EM håndbold

Sig mig, kan Danmark vinde guld?

TV 2 SPORTs håndboldredaktør Dan Philipsen ser nærmere på det danske landshold forud for EM.

Der er 15 grader udenfor, ingen går med huer og handsker, ingen juletravlhed og absolut ingen sne … og om lidt begynder EM i kvindehåndbold.

Det hænger ikke sammen. Håndboldsæsonen er lige begyndt. Vi kan så småt begynde at slække på troværdigheden med en vurdering af de spillere, hold og trænere, der er kommet godt eller dårligt i gang med den nye sæson.

Jeg har ikke kunnet svare ja på spørgsmålet i 15-16 år. Nu kan jeg

Dan Philipsen om, hvorvidt Danmark kan vinde guld

Det er selvfølgelig fodboldgiganten FIFA’s ulækre placering af VM i fodbold i uspiselige Qatar, der er årsagen. Den traditionelle sommerturnering kan ikke spilles i Qatars sommervarme. Så nu placeres det i december. Og således må nichesporten håndbold føje sig og flytte.

De 50-60 medarbejdere, som vi på TV 2 har i gang under slutrunden i de kommende uger, er klar. Men er danskerne? Og er landsholdet?

Danmark er et top 4-hold

De seneste dages Golden League kastede ikke guldglans over forhåbningerne, men herregud, det var træningskampe. En god kamp mod Brasilien, masser af gode momenter mod Norge og en lunken indsats mod Holland, kommer ikke til at rykke en millimeter ved den optimisme, som alle danskere bør have.

Kvindelandsholdet er under Jesper Jensen rykket et niveau op. I mange år hang holdet fast i dyndet omkring 6.-10. pladsen. Nu er Danmark et top 4-hold.

"Sig mig, kan Danmark vinde guld?," spurgte en kammerat forleden.

Jeg har ikke kunnet svare ja på spørgsmålet i 15-16 år. Nu kan jeg.

Det kan ikke være anderledes, når vi ser på de seneste to slutrunder. Når vi kigger på holdets udtryk. Når vi analyserer spillet og især kigger på spillernes dagligdag. De spiller altså på flotte, flotte Champions League-adresser i Ungarn, Frankrig og Danmark.

Skal holdet vinde guld, skal det snart være

Det er selvfølgelig betingelsesløst positivt, at Danmark endelig har knækket koden til verdenstoppen. Men tiden er altså også inde nu.

Nøglespillerne, Toft, Hansen, Heindahl, Burgaard, Østergaard og Iversen, er lige før eller efter de 30 år. Kvindespillere holdere sjældent til at spille tophåndbold langt op i 30’erne. Skal dét hold vinde guld, skal det snart til at være.

Bag dem kommer glimrende spillere som Reinhardt, Højlund, Tranborg og Jørgensen – alle midt i 20’erne og de bærende spillere i en årrække frem.

Nu skal man ikke tro, at jeg lige har udpeget Danmark som guldfavorit. Det er de ikke. De er guldkandidater, og det er da også noget her 18 år efter den seneste triumf for kvindelandsholdet.

Egentlig underligt, at Danmark siden Henriette Mikkelsens udødelige straffekast i OL-finalen i Athen har spillet med i otte semifinaler. Jeg husker ikke én gang, hvor de har været tæt nok på eller dygtige nok til at vinde guld.

Men hvis vi nu leger, at Norges rysten på hånden i Golden League fortsætter, og at Frankrig får et af de kollektive kollaps, som de har for vane, så står Danmark næst i rækken. Også selv om jeg stadig er bekymret for fraværet af Line Haugsted, en af verdens bedste forsvarsspillere.

UGENS NOTABENE

Forestil dig en lystfisker, der taber sin kasse med grej med i vandet. Han når lige at gribe den, men en masse af indholdet ryger ned i dybet og forsvinder.

Inde på land gør han status. Vel er der stadig kroge og spinnere i kassen, men de bedste er væk.

Den følelse må træner Henrik Kronborg stå med i Skjern. Han mistede to 60 minuts-spillere indenfor få dage, da først Rene Rasmussen og senere Lasse Mikkelsen fik vished om, at smerterne i deres skuldre kræver operation og lange, lange pauser.

Og alligevel responderede holdet mesterligt ved at tage til en svær udebane og vinde over Skanderborg Aarhus Håndbold.