndbolddirektør i 1. division og troværdigt vurdere rigtigt og forkert i en ligahåndboldkamp?

Vi ser ikke en sammenhæng mellem de to ting. Hos os analyserer Daniel Svensson håndboldkampe. Det har han i otte år gjort med stor professionalisme og flid.

I det oplyste har Daniel Svensson ikke gjort noget ulovligt. Han har på væsentlige aspekter lavet fatale fejl som direktør. Men det diskvalificerer ikke mennesker til at fungere i andre arbejdsforhold senere i livet – i hvert fald ikke på TV 2s sportsredaktion.